由於兔兔鐘意咬籠,所以我係某寵物店買咗一塊磨牙木板,擋住平日佢成日咬籠嘅位置。但一放落去,佢就狂咬,雖然我見佢咬完會將啲木碎掉落廁所,但如果佢唔小心食咗,會唔會有問題?  因為兔兔超鐘意咬籠咬圍欄,我不得不用這個方法,但同時又擔心佢將木碎吞落肚有問題,希望各位指教。Thanks

Admin 2012-10-29 11:52:25 AM
買圍欄吧
兔仔唔鍾意成日困係籠
siudao0831 2012-10-29 02:48:10 PM
Admin 發表於 2012-10-29 11:52 AM
買圍欄吧
兔仔唔鍾意成日困係籠

請問除咗圍欄,仲可以用啲咩圍住屋企啲嘢好? Thanks
花芝媽 2012-10-29 07:03:23 PM

日本城有格仔網    加幾粒膠可以做圍欄    圍住1個地方比兔仔米得  但兔仔易咬爛        用圍欄最好   再唔係將易咬既野放哂上高空
Bube 2012-10-29 11:10:08 PM
我以前是用毛巾圍住佢咬既地方
由籠裡面圍住就ok了
久而久之佢戒左咬籠既習慣lu

siudao0831 2012-10-30 11:00:01 AM
多謝各位意見,毛巾我都試過,佢會狂咬,直至毛巾爛為止,所以我已爛咗兩條毛巾.....

尋晚試過放入房比佢行下,佢見我凡係唔比佢去嘅地方,都會狂掘狂咬~ 我制止佢,佢會即時"撲咬咕" ,我要成日鬧佢,控制佢情緒,有時我都會好唔開心..... 我覺得同佢好有距離咁....

依家我只係希望可以令佢唔好成日咬嘢,我真係好擔心佢咬壞牙仔.... 真係唔知點做好......想放佢出多啲地方行,但佢又好野蠻
sukipuppy 2012-11-4 03:56:37 AM
多數木製玩具都係食得的,同埋兔仔的胃部好強可以分解到好硬的東西,所以佢食同柯都正常就唔洗擔心了。
我個咕吱又係咩都鐘意咬下,有時仲會食落肚,個廁所比佢咬到勁大個lone重食埋d膠, 我都嚇親
不過佢仲正正常常無事, 我諗佢已柯返晒出黎...haha
我估佢地係悶,我多左同佢玩/叫下佢,佢依家又無咬個廁所了 不過對咩好奇都係會咬下...唔緊要啦咬野係兔仔天性黎所以先有咁利的兔仔牙,你都try下多d陪佢啦
wmkcnw 2012-11-4 09:35:01 AM
我兩隻乜都咬,無辦法。俾佢地咬木同毛巾無事。 佢地勁鐘意咬厠所同報紙。報紙就唔俾,因為墨有毒

快速發帖