兔仔大約有六個月大

5/11 帶左兔仔去 body check 醫生都話幾好 好健康

6/11 有d盲腸便 覺得可能睇完醫生佢仲有d驚

711  前一日有盲腸便 所以停糧
        兔仔開始冇乜胃口 冇乜精神 明顯食少左草 飲少左 便便都時大時細
        咁我見佢唔係點食野 就不停放新草 抱佢去草堆 迫佢食返多d草
        之後佢先開始正常返 正常食量 正常便便

8/11 正常 但便便都係大細不一

9/11 兔仔開始又唔食野 淨係攤係度 冇便便 所以又帶佢去睇醫生
        睇 DR. James 照左 x-ray 佢盲腸有d乾左既食物殘渣積聚
        然後決定留院 因為兔仔較細 所以俾醫生睇住會安全d
        又俾左鹽水佢 草粉 等等

10/11 收到姑娘電話 前一晚俾既草都有食晒 便便亦都多 大粒
          餵左糧 冇餵草粉兔仔都肯食草 所以可以帶佢返屋企

但係兔仔返到屋企 又出現返 9/11 既情況 唔食野 唔飲水 呆係一角

跟住就餵左草粉俾佢 係間唔中郁下佢先食兩三條 之後又繼續呆

水就用針筒餵  便便都有 不過係好細粒 又硬硬地

究竟我依家應該要點做?? 好擔心兔仔 !!!!!

syt174698 2012-11-11 12:09:59 AM
你去邊間睇??未聽過呢個醫生,我通常搵DR. MA,始終係中國人,易D溝通
Ayore 2012-11-11 12:55:25 AM
大圍珍禽異獸 因為我想快d有得睇 好急 所以冇得揀
mimkey5566 2012-11-11 01:06:26 AM
Ayore 發表於 2012-11-11 12:55 AM

再帶佢去睇醫生啦 睇比較尊業d既醫生
dr.tiger or dr.ma  因為真係好嚴重下..
勁似我死去兔兔既徵狀...
花芝媽 2012-11-11 01:08:41 AM
你放係大脾   比下草佢食    如果佢中意食草粉   點少少草粉係草上面   當比佢食下草      
幫佢按摩下肚仔 頭仔       安慰下  陪下佢      可能忽然出街有D怕   有D兔仔係細膽少少      希望兔仔快D無事
mimkey5566 2012-11-11 01:19:15 AM

係囉 佢唔食草既話 迫佢食草粉同飲水 之後幫佢按摩肚仔 (你摸下佢既肚仔係咪硬硬地..
如果係既話咁佢應該消化唔到d食物..)嚴重既話好似之前咁 排唔到便便   聽日就要帶佢睇醫生!!
因為我死去既兔兔 就因為太遲帶佢睇 so..
唔好 好似我咁[[住]]成大錯!!!
其實佢排唔到便便or d便便愈黎愈細:
1)[[決]]水
2)消化唔到

都係果句啦 快d帶佢睇醫生
睇你比較放心既醫生
如果你睇d唔放心既醫生 你會唔係好信 驚d藥會食死兔兔咁..(之前試過-_-'')

d醫生話兔兔會咁:
1)有壓力 例如:
- 嘈
- 熱
- 環境改變左
2) 牙齒問題
3)食錯野

你試下餵佢鍾意食既菜菜 可能會食小小 起碼可以促進腸胃 加上有小小水份

sor 剩係可以幫到你咁多炸..
希望你隻兔兔快d好番啦!!
Ayore 2012-11-11 01:43:22 AM
Ayore 2012-11-11 02:10:32 AM
兔仔其實郁下佢 佢就會食 食一陣又唔食 不停loop

便便都keep 住有 唔算話超細 肚仔摸過都係軟林林

自己新手餵草粉呢樣野 就住就住咁 怕整親兔兔 佢又唔多合作

周不時都有按摩肚仔 同佢傾下計 等佢 relax下
mimkey5566 2012-11-11 02:28:09 AM
Ayore 發表於 2012-11-11 02:10 AM
兔仔其實郁下佢 佢就會食 食一陣又唔食 不停loop

便便都keep 住有 唔算話超細 肚仔摸過都係軟林林

你攞大毛巾包住佢 比佢有安全感d (姐係平時睇body check d醫生咪拎毛巾包住既..)
之後4指放係佢既下巴
向上抬小小(好似話唔好比草粉流出黎..)
手指公就放係個頭頂到 個針筒係側邊塞入去 慢慢咁餵佢
唔知你睇唔睇得明= =''

不過我係禁住佢個頸背
(仲知佢反抗唔到果d力度) 之後就塞入去..咁啦-_-''

唔好就住就住
仲知要迫佢食啦
花芝媽 2012-11-11 04:21:29 AM
有D兔仔中意食草粉  有D就真係唔中意食    就算唔得都要迫係口汁邊塞入去 一野禁入去比佢   半支半支咁比我個陣   
wmkcnw 2012-11-12 01:55:52 PM
試下買唔同牌子(大牌子, E.G. OXBOW, APD, MOMI) 的草俾佢試. 同埋6個月仲要食ALFAFA草, 唔好ONLY俾T草.
KathyChan 2012-11-12 07:38:42 PM
我想問兔兔食緊咩牌子既草呀?

之前我隻兔都有試過唔食草又係嚇死我

除左要定時餵佢食草粉(隔4個鐘一次)

仲可以買d香d既草返黎溝比佢食..

啊b本身食1st cut apd 果排我就買左包細既2nd cut+ 果樹草 溝比佢食...直到佢胃口去返以前咁。
mimkey5566 2012-11-14 10:23:35 PM
兔兔好返d未呢~_~?
Ayore 2012-11-17 12:20:52 AM
多謝各位兔友關心 兔仔依家好返好多喇

便便又大粒返 胃口又正常返 水又飲多左 唔似岩岩返黎咁唔食草唔飲水

不過依家又有另一個問題 就係兔仔個肚上少少 有塊硬野係皮下面

唔知係咩黎 總之就有塊硬野 摸到係凹凹凸凸咁 求助

快速發帖