我係新手兔媽, 本來有好多問題, 但經過一輪爬文後, 已經對養兔兔日常生活習性清楚好多.
但現在有2個問題, 請指教.

1. 我是放兔兔在露台養的, 日頭在露台周圍走, 夜晚先關在籠內, 現在天氣越來越凍, 如果真係得返10度8度時, 兔兔放在露台會吾會太凍? 但家里有2個好細的BB, 吾想放兔兔入屋, 點算好? (但如果天氣太凍不可以放露台, 我都會放入屋的)

2. 兔兔只食A草(1歲多D), 我有試過混T草/燕麥草比佢, 但佢完全吾食, 只揀晒A草尼食, 我現試緊將全部草剪到4cm長, 撈埋一齊比佢食, 佢就食到多D T草, 但我想問我咁做, 佢D門牙會吾會磨吾到牙? 同埋咁做有無壞處?
wesky 2012-11-12 07:24:22 PM

1. 除非有發熱裝置,天氣跌到十六度左右最好放入屋,唔好吹風
    日間氣溫高時,亦應放入屋,兔仔怕熱

2. A 草鈣太多,成兔一定要轉草,否則會引致腎石,要做手術。試下每日逐漸減少A 增加 T
wyman 2012-11-12 07:46:02 PM
放入屋同BB分開就可以
WingBe 2012-11-12 07:55:29 PM
其實BB訓緊教都可以放佢入屋...

因為兔兔都會傷風感冒...

你可以逐漸增加T草...減少A草....

因為歲幾已經唔需要再食A草....

食得多會生腎石..

如果佢食草無改善..你先剪碎畀佢...但要畀返D草玩具佢...增加磨牙機會
WingBe 2012-11-12 07:58:06 PM
另外留意返...燕麥草只可以當零食...1星期畀少量..

食得多都系唔好的...

轉草需要時間....

你可以每日換新鮮T草畀佢...

我隻兔起初都揀葉食..唔食枝..

但我KEEP住餵佢....2個月之後佢宜家都食枝多左..無甘揀擇
wesky 2012-11-12 08:07:51 PM 來自手機
唔好餵燕麥草
Suzanne 2012-11-12 08:51:00 PM 來自手機
儘量唔好喺露台養啦……好可憐㗎!
貓仔兔 2012-11-12 10:15:04 PM 來自手機
露台唔適合兔兔,養番入屋會好啲,少啲溫差又無咁大風,其實都佔地好少啫,而且有研究bb早啲同小動物一齊會少啲敏感而且社交能力都高啲!
hh0 2012-11-12 10:18:45 PM 來自手機
真係唔適宜放露台養,係室內揾個角落都好D
sukipuppy 2012-11-13 02:33:28 AM
兔兔適合在室內飼養,你可以放兔兔入房/兔兔出黎廳玩時bb係房,你真係想隔開小朋友同兔的話,一定有更多更好方法的,萬一兔仔係露台玩緊比大型鳥類見到會當佢係獵物,可能飛落黎擔走佢嫁~

成年兔只食A草會吸收過多營養對身體唔好, 亦磨唔到牙, T草多枝可磨牙,營養比例亦較適合成年兔, 所以要續漸增加T草比佢,到時佢真係餓時就會食嫁喇,習慣左佢就會食,要忍心D~ 我個仔食草好積極嫁 haha
ipdede 2012-11-13 09:55:29 AM
原來燕麥草都吾食得架? 係咪因為甜呀?? 我另外仲買左包黑麥草, 係咪都吾可以多食呀?

佢係露台可以做自由行, 但如果入到屋佢就要長期入籠, 我怕佢會吾夠運動同吾習慣.
WingBe 2012-11-13 03:21:49 PM
ipdede 發表於 2012-11-13 09:55 AM
原來燕麥草都吾食得架? 係咪因為甜呀?? 我另外仲買左包黑麥草, 係咪都吾可以多食呀?

佢係露台可以做自由行 ...

可以食....但要少...

麥草上D小麥就唔食得....

最少要1日4個鍾到...你可以分開早晚2次畀佢地活動....

你有間房畀佢行下都好...

或者BB系房..兔仔系廳...

快速發帖