急求好既醫生

luckygirl1025 發表於 2012-11-13 17:45|來自手機|只看該作者|倒序瀏覽|打印
如果要做手術既話,請問有邊個醫生比較好呀,想搵Dr ma但佢既期好full..而家好徬徨/.\
Suzanne 2012-11-13 06:11:44 PM
你住邊區?  Dr.Ma係九院真係FULL,但係佢逢星期一、二會係元朗SAA駐診,比較無咁FULL, 通常前一日或即日都BOOK到, 只限星期一、二。  

SAA伍威權動物醫療中心
元朗安樂路35-47號利群樓地下G/F鋪
預約電話: 2475 2231
網址:www.saa.org.hk

如果唔方便,聽講Dr.Hugh都唔錯, 兔協都會睇佢,資料如下:

裊史丹尼獸醫診所
香港威菲路道9號地下
預約電話:2380 0612
急症:2380 0612

想問下,兔兔咩事?
luckygirl1025 2012-11-13 06:43:28 PM 來自手機
耳仔生左粒野,要做手術切除,琴日ssa睇過dr ma,佢叫我打去九龍bk.但九龍11月既期full晒,又唔知bk唔bk到12月,另外都睇左Gerry bk左19/11做手術,但佢suggest既手術覆發機會比較大,唔知點算好
Suzanne 2012-11-13 08:16:05 PM
唔好擔心,睇下資深兔友有咩意見
hh0 2012-11-13 11:42:27 PM 來自手機
dr ma同gerry 既手術方式不一樣嗎?
syt174698 2012-11-14 08:07:15 AM
當然不一樣,我搵過Dr. Gerry做兔兔絕育,淨係叫我放低兔兔,姑娘問有無嘢問醫生,連見我嘅時間都無,之後做完淨係姑娘叫我返去睇住兔兔,問佢有無藥,佢哋話無,無事就唔駛返嚟,係內藏線,唔駛拆線。但九院,至少醫生都會見主人,解釋風險。呢個世界無話神丹妙藥,做完手術並唔代表唔會番發,但唔做既話。情況會越來越嚴重。我家兔兔,淚線閉塞,做左手術,亦經常番發。佢得三歲,已經第五次,仲係右眼,係天生咁樣,駛左成千蚊,兩個禮拜再覆診,如果都未好,我考慮同醫生要求同兔兔做手術,我哋做主人要對竉物係一生一世既承諾,盡量比最好既嘢佢哋。施恩莫望報,既然係帶佢返嚟,就要比最好既嘢佢哋。
wesky 2012-11-14 08:16:45 AM
syt174698 發表於 2012-11-14 08:07 AM
當然不一樣,我搵過Dr. Gerry做兔兔絕育,淨係叫我放低兔兔,姑娘問有無嘢問醫生,連見我嘅時間都無,之後 ...

下次要求用抗生素通多次
syt174698 2012-11-14 08:16:59 AM
如果九院真係十一月無位,你可以要求Dr. Ma依兔兔既情況,會唔會比你插隊,之前我試過因為佢哋停電,本來約左做手術,後來改左第二日做,你揀平日做手術,會無咁Full。有突發既事,佢哋會比你先睇症。願你兔兔早日康復。
syt174698 2012-11-14 08:30:44 AM
wesky 發表於 2012-11-14 08:16 AM
下次要求用抗生素通多次

可以既咩?果陣其實我都有諗過,Dr. Ma都好突然,都話點解咁快又塞過,前後都唔夠一個月,我見佢呢次係加左藥落支針筒度再同兔兔通,仲轉左藥水,但我應該點開口同佢講,好似唔信佢D醫術咁。
wesky 2012-11-14 10:38:56 AM
syt174698 發表於 2012-11-14 08:30 AM
可以既咩?果陣其實我都有諗過,Dr. Ma都好突然,都話點解咁快又塞過,前後都唔夠一個月,我見佢呢次係加 ...

你可以問佢,佢經常復發,如果用抗生素通多次有冇幫助

波波左眼之前都通左三次,最後用抗生素通多次,到依家都無咩事
luckygirl1025 2012-11-14 11:18:26 AM 來自手機
我星期一ssa睇完佢..但而家完全搵佢唔到,係咪要帶兔兔再睇證先可以見到醫生,同佢講2句/.\再咁等落去真係好擔心
luckygirl1025 2012-11-14 11:19:49 AM 來自手機
Gerry連手術風險都冇解釋,淨係話都有機會覆發-.-
syt174698 2012-11-14 12:49:52 PM
DR. MA只有星期一或二先係SAA,其餘時間都係九院,你依家先BOOK九院最快幾號可以睇症
syt174698 2012-11-14 12:51:12 PM
wesky 發表於 2012-11-14 08:16 AM
下次要求用抗生素通多次

波波係睇邊個醫生呀?之前有無睇過DR. MA??

wesky  Dr Ma  2012-11-14 01:50:05 PM
luckygirl1025 2012-11-14 04:26:12 PM 來自手機
終於Bk到dr ma下星期三做手術啦

快速發帖