我係波丸媽,一個潛水會員.......

本來我有兩隻好可愛活潑的女兒...小丸(白色),波波(黑色) DSC_9358_01.jpg
今年年頭二月, 快到5歲既小丸因為腸塞離開左我.令我愛兔既心冷卻了,不過慶幸仲有波波陪伴我.
我一直以為波波可以健康咁陪住我.....但波波亦都5歲多,開始老了........
最近十月,我發現波波不停抓耳仔,仲抓到損曬,於是就BOOK左Dr Ma檢查.
一開始檢查結果係耳仔生左粒息肉, 令到佢唔舒服,加上有一D細菌,令佢耳仔發炎......所以開左耳藥同止痛藥等等,一星期後覆診........
一星期後, 波波明顯有改善,息肉發炎位置不像之前的紅腫,細菌又少了,以為再繼續同樣的療法就可以......兩星期後覆診........
兩星期後, 因為覆診前兩波波又抓到流血,好多血....到覆診日發現息肉不單紅腫,而且脹大了......而且體重急跌由1.68KG,下跌至1.35KG 28749_10151485181152656_708395892_n.jpg
當日立即帶頭罩,仲要抽樣本化驗息肉係屬於邊種類類別.............又一星期後覆診........ 400224_10151489475432656_11145923_n.jpg

到左尋日,化驗結果出來,証實左波波粒息肉係腫瘤,俗稱Cancer............Dr Ma的建議係為左避免癌細胞有擴散危機,要留住佢條命就要把耳仔切除...........

呢個消息簡直係惡夢......無奈我只能一邊喊,一邊聽醫生講解.......好心痛,好無助...........
到底做不做手術呢?

即使痛心,我亦打電話BOOK 手術.因為我知道冇野比留住條命更重要!
雖然佢以後冇左隻耳仔,外觀上一定差左,但又何況?!
佢地既幸福係在於我地主人既想法, 你愛佢,哪怕佢有一絲瑕疵?!

另外, 波波的手術費約6000,加上之前覆診費,都差不多用一萬, 未計日後的康復治療費用及蟲草雲芝等等.........

請不要用值不值得來衡量,因為愛是不分種類, 我視佢為女,點解有能力又唔去盡力做?!何況佢曾經帶給我們好多歡樂時光!

波波比我想像中乖,佢就算好唔舒服都會食好多野,痾好多CC......既然佢生命力咁頑強, 我地會一直陪伴佢同病魔作戰......

我打呢篇野既目的:
一來希望大家多D留意兔兔一些細微問題,因為抓次數多左,我地先會發現得早!
二來希望大家能夠為兔兔(甚至任何寵物)有儲蓄醫療基金的習慣
三來希望大家明白, 愛是不分種類, 不要輕易放棄佢地!

只要我認為波波一直都係咁可愛,佢就一直咁可愛! IMG_0053.jpg

unik 2012-11-15 02:36:16 AM
支持波丸媽同波波!
波波個頭而家真係成個波咁,  好可愛
all_loving_it 2012-11-15 03:05:07 AM
所為值吾值其實只系視乎觀點, 角度同價值觀問題

對我黎講, 我覺得一定值, 依樣野系身為主人必需要儘既責任同本份, 那怕需要付出更多

我屋企既兔兔每個月既醫療費, 康復治療既費用比波波更多, 所以, 我都只可以正職 + part time去做, 我同兔爸每個月既收入扣除必要開支外, 其餘都系用系兔兔身上

至於雲芝蟲草都只系有限開支, 自己買少d野, 出街食少餐飯, 已經系返到

最後祝願波波早日康復
花芝媽 2012-11-15 03:07:55 AM
我其中最中意既兔仔就係波波   黑蚊蚊但有對白手套 超可愛!!!!!!!!!!!!!

希望波波做完手術後      身體健康!!!   食好多草屙好多大便便!!!!!!     

祝願各兔友既兔寶都身體健康!   兔奴都要身體健康咁陪住兔主人
sukipuppy 2012-11-15 06:50:14 AM
祝福波波早日康復!健康終老!波媽都要身體健康!

wesky 2012-11-15 07:08:52 AM
依家胃口仲好好,只係唔多吸收
錢唔係問題,最緊要好返,唔好返發,健健康康就好
freeling820 2012-11-15 10:02:02 AM
睇完你呢篇文章,我好痛心波波
但亦慶幸佢有你一位咁好咁細心又負責任既主人
雖然冇左隻耳仔,但係我相信波波一定會堅強地陪你走下去。
加油呀!波波
加油呀!波丸媽
波波will be fine
god bless 波波
syt174698 2012-11-15 10:07:10 AM
風險有幾大?錢無可以再搵過,但始終係生命,無論係人還是動物,愛係無分彼此,願波波早日康復,波丸媽你要支持住,比正能量波波,呢度好多兔友支持你呀,加油.
wesky 2012-11-15 10:25:19 AM
syt174698 發表於 2012-11-15 10:07 AM
風險有幾大?錢無可以再搵過,但始終係生命,無論係人還是動物,愛係無分彼此,願波波早日康復,波丸媽你要支持住 ...

~5% 希望一切順利
Yammie 2012-11-15 11:53:07 AM
祝波波快d好返,手術順利
VeraC 2012-11-15 12:27:05 PM
波波加油!
波丸媽加油!!
波丸爸加油!!!
DomDomPig 2012-11-15 12:54:20 PM
波波要加油, 祝波波早日康復
芝士媽 2012-11-15 01:37:45 PM
長期潛水... 上黎支持波波一家! 加油呀! 祝手術順利!
wyman 2012-11-15 02:32:09 PM
祝願波波早日康復
siudao0831 2012-11-15 03:01:58 PM
你哋一家要加油~ 波波好快無事的

快速發帖