我隻兔兔好惡,唔俾我抱,養左差唔多2年,一次都未抱過,甚至想拎佢出黎等佢玩,佢都唔俾,我唔知點算好!

有冇可以幫下我?俾D意見我?佢連指甲都唔俾我剪,佢好似好驚人咁!我可以點做?

孖吉<3

孖吉<3

wesky 2012-11-26 08:50:55 PM
第一件事換個平底籠,長期企係網底上面會生腳瘡
另外,買個圍欄,俾多啲空間佢活動
你係屋企嘅時候打開圍欄俾佢出黎活動,然後多啲用手餵糧或菜佢食
等佢唔怕你之後再抱佢吧
kwan104kwan 2012-11-27 09:40:09 PM
你試下多同他傾計…

摸下他頭仔…

上下兔協網…有教點抱兔兔!

又或上兔協課程…學下點同佢相處!
warm_warm 2012-11-27 10:27:21 PM
籠底d格格太大,會好傷腳同埋兔兔會好辛苦
建議快些換個平底籠
貓仔兔 2012-11-27 10:28:53 PM
係咪腳仔痛痛變得臭脾氣呢?咁一定要換左個籠佢,真係好易有腳瘡架...多啲呵頭頭,同佢細細聲講野...日子耐左,佢就會同你玩個夠,當然,有啲兔兔係唔鍾意人抱架!
syt174698 2012-11-28 12:37:57 AM
剪甲你可以用毛巾包住佢,一次過唔好剪晒四隻手腳,可以分兩三日逐隻剪,每次限定時間比兔兔休息,到剪完可以比糧作奬勵,對兔兔戎心少左,你熟練之後就可以一次剪晒四隻手腳.
WingBe 2012-11-28 06:42:13 PM
我都養左b仔3個月....佢先畀我放佢上大脾按摩...但前提我要坐地下
KwanWanSwift 2012-12-1 10:13:46 PM
唔該晒咁多位!!
LouisaIvy 2012-12-2 10:44:34 AM
我兔兔都唔比抱,我接受左佢性格,
我唔會夾硬抱佢,我都係打開籠門叫佢自己出黎,
佢有時會走過黎我度,我會摸頭頭,佢會將頭放我大脾上,
我都會餵佢食野,佢都好乖,
但就真係唔鍾意人抱,起我飛腳,anyway,我會尊重佢。
KwanWanSwift 2012-12-3 08:15:02 PM
LouisaIvy 發表於 2012-12-2 10:44 AM
我兔兔都唔比抱,我接受左佢性格,
我唔會夾硬抱佢,我都係打開籠門叫佢自己出黎,
佢有時會走過黎我度,我 ...

我都係咁諗
但係佢連指甲都唔俾我剪,我只係擔心佢啲指甲太長會令到佢好辛苦!!
blythepicca 2012-12-3 09:40:13 PM
同佢換籠先丫~佢腳仔會好痛痛丫~
剪指甲呢d,你試下包毛巾或或搵人幫手一齊整,
不過首要換左蘢先,平平地買個jolly籠都係$200左右,
因為見到兔兔咁好痛痛呀>.<
KwanWanSwift 2012-12-7 06:59:34 PM
blythepicca 發表於 2012-12-3 09:40 PM
同佢換籠先丫~佢腳仔會好痛痛丫~
剪指甲呢d,你試下包毛巾或或搵人幫手一齊整,
不過首要換左蘢先,平平地買個 ...

唔洗擔心
換左啦
wesky 2012-12-7 07:20:47 PM
KwanWanSwift 發表於 2012-12-3 08:15 PM
我都係咁諗
但係佢連指甲都唔俾我剪,我只係擔心佢啲指甲太長會令到佢好辛苦!! ...

太長斷甲更加痛

快速發帖