1P 幣
睇過書 話七個月至一歲大既兔仔 可以開始轉成兔糧  有d人又會一歲先轉

兔兔好似好細粒 我想佢大隻d 咁我就繼續餵幼兔糧 其實我應該幾時先可以轉呢?

A 草都係 應該要幾時開始停食呢? 依家我都係每日俾"一執"佢

其他既燕麥乾草 果樹草 等等 又可以係佢幾大既時候食?

thanks!
wesky 2012-12-24 06:14:53 PM
七個月大未發完育, 可以食多幾個月
主要係 Alfafa 含鈣量及蛋白較高, 一歲以上一定要轉 Timonthy, 成兔太多鈣會生石
貓仔兔 2012-12-24 11:54:48 PM
燕麥草即是oat hay?有兔友話oat hay要抽走麥糕,我隻兔兔都輕,所以幼兔糧食到一歲至轉,俾你參考下,
DING丁 2012-12-25 01:14:49 AM
wesky 發表於 2012-12-24 06:14 PM
七個月大未發完育, 可以食多幾個月
主要係 Alfafa 含鈣量及蛋白較高, 一歲以上一定要轉 Timonthy, 成兔太多 ...

我不嬲都有俾開 T 草佢架

咁  A 草係九或十個月開始停定係 一歲先停

我都怕佢食得太多 對身體唔好
DING丁 2012-12-25 01:16:36 AM
貓仔兔 發表於 2012-12-24 11:54 PM
燕麥草即是oat hay?有兔友話oat hay要抽走麥糕,我隻兔兔都輕,所以幼兔糧食到一歲至轉,俾你參考下,{:3_7 ...

多謝你先 不過我又未餵過  oat hay 所以都唔知要點餵
hh0 2012-12-25 08:23:38 AM
我間中有俾兔兔食燕麥草,果樹草,香草等,都係6個月以上就俾得,唔可以當主草,放左T草後可比一小汁當零食草。燕麥草就無特別揀走D麥穗,揀走晒得番D枝不如唔好俾了。

快速發帖