1P 幣
買左一對獅子兔養左幾日, 好忙,忙過我以前養貓好多倍。  好彩我老公都好愛錫佢地 (亦係佢提議養), 係假期幾日我爬晒所有文,希望更了解多d兔仔,給佢地健康快樂一生。之前養貓,我都就熟讀晒書)

而家佢地二三個月大, 呢幾日佢地熟習左環境,開始黏住一齊瞓,爬文後知道佢地應該分開籠(尤其絕育前), 所以一陣要出去買多套籠。

佢地好快適應係廁所盤尿尿,係屎屎仲係邊食邊屙, 我覺得算叻!

問題1:而家用木糠墊料,我會就咁放草係面俾佢食,我唔想佢食左d木糠,係咪用紙墊好d? 佢地開始打側瞓,痴到成身都木糠。

問題2:今朝發現有軟便痴住阿囝pat pat, 佢唔俾我反轉清潔,有無方法處理? (放心, 之後係粒粒屎)

我知道新兔剛到家一星期都要留係籠入邊熟習環境,我忍唔住會開門等佢出到閘口然後抱下佢 (因為d人話唔可以迫佢出黎),佢想周圍走就叫佢home, 佢地開始識聽, 會走返入籠。

Tks all!

囝 - dudu
囡 - 毛毛

花芝媽 2012-12-25 09:05:19 PM

我之前未夠1星期已經放佢出黎玩     可能隻隻兔仔都唔同    佢地好好動同八卦     
我覺得佢如果肯比你手抱  細個最好抱多D   咁大個都唔會咁反抗   等佢細細個開始習慣   

唔好用細細片個D木糠    對呼吸道唔好 好多塵的...   最好用返木/紙粒

唔一定要分開~  你可以睇多一段時間//   
我自己2隻女   6個月絕育前個排先分開   但早D都OK既         但男女就真係要分啦......
hh0 2012-12-25 09:12:38 PM

歡迎dudu同毛毛,一仔一女更加要分開養直至絶育後先試夾返埋一齊

兔兔唔會食木糠的,佢地識揀返D草來食,不過木糠好碎好粉容易引起鼻敏感及唔吸尿味,既然你兔兔算叻叻識得去廁所尿尿,咁淨係放墊料係廁所得啦,不過都建議唔好用木糠,改用紙粒或者木粒會比較吸水同吸味。D草就咁散係籠底,兔兔應該食草食得好開心的。

smallsuishan 2012-12-27 08:48:03 AM
你隻兔兔係邊度買番黎?
建議盡快帶兔兔去BODY CHECK

另外, 木康對兔兔既呼吸唔好
盡快教識兔兔去廁所小便,停用木康
MonicaWong 2012-12-27 09:24:02 AM
多謝你地回覆。

我分開左佢地,因為見到佢伸長腳仔瞓,而家瞓得舒服好多,但無咁warm.

廁盤我用紙粒,我會換走2/3, 留返少少等佢認到味。

兩隻都係ilove兔都買。

我前日第一次見到佢地打側瞓 + 反轉肚瞓, 嚇死我,以後佢有事!

快速發帖