1P 幣

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20121230/18117637

希望大家好好愛護及尊重自己的寵物!
fluffy 2012-12-30 04:27:18 PM
每年人道毀滅4000隻

間直係大屠殺!!!  小動物真係好可憐...有口難言, 有怨又無路訴!
freeling820 2012-12-30 05:40:18 PM
每條生命都好寶貴
無論係人或動物
請珍惜!
winter 2012-12-30 11:28:04 PM
好陰公

我隻公主差D都變棄兔   好彩 我堅持要留下公主
lovin_gloria 2012-12-31 10:14:37 AM
winter 發表於 2012-12-30 11:28 PM
好陰公

我隻公主差D都變棄兔   好彩 我堅持要留下公主

讚好
Insomniahk 2012-12-31 11:36:31 AM
好可惜
太多屋苑唔可以養都係一個因由
winter 2013-1-1 01:21:31 AM
Insomniahk 發表於 2012-12-31 11:36 AM
好可惜
太多屋苑唔可以養都係一個因由

狗先唔俾養 兔兔又唔會吠  佢地理由太過了
ollelam 2013-1-1 03:20:20 AM
好慘。
Insomniahk 2013-1-2 12:12:43 PM
winter 發表於 2013-1-1 01:21 AM
狗先唔俾養 兔兔又唔會吠  佢地理由太過了

呢個世界就係咁過份,
我地早兩個月有兔囡死咗,
昨天抛開過去,走去愛協找領養,
佢地叫我地想清楚先比我地再領養。
不如直接話列咗我地入黑名單。
兔兔死了唔通係我地想咩?
真過份
都無辦法,動物的生死權係佢地手
Suzanne 2013-1-2 02:24:32 PM
Insomniahk 發表於 2013-1-2 12:12 PM
呢個世界就係咁過份,
我地早兩個月有兔囡死咗,
昨天抛開過去,走去愛協找領養,

我本人其實對愛協沒有信心,佢地成日都間接成為遺棄動物的幫兇。

上個月我都差D係愛協領養左隻兔,兔爸爸已經填好表,交左表佢地就話第二日就可以接走。我好驚訝,乜咁求其咁隨便就俾人領養既咩?  我而家呢隻兔兔係兔協領養的,當時係要做電話訪問,又要做義工仲要上堂先可以接走女女。 咁多步驟先令我地領養者更加珍惜兔兔。

但係我好公平講句,職員都叫我想清楚先。我估呢句說話係佢地既例行公事。最後我想了想,覺得自己唔係好READY,所以放棄了。

講返呢點我咁COMMENT愛協。果隻差點比我領養走的兔仔,隔無幾日就比人領養走了。估唔到,再過大概唔夠兩個星期,我係網上見到佢新主人係討論區話唔要佢,搵人領養。

愛協領養的程序太求其了,令我好失望。

不如你都試下去兔協睇睇呀!
Insomniahk 2013-1-2 05:20:55 PM
Suzanne 發表於 2013-1-2 02:24 PM
我本人其實對愛協沒有信心,佢地成日都間接成為遺棄動物的幫兇。

上個月我都差D係愛協領養左隻兔,兔爸爸 ...

多謝你的講解,我地會考慮。
有時太覆習的程序會減低領養率
有時太簡單又會引致多失敗個案
始終都係睇人本身
祝好!
wesky 2013-1-2 06:02:28 PM
愛協同兔協規模差好遠,每年接收嘅動物數量亦有極大分別,如果愛協用兔協嘅審核模式,被人道毁滅嘅動物就唔係呢個數了。最衰係遺棄動物嘅人。

教育下一代愛護動物,不要遺棄,才是長遠的解決方法。
LunaChan 2013-6-17 01:48:58 PM
真係唔可以一刀切話棄養既人. 社會無人去教育如果飼養動物, 小中學都無教.

其實養動物並唔係一件容易既事,我養過猫而家有兔. 都係由新手開始養,當中經歷真係好難涯.

猶其係而家隻兔仔枝枝. 點解佢叫枝枝就係因為佢成日都嬲 [枝枝枝]甘出聲.
射尿咬人踏腳樣樣齊, 仲摩下都唔俾.
我地就圍欄, 卡通紙護手護腳出齊去照顧佢.  
根本係非人生活,日日好似打仗甘款.

諗過N次棄養, 不過次次見佢個死人樣又棄唔落. 頂下頂下又幾個月,頂下頂下又一年.

與其話隻衰野改善左,不如話我習慣我同埋知道點對付佢仲好.
如果真係有兔奴,我真係可以稱得上.

所以養動物要技巧,要時間磨練. 好似入得少林就要預打木人行甘.
我只希望市面寵物資訊唔好只係一味吹可愛….養動物係有好多義務,唔係掃下尿屎梳下毛甘簡單.

快速發帖