我用咗petline嘅除蚤,几時会完全冇哂呢?
wesky 2012-12-30 11:45:16 PM
你用邊隻?? 有冇磅重計份量??
兔仔通常都係滴 Revolution, 對兔仔非常安全的杜蚤藥, 三個月左右會無晒
wmkcnw 2012-12-31 09:40:53 AM
唔好亂買藥俾佢地, D 寵物店SALES信唔過, 睇医生好D. 医生話如果滴REVOLUTION, 1-2星期會無哂. 2 WK之後要清潔所用佢地的用品, 例如: 籠, 厠所.... 同埋有機會再有, 所以隔1個半至兩個月會滴REVOLUTION做預防.
kazas 2013-1-1 05:08:28 AM
wmkcnw 發表於 2012-12-31 09:40 AM
唔好亂買藥俾佢地, D 寵物店SALES信唔過, 睇医生好D. 医生話如果滴REVOLUTION, 1-2星期會無哂. 2 WK之後要 ...

HI,請問正常情況下需要用杜蚤藥預防嗎?
家中臨海,濕度較高,新手一問
hh0 2013-1-1 09:47:31 AM
kazas 發表於 2013-1-1 05:08 AM
家中臨海,濕度較高,新手一問 ...

兔兔無必要定期杜蚤的,除非到郊外放兔前滴下預防在外野到蚤,始終出面放狗多
DomDomPig 2013-1-1 12:16:10 PM

卒卒之前春天轉夏天果時有毛蟎,就要滴revolution喇。
一個月一次,三個月為一個療程。
黎緊我想帶卒卒行草地,要起一星期前幫佢滴藥,預防有蚤。
如果肥肥不幸有事既話,你要帶佢睇醫生,因為revolution要按返動物既年齡和身形黎決定藥既份量,盡量唔好自己去寵物店買,搵醫生就保險d
kazas 2013-1-1 04:30:55 PM
hh0 發表於 2013-1-1 09:47 AM
兔兔無必要定期杜蚤的,除非到郊外放兔前滴下預防在外野到蚤,始終出面放狗多 ...

咁體內外寄生虫須要定期杜或須要預防嗎??
定係同蚤一樣有先要??
kazas 2013-1-1 04:31:18 PM
DomDomPig 發表於 2013-1-1 12:16 PM
卒卒之前春天轉夏天果時有毛蟎,就要滴revolution喇。
一個月一次,三個月為一個療程。
黎緊我想帶卒卒行 ...

係咩黎??有咩病症??
點樣發現?
DomDomPig 2013-1-1 07:26:50 PM
kazas 發表於 2013-1-1 04:31 PM
係咩黎??有咩病症??
點樣發現?

一隻隻啡色既毛蟎,細粒過芝麻,多數起頸後面既毛毛上面發現。
其實天氣潮濕會令兔兔有毛蟎,有時可能係乾草有毛蟎而跳上兔兔身上。
毛蟎係好普遍的^_^
hh0 2013-1-1 08:59:19 PM
kazas 發表於 2013-1-1 04:30 PM
咁體內外寄生虫須要定期杜或須要預防嗎??
定係同蚤一樣有先要??

都係有先杜蟲,唔使定期
kazas 2013-1-1 10:23:34 PM
DomDomPig 發表於 2013-1-1 07:26 PM
一隻隻啡色既毛蟎,細粒過芝麻,多數起頸後面既毛毛上面發現。
其實天氣潮濕會令兔兔有毛蟎,有時可能係 ...

發現有之後點樣處理...?
syt174698 2013-1-1 10:42:09 PM

梳毛或者你同兔兔檢查時,發現毛髮有一點點好似細過芝麻既小動物就係有蚤,聽人過,黑色毛的兔兔有白色蚤,白色毛的兔兔有黑色蚤,我家兔兔係白色毛比較多,好容易睇到.
kazas 2013-1-1 10:43:13 PM
syt174698 發表於 2013-1-1 10:42 PM
梳毛或者你同兔兔檢查時,發現毛髮有一點點好似細過芝麻既小動物就係有蚤,聽人過,黑色毛的兔兔有白色蚤,白 ...

肥肥係深灰色.....睇到眼都豆雞...
syt174698 2013-1-1 10:46:02 PM
kazas 發表於 2013-1-1 10:43 PM
肥肥係深灰色.....睇到眼都豆雞...

咁佢有機會D蚤唔係黑色,你可以留意如果佢有一排特別成日拗痕,你就要睇下,係屋企都會生蚤,特別潮濕日子.
kazas 2013-1-1 10:47:08 PM
syt174698 發表於 2013-1-1 10:46 PM
咁佢有機會D蚤唔係黑色,你可以留意如果佢有一排特別成日拗痕,你就要睇下,係屋企都會生蚤,特別潮濕日子. ...

蚤係野番黎定潮濕生出黎咖??

快速發帖