腳瘡

ollelam 發表於 2013-01-03 00:53|只看該作者|倒序瀏覽|打印
1P 幣

皮皮成日企係個厠所上面, 我怕佢生腳瘡 >.<點算丫...
皮皮

2012-12-27 22.25.40.jpg 2012-12-27 23.03.20.jpg 2012-12-27 22.58.22.jpg
fluffy 2013-1-3 03:52:33 AM
我隻兔兔都係咁, 成日企係厠所~
DomDomPig 2013-1-3 12:46:00 PM
我隻卒卒有時都係咁, 我會用零食引佢, 如果佢走過黎, 即係佢玩野鐘意坐廁所。 如果佢唔行過黎, 即係佢仲痾緊, 我唔打攪佢啦
hh0 2013-1-3 12:50:55 PM
想改可以:
厠所唔用鐵網, 加厚D墊料, 直接企墊料上
用平底籠, 唔用豬仔板, 或者豬仔板上放軟墊

無得改善既話就勤D梳下腳板底毛, 有用GA
siudao0831 2013-1-3 01:36:28 PM
DomDomPig 發表於 2013-1-3 12:46 PM
我隻卒卒有時都係咁, 我會用零食引佢, 如果佢走過黎, 即係佢玩野鐘意坐廁所。 如果佢唔行過黎, 即 ...

小豆都成日係廁廁上面扮波波瞓覺,我推極佢pat pat都會擰轉面唔理我,有時我會由得佢。不過時間最好唔好太耐啊~ 你廁廁用膠板嗰款會好啲
Suzanne 2013-1-3 11:28:31 PM
我同小豆媽一樣, 用膠板o既廁廁,會好好多。

CheryleHK 2013-1-7 11:28:57 PM
我都有呢个问题啊。
之前医生建议在厕所上面铺上干草,可以比较软。但是我发现效果唔好,D便便落唔到厕所,Fluffie又好中意吃铺在厕所上的草。。。(对草架的就一点兴趣都没有。。。。
所以决定去买个胶板的给Fluffie,但喺同个宠物用品店的姐姐倾开,佢话胶板有阵时D vv会积在板上,兔兔有可能踩上去,可以试下去日本城买张厕所用的带隆geh软胶垫,cut成厕所的形状放在钢条上面。我今天试了一下,怕Fluffie乱咬或者乱Fling,所以用绳将胶垫和钢条绑了一下几个边。Fluffie用左一日还算正常,效果应该近似胶板吧,不过D隆就大D咯~

说起脚疮,我想问,我放vetbed喺笼入边Fluffie隔一阵就狂meng上面D毛,堆到一旧旧甘。我惊佢食D毛塞肠。bei佢毛巾又喺甘,仲Fling开一堆(可能太热??)铺草geh话,佢跳上跳落一阵就全部漏晒喺笼下面。。。都唔知点算好大家有咩好建议啊。。。

PS:依家Fluffie geh笼喺胶板个只,有个滑梯加个二层平台仔。
wesky 2013-1-8 01:54:22 AM
CheryleHK 發表於 2013-1-7 11:28 PM
我都有呢个问题啊。
之前医生建议在厕所上面铺上干草,可以比较软。但是我发现效果唔好,D便便落唔到厕所, ...

咬出黎嘅唔好留,再咬就收起佢,鋪多啲草都 okay
天氣凍用毛巾包住個籠擋擋風,當然要留返通風位
十幾度對兔唔算凍
ollelam 2013-1-10 02:41:40 PM

我remove jor 個gauze得唔得?use carefresh 係bottom
BonnieLee 2013-1-15 07:39:45 PM
CheryleHK 發表於 2013-1-7 11:28 PM
我都有呢个问题啊。
之前医生建议在厕所上面铺上干草,可以比较软。但是我发现效果唔好,D便便落唔到厕所, ...

用密孔洗衣袋套住vetbed。又易清除草碎又疏水又咬唔到d毛。(兔協姐姐教)不妨一試
我而家都係咁做。
wmkcnw 2013-1-17 01:54:23 PM
我個兩隻都係咁, 最後唔俾厠所, 由得佢地痾落底盤

快速發帖