上星期開始 ,佢D屎已經明顯細粒左
前日開始 佢柯屎既數量仲愈黎愈少
而且仲無咩食慾 , 只係見到兔糧就會食
好少食草....
呢幾日我放佢落地上 佢都唔會走黎走去,
反而係哩係個角落頭 可能LAM下自己
但之前唔會嫁 ,之前放佢出黎佢好開心咁周圍去

岩岩清左個次所 見到佢食左幾條草,
竟然柯左提子屎 (一串串)
之後就柯左好少數量好細粒既屎
然後就一直係次所上扮雞 ,郁都唔郁,

我好擔心佢呀!!
唔知佢係咪有所謂既毛球症?但我今日已經買左木瓜丸同化毛膏比佢食 .
希望佢會好D啦 唔知大家有無類似既經驗呀!!
十萬個火急  ..因我知兔仔便便出現問題就好大件事!!
希望有人指點下我或者分享下你地既經驗..

感激不盡呀
Insomniahk 2013-1-4 10:51:11 AM
wesky 發表於 2013-1-3 07:51 PM
毛球症唔係病,只係病徵
佢可能腸停或腸塞,摸下肚仔有冇漲
最重要係儘快睇醫生,如果你珍惜佢的話

有道理
要有愛
Insomniahk 2013-1-4 10:53:14 AM
syt174698 發表於 2013-1-3 11:53 PM
你屋企有無草粉??係獸醫診所買,用水沖到糊仔咁,跟住用針筒餵比兔兔食

咁一般竉物店,好似8號兔或者I Love Rabbit有無得賣?
syt174698 2013-1-4 01:19:27 PM
Insomniahk 發表於 2013-1-4 10:53 AM
咁一般竉物店,好似8號兔或者I Love Rabbit有無得賣?

草粉唔係一般地方有得賣,不過我知R記同旺角小動物園好似有賣.
syt174698 2013-1-4 01:23:06 PM
l0ve0w0 發表於 2013-1-4 12:11 AM
我屋企無呀 但我行開金魚街好多鋪頭都有得買,但無得買針筒 買果D草粉好唔好? ...

依家兔兔情況點樣,你係愛佢就帶去睇醫生,始終係生命,佢唔識講話比你知邊度唔舒服,兔兔生命掌握係你手,盡快帶兔兔睇E生.
l0ve0w0 2013-1-4 01:49:48 PM
好 我會帶佢去睇 ~ 我見MINIZOO 同MINIZOO下面果間都有得買草粉 ~
http://@@@@/index_topic.php?did=114528&didpath=/114258/114528
呢個係MINIZOO網頁,入面佢有隻APD含益菌草粉  唔知有無人用緊? 呢隻好唔好用 ?
siudao0831 2013-1-4 03:02:36 PM
你兔兔情況已經好危急,唔好比其他嘢佢食住啦,如果唔係,佢會好辛苦的~
兔兔一般有病的話,最關鍵係頭24小時,你依家已經失去咗好多時間,快啲同佢睇咗醫生先啦~
Suzanne 2013-1-4 03:14:42 PM
你問得黎都睇左醫生啦!!!

你既然識得話十萬火急,都知情況係URGENT,仲係度問咁多,留返D問題黎問醫生啦!  一早知自己隻兔同之前有所不妥都唔識得及早去醫。有無搞錯?!!  比著我,第一時間打電話BOOK睇醫生先講啦!!!

仲有呀,
你情願去買咩木瓜丸比你隻兔食,仲要而家搞埋咁多無謂野,你大可以慳返呢D時間同金錢去同佢睇醫生架囉!!!

你到底book左睇醫生未既呢??
hh0 2013-1-4 05:28:40 PM 來自手機
樓主上來問都係想睇醫生前睇下可以做到D乜幫下隻兔,不過佢未必知道兔兔有事唔拖得,要快!
syt174698 2013-1-4 07:23:00 PM
l0ve0w0 發表於 2013-1-4 01:49 PM
好 我會帶佢去睇 ~ 我見MINIZOO 同MINIZOO下面果間都有得買草粉 ~
http://@@@@/index_topic.php?did=114528 ...

你帶兔兔睇醫生有需要都會比草粉你呀,你book左醫生先啦,識睇兔兔既醫生唔係好多,揀錯醫生就麻煩喇。
MonicaWong 2013-1-4 07:42:49 PM
唔明樓主點解問左幾日都仲未帶你所謂愛佢錫佢嘅寵物去睇醫生,自己唔舒服你都會去睇醫生,點解仲要拖? 睇到火到黎!
syt174698 2013-1-4 07:51:31 PM
MonicaWong 發表於 2013-1-4 07:42 PM
唔明樓主點解問左幾日都仲未帶你所謂愛佢錫佢嘅寵物去睇醫生,自己唔舒服你都會去睇醫生,點解仲要拖? 睇到 ...

算吧啦,佢可能嫌睇醫生貴嘛,做主人對動物只可以承諾照顧到終老,可能佢未諗到佢會有病呢。
MonicaWong 2013-1-4 08:24:49 PM
養乜都會病,樓主要明白, 將來自己真係有小朋友, 佢有病你都會帶佢睇急症, 醫生先係professional, 唔係問其他人。請勿再浪費d錢買乜野supplement,用心去感受你寵物嘅感受才對。希望你明白我講乜。
Suzanne 2013-1-4 10:45:17 PM
MonicaWong 發表於 2013-1-4 07:42 PM
唔明樓主點解問左幾日都仲未帶你所謂愛佢錫佢嘅寵物去睇醫生,自己唔舒服你都會去睇醫生,點解仲要拖? 睇到 ...

同意!!  

明知自己係新手,仲唔做多D功課,兔仔好脆弱架嘛!!!    兔仔有病唔會自己好返!!!
都話去診所就有得賣草粉~~~~~仲要問來問去。

又要養又要無準備話原來兔仔要睇醫生, 如屬實, 真係好不負責任!
l0ve0w0 2013-1-5 12:13:10 AM

你地咁火做乜? 我夠知診所有草粉,事實上我係旺角亦都見到有草粉賣. 我想知道果D草粉好唔好有咩錯?
好過你地啦無D研究精神完全無諗過診所既草粉同街外既草粉有咩分別就一味係度話人
我已經帶左兔仔去睇醫生 依家已經正常返D屎都正常返 醫生叫我唔好比咁多兔糧佢食
我係學生但我亦有經濟能力亦都預左兔仔會有好多病亦預左錢比佢睇DR
你地乜都唔知唔好係度一味亂講啦`OK?
點解我唔盡快帶佢睇醫生係因為我都要返學嫁大佬 我吾係24小時FREE嫁大佬.
夜晚又無得睇之前已經有人講過啦
等我FREE既時侯我已經即刻同左佢去睇DR
我放個POST上黎只係想問你地意見囉
唔係比你地係度妄加對我既睇法同對我照顧,愛護兔仔既睇法呀唔該
你地一味講到自己幾愛兔仔幾鍚兔仔
係未了解我既諗法就賴人地唔愛兔仔唔鍚兔仔
唔該CM入面講過類似說話既人反省下啦

l0ve0w0 2013-1-5 12:15:11 AM
syt174698 發表於 2013-1-4 07:51 PM
算吧啦,佢可能嫌睇醫生貴嘛,做主人對動物只可以承諾照顧到終老,可能佢未諗到佢會有病呢。 ...

你唔知頭唔知路就話我覺得睇醫生貴 你以為你係我條蟲 你以為我唔鍚我隻兔仔 (做主人對動物只可以承諾照顧到終老) 言下之意即是你認為我唔會照顧佢終老有病都唔死佢睇醫生?

快速發帖