1P 幣
想問兔仔既主要能量係靠草定糧去長肉?
我養左一隻FRENCH LOP,而家4個半月,但好似好細粒下。
我想俾多D野食佢,佢食緊OXBOW既T草,A草,糧。
份量應該俾幾多?上網搵過好多french lop既資料,再回望番肥肥,佢根本就係細粒又唔係肥大。
相比人地同年齡既細粒好多。有朋友話french lop 6個月就應該要有10lb,6個月前會生長得快,6個月後會轉生長慢d。我未磅肥肥未知幾磅,明天先知。上次覆診醫生仲叫我減糧話怕過重。
有無專家俾下意下。萬分感激

yancyan520 2013-1-5 02:47:11 PM
Timothy 就好似飯(正餐)糧就好似麥當勞(零食)
兔兔六個月後就要減少A草既份量,大概九個月左右就要停A草
每日兔兔都要食兩個身體體積既T草,所以其實長期放向籠就無問題架
我八妹都試過過重,仲攪到生腳倉要睇醫生
wesky 2013-1-5 03:41:42 PM

糧唔算零食, 如果你冇俾菜, 糧係必須
因為兔糧含有各種身體所需的營養, 好多都係乾草無既, 如各種維他命, 礦物質
乾草最多只能提供纖維, 蛋白質, 脂肪, 部份礦物質, 而維他命係乾草制造過程中幾乎全部無晒

四個月大仲係發育時期, 應該唔需要太擔心過重吧?
佢依家每日食幾多糧??
syt174698 2013-1-5 08:42:45 PM
你比幾多糧?每餐一湯匙,唔好比多,但T草就要無限量供應。兔兔得四個月,仲係幼兔階段,千祈唔好比零食,木瓜丸,止痾水,你都唔駛買,如果比菜,就等六個月之後先至可以。
kazas 2013-1-5 10:31:28 PM
syt174698 發表於 2013-1-5 08:42 PM
你比幾多糧?每餐一湯匙,唔好比多,但T草就要無限量供應。兔兔得四個月,仲係幼兔階段,千祈唔好比零食, ...

肥肥得3.3KG,即約7.26 LB
應該俾幾多糧先正確??
我上網睇過話FRENCH LOP既食量唔可以同一般兔比較

我而家俾緊T草80%,A草20%,糧就早晚每三湯匙...(係買肥肥果間寵物店教)
但醫生叫我糧唔好俾咁多,早晚每一湯匙好了,怕佢過肥
但有養FRENCH LOP既朋友話醫生講既份量太少,肥肥品種應該食多D野,佢本身成年應該要有12-15LB
而且朋友話FRENCH LOP品種6個月大要有10LB重...而家肥肥差1星期就5個月大,姐仲有一個月零一星期俾佢去長大2.8LB..我應該俾幾多份量既糧先好??寵物店又話3湯匙,朋友又話多D,醫生又話少D...咁我應該點樣=.=?
請高手指教
kazas 2013-1-5 10:34:17 PM
wesky 發表於 2013-1-5 03:41 PM
糧唔算零食, 如果你冇俾菜, 糧係必須
因為兔糧含有各種身體所需的營養, 好多都係乾草無既, 如各種維他命,  ...

版主誤會我意思了....係醫生擔心過重,我係擔心佢食唔夠野唔夠重

應該俾幾多糧先正確??
我上網睇過話FRENCH LOP既食量唔可以同一般兔比較

我而家俾緊T草80%,A草20%(大約兩個自己身型比例),糧就早晚每三湯匙...(係買肥肥果間寵物店教)
但醫生叫我糧唔好俾咁多,早晚每一湯匙好了,怕佢過肥
但有養FRENCH LOP既朋友話醫生講既份量太少,肥肥品種應該食多D野,佢本身成年應該要有12-15LB
而且朋友話FRENCH LOP品種6個月大要有10LB重...而家肥肥差1星期就5個月大,姐得番一個月零一星期俾佢去長大2.8LB..我應該俾幾多份量既糧先好??寵物店又話3湯匙,朋友又話多D,醫生又話少D...咁我應該點樣=.=?
請高手指教
WingBe 2013-1-5 11:39:42 PM
我諗畀1匙半or2匙.....

你可以keep住畀多少少都無問題...

久唔久磅下重....接近你理想體重時先開始減糧....

希望幫到你啦
wesky 2013-1-5 11:54:42 PM
kazas 發表於 2013-1-5 10:34 PM
版主誤會我意思了....係醫生擔心過重,我係擔心佢食唔夠野唔夠重

上半部我係回復二樓

搵到少少資料俾你參考下:
糧的份量視乎兔兔體重
5-7 lb of body wt.        1/4 cup daily
8-10 lb body wt. 1/2 cup daily
11-15 lb of body wt.        3/4 cup daily

http://rabbit.org/journal/3-4/pellets.html
http://www.rabbitwise.org/feeding.html
kazas 2013-1-6 03:16:04 AM
wesky 發表於 2013-1-5 11:54 PM
上半部我係回復二樓

唔該哂版主...
Suzanne 2013-1-6 11:53:13 AM
唔好成日都話朋友話朋友話啦, 醫生的意見都好重要架!

個個見到我隻兔仔夠話佢肥同大隻,我本身都好擔心佢過重, 我問左Dr.Ma,佢話反而剛剛好,仲叫我KEEP住。隻隻兔仔都唔一樣,唔好拎肥肥同人比較啦~~  佢健康咪OK囉!

肥肥六個月之後有得食青菜, 到時nutrition多左,會再gain weight的!
kazas 2013-1-6 08:10:02 PM
Suzanne 發表於 2013-1-6 11:53 AM
唔好成日都話朋友話朋友話啦, 醫生的意見都好重要架!

個個見到我隻兔仔夠話佢肥同大隻,我本身都好擔心佢過 ...

我諗你誤會了,我唔係拎肥肥同人比較,外國有FRENCH LOP專科,HK無,加上少人養,
只係想知道正確既糧份量要俾幾多,正確應有體重等等,有好多獸醫都唔建議俾糧,就係俾T同A草。
肥肥三個零四個月果時DR AMANDA就已經話怕佢過重,連我話佢係四個月大佢都唔多信。
好老實,如果本身少接觸FRENCH LOP既獸醫又如何肯定佢應有體重係幾多?我絕不係道聽途說,
而係如果肥肥既品種根本唔應該係呢個體重既,但我又俾多或俾少左糧令到佢過輕或過重,呢個就係我做主人既一大責任。我出POST發問只係為左集思廣益,聽取多D意見,搵最合適飼養方法俾肥肥。希望你唔好誤會!!
Suzanne 2013-1-6 09:55:52 PM
不如你試下轉睇Dr.Ma,佢同我傾過French lop既問題。
kazas 2013-1-6 10:09:12 PM
Suzanne 發表於 2013-1-6 09:55 PM
不如你試下轉睇Dr.Ma,佢同我傾過French lop既問題。

正有此意~肥肥2月要絕育,但SAA好似無得絕育,我打算帶左去俾DR MA做BODY CHECK順手問下關於肥肥既野意見。
到2月先睇埋情況再決定去邊間絕育好
Suzanne 2013-1-6 11:11:37 PM
kazas 發表於 2013-1-6 10:09 PM
正有此意~肥肥2月要絕育,但SAA好似無得絕育,我打算帶左去俾DR MA做BODY CHECK順手問 ...

Good Choice!!!  

By the way, 3.X KG真係幾巨形,我隻兔頓時變得好侏儒!!

快速發帖