肥肥回家已有個零月了,由初初我自己唔太敢摸佢(因為佢反應好大好驚),唔敢周圍走放係籠到養,直至醫生話肥肥品種需要較大活動空間。及後改為買圍難去間隔一飯廳空間俾佢,最初仲會周圍角度大少便,每次柯完用兔協教既方法清潔番。到佢慢慢唔係飯廳大少便就開始想盡辦法越過圍難去客廳果邊,肥肥雖然未足5個月大,但非常聰明,懂得咬住一個90X100既圍難從而令兩個圍難扣住既接位鬆脫成個越獄,到你打算痴實圍難,佢又跳上籠頂再由SOFA行過去,到你移開個籠,佢終於使用絕招,佢根本係可以直接跳過圍難。到最後無辦法,只能將買回家三天既圍難收起,自此沒有再使用過。由於客廳果邊有電視音響等較多電線,一直唔敢比佢過去,亦擔心佢會好似回家第一天咁係SOFA上小便。但由於佢越來越大,總有一天要面對,所以只好將音響等移開,電視線收短等等,就索性將客廳俾佢攻陷埋。
一直都觀察肥肥係攻陷後幾天內有沒有在客廳大少便,但經過一星期觀察,肥肥唔只沒有係客廳,什至飯廳廚房全屋都沒有大小便,佢現在只會回籠大小便。(主人房客房就唔知點解即使門打開肥肥都唔會入內,可能膽小掛?所以仲未知佢會唔會係房係床上大小便。)雖然肥肥仲未肯俾我好乖咁抱住,腳仔仲會伸下伸下想逃走。但可能係佢未係好信任我,畢竟都只有個零月,但呢段時間望住佢,見佢全屋走黎走去,來去自如,又識享受有時又會望下海諗下野。但我知佢開始接受緊我,因為佢好痴我,我坐低佢就會走埋我度,我去廚房或廁所(總之離開佢視線範圍)佢就會跳落SOFA跟住我尾行,可能佢知我唔鐘意佢入去啦,佢跟到我去主人房門口就會停低坐一陣就回頭出番廳,呢一切一切對我黎講已經覺得佢好乖好抵錫。起碼肥肥唔會咬我,唔會發我脾氣,唔會周圍大小二便,我已經感到好安慰。

本人從未養過兔仔,只有養過狗,但狗狗3年前離世後太傷心已沒有再養寵物。加上從事金融行業工作忙碌,朋友相處時間較少完全沒有想過會養寵物。但唔知係唔係一切就係有緣份呢,某一天經過一條平常不會經過既路,見到一間新開張既店鋪,再沒有想過要買寵物既情況下見到一間兔子專賣店內有一隻灰色的狗,入去索問店員才知係兔子。望住櫃裡既肥肥考慮左好耐,唔係價錢唔係環境一切既問題,而係不段問自己,會唔會又好似上次咁因為與家人照顧不周導致一個生命不能享有應有既壽命(從前的狗狗5年也看同一獸醫,最後急症暈倒,狗狗的家庭醫生說是中暑,隔天沒好轉,帶狗狗轉至急診醫生時,該醫生直言是嚴重肺積水,已沒救,而且狗狗有嚴重心臟病,且是患很久很久了,該醫生不段責罵我們沒盡好主人責任。數小時後狗狗在家人懷中吐血的情景依然沒辦法忘記,那份沉重的內疚感,我只能講動物不懂說話,即使是獸野的話也不能全相信同一位)係店外反覆打左好多電話搵好多有養兔既朋友意見,又問自己如果買左肥肥,咪會違背左領養定寵物既原則?加上而家自己一個人住會唔會無時間照顧佢?但最後自己一個人諗左好耐,諗肥肥已經身處寵物店,呢個係不變既事實,我唔買佢都會有其他人買佢,但其他人會唔會好努力去照顧佢?呢D無人有GUARANTEE。但如果要買肥肥回家,就要問自己:[我能否永遠記得由帶回家那天開始我就永遠係佢既全部。]最後許下呢個承諾就帶左佢回家喇。
由最初自己咩都唔識,呢路去果路去呢度睇果度睇不段吸收多D EXP,到同肥肥相處左個零月,有時見到肥肥咬住玩具行黎行去,坐近我,LAM我,真係唔知佢係一隻兔定一隻狗,姑且當佢一隻狗與兔既混合吧,但畢竟佢會係我好愛錫好愛錫既囡囡。多謝咁多位兔友互相分享知識及經驗,因為呢一切幫左我同肥肥好多好多。多謝你地呀

直至最近幾天終於發現佢一直想越獄既原意原來就係。。。。。。。。。。。。。想坐係SOFA睇電視。。。
今天又是這個位置,足足大半小時沒動,這次是觀看我玩足球遊戲。
原來我一路都誤會左肥肥,原來佢只係想坐SOFA

請各位唔好再將動物當作一份禮物,
我們與牠們的情,就由你許下承諾那天開始。牠們亦會許下承諾用最長的壽命,無間段的陪伴你。(在你們開始或結束這份情的時候,請再三回想問一問自己,你真的重情嗎?)

wesky 2013-1-8 01:48:18 AM
真係好 sweet!!識陪主人睇電視,又識主動lam主人,真係羡慕死人!
kazas 2013-1-8 01:53:31 AM
wesky 發表於 2013-1-8 01:48 AM
真係好 sweet!!識陪主人睇電視,又識主動lam主人,真係羡慕死人!

UM。。。有時可能係我陪佢睇緊。。HAHAHA
kazas 2013-1-8 02:04:19 AM
wesky 發表於 2013-1-8 01:48 AM

肥肥番左黎一個月,我最近連續8日咳醒,今天看醫生話有氣管敏感,
話我對兔毛敏感,開左三日藥。想請教一下版主,我點都唔會放棄肥肥,我皮膚無事,係氣管敏感,狂咳
有時會咳到停唔到,連咳一小時以上。(可能最近換毛呀肥肥,會唔會關事?)
如果我有敏感既情況下,點樣可以比較有效舒緩到症狀?(我現在每天吸一次塵,幫肥肥梳毛我帶上口罩的)
改為兩次吸塵或請別人代勞梳毛會否有效舒緩?請指教
yinyin19940 2013-1-8 04:42:35 AM
小妹都有鼻敏感同皮膚敏感,
其實無辦法 如果可以就保持空氣流通喇!
買IKEA碌毛毛個d番屋企 就算衣物同梳發有都方便痴
開吸塵機又唔怕嚇親佢
MonicaWong 2013-1-8 11:21:20 AM
緣份就始注定你同肥肥終身! 佢好幸福啊~

我個兩隻小魔怪係你買肥肥嘅旺角分店買,我因為成日去買野所以都有同sales姐姐講開肥肥,可能有人係tko個間幫手,所以佢知邊個買左肥肥。

我老公都係玩音響打機嘅人,所以電視櫃底有好多電線,初時搵條大毛巾遮住個櫃底,但佢地超聰明,轉頭就破解左 !!!

最後搵到倉鼠圍欄,fit晒, 又用佢個籠頂住d虛位,攪到成屋唔同晒,之前仲笑人有左bb後全屋就係abc墊,而家??? 不過佢地帶俾我兩個好多樂趣!

你試下買個空氣清新機,過濾飃係空氣嘅毛毛,你去睇下oregon, 放係你同肥肥相處嘅地方,情況應該可改善。

我都係新手,早排上兔協網站同佢個blog,先睇到好多被遺棄個案,真係好慘,睇完眼淚流。我都係出黎做野先養寵物,起碼負擔得起醫藥費,之前我回覆個某人發問,因為大家都擔心兔仔狀況,但佢遲遲都未帶佢睇,淨係問邊到買草粉及餵木瓜丸,我火都黎咪忍唔住回覆鬧佢,呢度每個人都返工返學,時間係就出黎,我見好多獸醫都開到好夜,呢個唔係藉口,仲有因為驚佢係學生,無足夠錢帶佢睇醫生。

我上星期又去金魚街,有位媽媽跟佢小朋友經過寵物店,當然細路仔見到倉鼠就叫得意,阿媽好求其答買啦,咁又隨時做成另一單悲劇。

病我地未必可以控制到,只會盡力醫好佢,但至少俾到健康開心嘅屋企俾佢地。

我都好感謝這個網站,提供左好多知識,好多兔兔主人都好好。
Insomniahk 2013-1-8 11:32:02 AM
請問兔協教的清潔方法係點樣做?
Insomniahk 2013-1-8 11:36:13 AM
MonicaWong 發表於 2013-1-8 11:21 AM
緣份就始注定你同肥肥終身! 佢好幸福啊~

我個兩隻小魔怪係你買肥肥嘅旺角分店買,我因為成日去買野所以都 ...

都係少啲鬧人好‥‥‥
MonicaWong 2013-1-8 12:22:41 PM
Kazas, 我都想知兔協清潔方法~ tks.

Insomniahk, 我學緊百忍成金架啦~
WingBe 2013-1-8 02:48:47 PM
換毛真系好大影響.....

幫親兔兔梳毛..都搞到個鼻好痕....
BonnieLee 2013-1-8 02:53:00 PM
既善慕又感動
DomDomPig 2013-1-8 05:57:11 PM
實在太感動啦
肥肥好有靈性呀, 我好鐘意佢呀, 佢可能覺得SOFA係佢身體既一部份, 巳經融為一體啦
ching` 2013-1-8 06:08:05 PM
兔兔好巨型 XD
識睇電視好叻 XDDD
Vivi丁媽 2013-1-8 07:02:20 PM
試下蜂膠,好work!但要睇含量比較產品,紐西蘭出產既都好好,不過c品牌成份用自己出既標籤,睇落好高,但成份好低!一樣價錢可以買其他品牌既高成份蜂膠架啦!! 係紐西蘭就仲平!要自己比較下!
kazas 2013-1-8 07:58:00 PM
yinyin19940 發表於 2013-1-8 04:42 AM
小妹都有鼻敏感同皮膚敏感,
其實無辦法 如果可以就保持空氣流通喇!
買IKEA碌毛毛個d番屋企 就算衣物同梳發 ...

HI YINYIN,想問下係咩碌?唔係好明

快速發帖