大鑊!!!發現左右腳都有腳瘡!!
本大少用平底籠,廁所鐵網一早無用, 冬天在籠右邊加了vetbed, 但腳瘡都來搵大少

已book Dr. Ma 下星期一, 及做了以下事項嘗試舒緩腳瘡:
1. 已在腳瘡處搽花士令
2. 籠內全鋪vetbed
3. 籠外跳上跳落位鋪ABC
4. 地上不平位鋪ABC

大少全日有4小時自由時間, 請問仲有沒有其他方法可以舒緩腳瘡 / 令腳瘡好返 ?
又有無腳瘡好返既例子?

腳瘡

腳瘡

hh0 2013-1-8 11:01:15 PM
似腳枕多D,腳枕好常見於寵物兔,未成腳瘡
除了你上面已經做左既野,仲要記得兔兔唔好過肥及勤力D梳腳板底毛
syt174698 2013-1-8 11:06:16 PM
要知道係腳枕定腳瘡,腳枕會惡化成腳瘡。腳枕好普遍,勤梳毛,盡量比軟墊都OK,兔兔會唔會咬膠同Vet Bed?
water12 2013-1-8 11:38:06 PM
唔該哂!
希望佢地唔會變成腳瘡啦
其實侏儒兔大少得1.15kg, 應該唔算太重姐, 腳板底毛之前一星期一次, 由今天開始會每日梳一次啦

大少會咬膠同Vet Bed, 不過vetbed咬過幾次就無咬啦, 膠就會咬, 但唔會吞落肚, 就好似咬紙一樣, 咬到爛哂就最開心, 過下口引就算
shanv0u0v 2013-1-9 11:41:46 PM
我隻兔都有腳瘡問題呀~
兔兔一向睇開馬醫生~
請問馬醫生去咗邊度應診?
shanv0u0v 2013-1-9 11:47:51 PM
shanv0u0v 發表於 2013-1-9 11:41 PM
我隻兔都有腳瘡問題呀~
兔兔一向睇開馬醫生~
請問馬醫生去咗邊度應診?

有答案了~ =D
Insomniahk 2013-1-10 09:30:40 AM
hh0 發表於 2013-1-8 11:01 PM
似腳枕多D,腳枕好常見於寵物兔,未成腳瘡
除了你上面已經做左既野,仲要記得兔兔唔好過肥及勤力D梳腳板底 ...

明白,原來過肥都有關係!
BonnieLee 2013-1-10 10:23:59 AM
我隻仔昨天在兔協接回來,已發現左右後腳有枕。我要多加小心照顧。但是否要先看看醫生呢?
Suzanne 2013-1-10 10:35:09 AM
BonnieLee 發表於 2013-1-10 10:23 AM
我隻仔昨天在兔協接回來,已發現左右後腳有枕。我要多加小心照顧。但是否要先看看醫生呢? ...

其實都好架~~ 可以聽下Dr.Ma意見。

Molala係兔協,未必有睇醫生檢查,咪順便拎去檢查下,仲可以學到好多野架
siudao0831 2013-1-10 10:42:35 AM
Suzanne 發表於 2013-1-10 10:35 AM
其實都好架~~ 可以聽下Dr.Ma意見。

Molala係兔協,未必有睇醫生檢查,咪順便拎去檢查下,仲可以學到好多野 ...

Hello 你好呀~ 我兔兔都係兔協領養ga~ 腳枕問題真係一個學問~ 因為我家小朋友依家都醫緊,睇緊Dr. Ma。所以如果你有疑問,同診所約時間check下啦~ 另外墊材都係好重要,希望你兔兔開心健康啦~
Suzanne 2013-1-10 10:45:59 AM
siudao0831 發表於 2013-1-10 10:42 AM
Hello 你好呀~ 我兔兔都係兔協領養ga~ 腳枕問題真係一個學問~ 因為我家小朋友依家都醫緊,睇緊Dr. Ma。所 ...

YES!!!

豆媽同我既小朋友都係兔協差不多時期帶返屋企的,

我地一定支持你架!!
cappuccino 2013-1-10 07:21:53 PM
睇完個post我都即刻返去check下佢地有無腳瘡先,我以為無用鐵絲網底同廁所就唔會有tim. 乜要梳腳板底d毛? 腳板底佢地唔比我掂架!!!
Carman 2013-1-11 03:59:40 AM

RE: 兔仔腳瘡

cappuccino 發表於 2013-1-10 07:21 PM
睇完個post我都即刻返去check下佢地有無腳瘡先,我以為無用鐵絲網底同廁所就唔會有tim. 乜要梳腳板底d毛? 腳 ...

兔兔唔比你掂隻腳,有機會係因為已經有腳瘡,會痛先縮
有D兔仔腳底毛會比較長,就算患處個位甩左毛,旁邊既毛都長到可以遮住
要真係用手掃開D毛先會見到咩事

我屋企個少爺初初都係唔比我掂隻腳,我以為佢係怕癢或者純粹唔鍾意,
點知body check個陣,發現左腳枕.....好彩佢個籠一向都有用vetbed,冇惡化到

鐵絲網會令腳枕惡化成腳瘡,
但一般平地,寵底都會令兔仔生腳枕,
原因係腳仔長時間係同一位置受壓(特別係跟位)
成日係籠,無一定活動空間就一定要用vetbed
放出黎玩,地下就盡量鋪有小小厚度既軟墊,物料係膠,布都得(小心唔好比佢地吞)

如果之後你發現,兔兔唔再坐係無鋪野既地方
咁之前唔比你掂隻腳,九成係因為腳枕痛

siudao0831 2013-1-11 09:23:14 AM
Carman 發表於 2013-1-11 03:59 AM
兔兔唔比你掂隻腳,有機會係因為已經有腳瘡,會痛先縮
有D兔仔腳底毛會比較長,就算患處個位甩左毛,旁邊既毛 ...

你好呀~ 我家兔兔完全就係你講嘅情況,要掃開D毛毛先了解到佢情況。依家右腳都比我掂,左腳就好敏感,一掂就成隻掙扎。已經睇緊Dr. Ma,下星期一又要覆診啦~

因為佢咬vetbed,所以我鋪咗枕頭軟墊係籠底,淋淋地,希望對佢有幫助啦~
Carman 2013-1-11 08:11:43 PM
siudao0831 發表於 2013-1-11 09:23 AM
你好呀~ 我家兔兔完全就係你講嘅情況,要掃開D毛毛先了解到佢情況。依家右腳都比我掂,左腳就好敏感,一 ...

佢平時比唔比你抱嫁?如果比
一個人抱住,再搵多個人幫手掃開腳跟D毛睇下
如果有腳枕,通常會好明顯有粒粉紅色,無咩毛既野
因為腳跟有旁邊D毛包住,只要唔係好紅都OK(紅代表有發炎跡像)
佢活動,停留既地方都盡量鋪D軟野,
只要無惡化,一段時間後,腳枕就唔會痛(兔兔會比你掂隻腳,甚至按落粒野都無咩反應)
大少隻腳一D都睇唔出有腳枕

快速發帖