各位哥哥姐姐好。我叫毛啦啦呀。昨晚終於由兔協跟咗爸B同媽咪返回家啦。
媽咪成日話上天俾咗個機會我哋再遇,所以定意要帶我返屋企。
事源媽咪早就想領養兔兔,但當時嘅媽咪唔知有兔協哩個地方,只係上SPAC睇同上網search。
就在這個時間,媽咪在一個領養中心發現一隻叫Hill Hill嘅兔兔就一見鍾情
屬於行動派嘅媽咪,通知了咩都錫晒佢嘅爸B後,就決定一放工就去領養Hill Hill。
臨放工,媽咪打算confirm下地址同再望下Hill Hill。
事情就發生啦!無咗Hill Hill。只說已被轉介,但無講轉介去邊。
媽咪好傷心,爸B就話買隻俾媽咪。但媽咪話想果d被遺棄嘅兔兔有個家。
雖然媽咪終日愁眉不展,但繼續不斷search。
亦在兔協的網站看中一隻兔兔。
爸B決定陪媽咪上兔協睇兔。
2012年11月24日爸B同媽咪上到兔協。入到兔房參觀,媽咪還在續隻話在網上見過。
這時站在媽咪身旁的爸B突然指住對面的籠說"不如哩隻呀"
媽咪轉頭望一望,同Hill Hill幾似樣喎。就走近去睇。真係好似喎。
一望個名.......Hill Hill 漁農處轉介。(當時兔協網頁未放Hill Hill上去)
媽咪頓時想大叫。太神奇啦。(爸B是未見過Hill Hill㗎)
媽咪一心想搵一隻同爸B都鍾意嘅兔兔,結果竟然Hill Hill。媽咪就馬上填form申請領養。
上天給媽咪再重遇的機會
媽咪每天心急地等待兔協來電。媽咪真係一個心急大師。
在等待的同時,媽咪已經去搜攞一切生活所需同不斷刨文。
2012年12月11日媽咪終於收到兔協義工來電初審啦。
在初審過程中,義工問了媽咪一些有關養兔經驗和知識,義工還分享了一些經驗和經歷。
因有幾個家庭申請領養Hill Hill,所以義工要完成所有初審後再聯絡媽咪。
等呀等呀等~
2012年12月17日義工又再來電給媽咪,叫媽咪先去做做義工。
媽咪當然說好啦~義工說查了日期再同媽咪約。
2012年12月19日義工約了媽咪12月25日去做清籠義工。
2012年12月25日爸B同媽咪比預定時間早了到達兔協。
有一位義工就叫爸B同媽咪去幫手加水先。
之後所有人到齊義工就講解點清籠啦。
一開始就草碎粉末四飛。由於爸B同媽咪被安排清細嘅寄養房,加上爸B媽咪非常合拍,所以很快就完成。
之後去返大房幫手清籠。當天共清了17個籠。
後來就餵兔兔食蔬菜。媽咪話獲益良多,知道要點照顧Hill Hill。
義工又抱咗Hill Hill出黎跑跑跳跳,因兔協當天收早,爸B同媽咪就帶著又疲累又不捨嘅心情離開。
離開兔協,媽咪就聯絡義工。
2012年12月27日義工又confirm了1月1日做第二次義工,仲話會安排媽咪同Hill Hill接觸。
因媽咪有位同事都好鍾意兔兔,媽咪就邀請了那位同事一齊去做吓義工。
2013年1月1日媽咪今次3人行,都係做清籠嘅工作。共完成了21個籠。
而媽咪位同事當天都申請了領養啦。太好啦~
2013年1月2日義工來電約媽咪去上護理班。上完堂就可以帶Hill Hill回家啦~
2013年1月9日到兔協上護理班。護理班上會有一份詳細NOTE,義工教了爸B同媽咪如何幫兔兔檢查,梳毛同剪甲。
之後媽咪在兔協大量購物一番後,就帶了Hill Hill回家。
當日的Hill Hill就是今天的毛啦啦~
兔協時的Hill Hill
兔協時的hill hill

現在的毛啦啦(第一天回家)
2013-01-10 09.09.11.jpg

WingBe 2013-1-10 04:04:36 PM
D毛長返令仔哂....

好可愛...貓貓兔??
BonnieLee 2013-1-10 04:14:06 PM
WingBe 發表於 2013-1-10 04:04 PM
D毛長返令仔哂....

好可愛...貓貓兔??

係呀!但昨晚義工姐姐又話佢有d似獅子兔
WingBe 2013-1-10 05:45:36 PM
BonnieLee 發表於 2013-1-10 04:14 PM
係呀!但昨晚義工姐姐又話佢有d似獅子兔

貓貓兔好似由獅子加安哥拉演變....所以唔奇....

我屋企果隻獅子個身D毛無甘爆
DomDomPig 2013-1-10 06:54:58 PM
好感人呀
相識係一種緣份,無啦啦遇到你真係幸福喇,終於有個家。
仲有,變返長毛真係可愛好多呀
kwan104kwan 2013-1-10 07:37:43 PM
恭喜晒!

佢註定成為你屋企一份子!

freeling820 2013-1-10 07:59:00 PM

無啦啦有一個幸福既家
真係恭喜哂...
要永遠幸福快樂呀!!!
我叫mo仔...好高興認識你
BonnieLee 2013-1-10 11:08:26 PM
freeling820 發表於 2013-1-10 07:59 PM
無啦啦有一個幸福既家
真係恭喜哂...
要永遠幸福快樂呀!!!

mo仔~毛啦啦都好高興認識你呀
BonnieLee 2013-1-10 11:10:14 PM
多謝各位。我會盡力令毛啦啦幸福健康快樂
hh0 2013-1-11 08:57:48 AM
你地同毛啦啦真係好有緣份, 難得係你同兔爸都鍾意, 毛啦啦好幸福!
咁你同事申請了領養邊隻呀
BonnieLee 2013-1-11 09:37:01 AM
hh0 發表於 2013-1-11 08:57 AM
你地同毛啦啦真係好有緣份, 難得係你同兔爸都鍾意, 毛啦啦好幸福!
咁你同事申請了領養邊隻呀 ...

Almond ,caramel,galaxy
Insomniahk 2013-1-11 09:51:27 AM
好快佢係你屋企安穩咗
就會肥啲、大隻啲、同埋開心啲
祝福你地!
BonnieLee 2013-1-11 10:17:15 AM
Insomniahk 發表於 2013-1-11 09:51 AM
好快佢係你屋企安穩咗
就會肥啲、大隻啲、同埋開心啲
祝福你地!

昨晚毛啦啦d情緒穩定返d啦!又願意俾我摸同走近我。
但半夜後腳大力踏地幾次。唔知咩事令到佢驚
同埋佢間中會不斷抓耳仔,唔知咩事
janwrong 2013-1-11 10:44:08 AM
Dum地有機會因為聽到d佢唔鍾意既聲音,我隻兔仔聽到有人剪指甲就會不停dum地,抓耳仔就應該係抓痕
BonnieLee 2013-1-11 11:05:20 AM
janwrong 發表於 2013-1-11 10:44 AM
Dum地有機會因為聽到d佢唔鍾意既聲音,我隻兔仔聽到有人剪指甲就會不停dum地,抓耳仔就應該係抓痕 ...

抓痕是正常的嗎?我不斷望住有無跳蚤。但又無woo。兔協姐姐都話幫佢check過佢無。
同埋佢鍾意係籠正中間大小便。

快速發帖