今天幫肥肥梳毛時發現肥肥尾部上方既背脊位置有咁既情況!!前天幫佢梳毛時梳PATPAT附近位置時完全沒有發現這樣情況,係剛剛梳毛時發現的...

下圖內,毛較鬆的位置為尾部...而傷口係尾部對上位置(唔知叫PATPAT位定背脊位)

直徑約有3-4CM....都幾大位置,傷口位置無毛,好像損左咁樣,用紙巾輕印有淡淡紅色

圖中一條條果D係肥肥D毛痴住左個傷口

由於用紙巾輕印有淡淡紅色,而家唔敢亂處理傷口住!!
肥肥咁樣情況請問係唔係尿汋傷??昨天梳毛搵雲全身都正正常常,係隔左一日PATPAT就有咁大舊野
先報告肥肥健康情況:一切正常,胃口好到不得了,大小便正常,飲水食野正常。無鼻水,耳仔眼仔乾淨。(補充:反轉肥肥梳肚仔毛時發現有量白色皮屑掉落,像頭皮一樣的)

現有以下問題請教:

1)如果係尿汋傷的話,請問現在應如何處理?

2)如果唔係尿汋傷的話又會似係咩野皮膚病?因為梳佢肚仔毛時有白色皮屑

3)明天係星期日,DR MA會在SAA嗎?如果BOOKING FULL左,肥肥此情況是否不宜等DR MA,請問仲有無其他醫生推介?

萬分感激!!

syt174698 2013-1-13 01:16:13 AM
明天DR. MA應該會係SAA,你可以打電話問下,如果FULL晒,可以去搵DR. HUGH,你依家用緊咩籠底??有無舖木砂同木槺?依家你用生理鹽水同肥肥抺左先,無就用溫水,抺完用乾布用抺,等佢唔好咁辛苦,因為見到好紅,好痛,有白色屑可能係皮膚病,要睇醫生.
kazas 2013-1-13 01:27:42 AM
syt174698 發表於 2013-1-13 01:16 AM
明天DR. MA應該會係SAA,你可以打電話問下,如果FULL晒,可以去搵DR. HUGH,你依家用緊咩籠底??有無舖木砂同木 ...

我而家用溫水清潔左先。。。唔該你
kazas 2013-1-13 01:28:23 AM
syt174698 發表於 2013-1-13 01:16 AM
明天DR. MA應該會係SAA,你可以打電話問下,如果FULL晒,可以去搵DR. HUGH,你依家用緊咩籠底??有無舖木砂同木 ...

我用緊平底兔籠。。。有鋪大量白色果D吸味紙,佢亦識得去廁所大小便。每天更換兔籠兩次,有時太忙先會一天換一次。
深紅蒼月 2013-1-13 01:35:17 AM

現在看上去好像我大女上次 會唔會係換毛 我大女之前有次梳毛時都梳掉一大片毛幸好果次剛好絕育後復診 DR.MA撿查後說是換毛(直接見到皮 就如無左層毛但果次我皮膚是無損 更無發現有白色皮屑掉落) 不過我估應該唔係尿汋傷 因為據我所知尿汋傷是皮膚長期沾到尿先會有尿汋傷(我大女細個時 尾巴長時間黃色 到免恊剪甲梳毛 說尾巴長期沾到尿 毛要剪掉一點 如果再長期會很易有尿汋傷 希望她自己會清潔幸好大了自己會打理)但安心起見看一看獸醫吧
hh0 2013-1-13 03:08:15 AM
你帶手套梳毛?沒關係,題外話
回正題,尿灼傷機會唔大,仲要係呢個位置更加極少會發生
你是否用針梳梳毛,似太大力梳損左表皮,用暖水或生理鹽水抹下待自行好返
白色皮屑亦有機會係墊料的紙碎,用緊care fresh 是吧,細心觀察下,冷靜D

DomDomPig 2013-1-13 11:56:07 AM
而家點呀?book左馬醫生未?睇其他醫生?
好擔心肥肥呀 希望肥肥快d好返啦
MonicaWong 2013-1-13 02:09:45 PM
快D上黎滙報, 擔心死
syt174698 2013-1-13 04:05:10 PM
有無同兔兔睇醫生?依家兔兔點樣?
Insomniahk 2013-1-17 11:08:14 AM
都係清潔問題
kazas 2013-2-5 11:57:22 PM
深紅蒼月 發表於 2013-1-13 01:35 AM
現在看上去好像我大女上次 會唔會係換毛 我大女之前有次梳毛時都梳掉一大片毛幸好果次剛好絕育後復診 DR.MA ...

係皮膚有小小真菌感染,輕微皮膚病...食緊藥
至於損左就應該係我用針梳梳損左佢....
kazas 2013-2-5 11:59:29 PM
hh0 發表於 2013-1-13 03:08 AM
你帶手套梳毛?沒關係,題外話
回正題,尿灼傷機會唔大,仲要係呢個位置更加極少會發生
你是否用針梳梳毛, ...

hahaha....係呀因為佢唔鐘意人抱佢,我果時雙手已經有廿幾條好長既紅痕。。。所以戴住手套

同你估計既一樣,係用針梳梳到損左。
現在健康非常良好,不用擔心。
MonicaWong 2013-2-5 11:59:52 PM
無事就最好~
kazas 2013-2-6 12:02:39 AM
DomDomPig 發表於 2013-1-13 11:56 AM
而家點呀?book左馬醫生未?睇其他醫生?
好擔心肥肥呀 希望肥肥快d好返啦 ...

唔好意思呀咁遲先覆,前排我咳到入左院。

講番肥肥,佢只係俾我用針梳梳損左。同埋皮膚有好輕微既皮膚病,食緊藥,馬醫生話係好小問題,隨此外肥肥身體非常健康,腳仔一粒枕都無,體重仲繼續不段上升。=]
多謝關心肥肥,佢現在非常健康啊。
kazas 2013-2-6 12:03:00 AM
MonicaWong 發表於 2013-1-13 02:09 PM
快D上黎滙報, 擔心死

唔好意思呀咁遲先覆,前排我咳到入左院。

講番肥肥,佢只係俾我用針梳梳損左。同埋皮膚有好輕微既皮膚病,食緊藥,馬醫生話係好小問題,隨此外肥肥身體非常健康,腳仔一粒枕都無,體重仲繼續不段上升。=]
多謝關心肥肥,佢現在非常健康啊。

快速發帖