1P 幣
我分開籠養一仔一女,兩隻都係3-4月大左右,放工放假先放佢地出黎玩,尋日第一次見阿女un隻仔, 當時即刻叫"no!"就停左。

唔係仔先un咩?攪到我都分唔到邊隻係仔定女。 我有返轉睇隻仔,可能仲細,未見有旦旦。我爬晒文,見好多兔奴買\領養後先發現性別換轉。

Anyway, 都諗住等dr. Ma settle down好就搵佢幫兩隻野做body check, then安排阿仔做絕育先。
花芝媽 2013-1-19 08:38:18 PM
E加小心D ..  見到UN  分開佢地玩住先  睇完醫生再作打算!  因為有D兔仔唔中意比人UN會反抗咬人的
Suzanne 2013-1-19 08:49:59 PM
哦~~~

可能性別掉轉係其中一個原因。不過有另一個原因係宣示自己係leader的方式,兔仔UN唔代表有性需要,係佢地想表現出自己係比較強果一方架~
hh0 2013-1-19 10:58:15 PM
我隻囡都有un另一隻囡,係要做大姐大
MonicaWong 2013-1-19 11:34:08 PM
可能真係佢想做大家姐,終於發火,因為每次放佢地出黎,阿仔就走去阿囡個籠食佢d草,又痾尿霸地盤,激死! 點話點tum,佢地都會互相去大家個籠食草飲水,閂個門,佢地又係出邊痾尿,無晒辦法
Hitan 2013-1-20 01:18:07 AM
MonicaWong 發表於 2013-1-19 11:34 PM
可能真係佢想做大家姐,終於發火,因為每次放佢地出黎,阿仔就走去阿囡個籠食佢d草,又痾尿霸地盤,激死!  ...

除左想向另一方顯示邊個係大佬/大家姐之外...
亦有可能佢地已經搞左野...
因為四個月大既兔兔其實已經有生育能力...
我朋友家既兔仔就係咁樣一轉眼間就中招...
暫時, 你不如分開放佢地出黎玩...
同埋, 如果未能夠清楚佢地既性別 (其實好容易, 因為用手指大力按壓男兔下體, 你應該會見到有條蛇蛇物體申出黎... 詳細可以參考: http://www.rabbitnetwork.org/articles/sexing.shtml)
如果仍然唔太識分性別, 建議觀察一下佢地會唔會行為上有轉變...
因為兔兔由受精到兔 B 出世只需一個月時間 (詳細可參考: http://www.debmark.com/rabbits/bunnies.htm)
所以大肚既兔女應該會在受精兩至三星期左右後有拔毛怪癖 (準備築巢)...
喺未 book 到醫生做 body check 之前
不如 mark 底喺你 calendar 見到佢地 un 既日子...
計番時間...
起碼自己可以大概 estimate 幾時會見到大肚 symptoms, 得個知都好
已有 1 人評分P 點 P 幣 收起 理由
Admin + 5 + 20 多謝分享!

總評分: P 點 + 5  P 幣 + 20   查看全部評分

WingBe 2013-1-20 02:33:13 PM
4個月大應該有旦旦出尼咖啦...

D兔兔系甘...中二隔離草香....留意佢地有無打架情況....

無既都可以由佢地...

DR ma..可以打去約2月啦....過多2個月就絕育得
MonicaWong 2013-1-20 05:09:34 PM
唔該晒!

我會留意住佢地一舉一動
Insomniahk 2013-1-21 10:00:11 AM
兔女都可以un un,佢地唔係人,一定要男的un個女,諗多咗!

佢可以爭地位、爭食物、爭竉
都以呢個方法分地位高低

好憤怒先會咬 或 都用手拍打對方!

快速發帖