最新update
http://petkd.net/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=23437&pid=248929&fromuid=13279

1月5號晚收工回家發現...大約15度

11號去睇Dr Hugh..無做特別檢查..開左抗生素同另1隻for E菌(寄生蟲)既藥
醫生話唔洗食草粉同益生菌住
頭仔30度

14號晚仲好精神..4圍走...

15號開始情況急速轉差..不停轉身再轉身..無法站立
頭仔側得勁左...
下午即刻去睇dr hugh..開左d止暈止痛..眼gel眼水甘...
"醫生話食緊藥都轉差,,好易會離開我...
當檢查完畢.畀返麻糬我抱時...麻糬第1次lam我..
好心酸..佢仲識安慰返我..."
每日都帶佢返工..餵藥餵草粉..望住佢好努力去食野飲水

19號終於有返精神..企到起身搵草食...企既時間終於多過訓..好開心

21號入元朗睇dr.ma....話頭仔90度
照x-ray...唔系先天性中耳炎...
由於同胎有2隻疑似病症逝世既兔...
e菌機會好大..亦唔排除先天性發育不全(無磁力共振可以check)
麻糬由11號開始就系外出袋生活..
dr ma建議我畀佢早d適應返側頭..唔好畀佢壓住右眼甘多...
所以放左佢入籠
雪比ma 2013-1-23 01:27:31 AM
樓主同麻糬都要加油呀!
Hitan 2013-1-23 07:51:39 AM

請問醫生係咪做 blood test 確認左佢受Encephalitozoon Cuniculi (簡稱 EC) 感染?

如果係既, 佢而家食緊邊兩隻藥?

係咪 baytril 同含有Fenbendazole 成份既藥?

EC 感染可以好大件事

小則側頭, 大則可以永久癱瘓, 甚至死亡!

你要努力加油照顧佢, 因為呢個將會係一段長久戰…

需要好耐時間先會好番!

另外, 你屋企有冇其他兔?

如果有既, 記得唔好比佢地一齊玩…

最好將佢地既籠有咁開, 放到咁開!

同埋消毒所有麻糬用過既野…

因為 EC 既 spores 會由受感染兔兔尿中排出體外, 從而再感染其他兔!

而且, 即使麻糬好番, EC 既 spores 仍然會間唔中由康復左既兔兔尿液排出體外…

所以, 好有可能佢呢一世都唔可以有伴…

除非你連佢身邊既兔都定期餵預防藥…

詳細情形, 你可以再同 Dr. Ma 傾傾…

仲有, EC 潛伏期可以好耐…

大約由一個月以上計起…

所以, 你記唔記得呢段時間佢有冇同過其他兔仔出街玩?

如果有, 可能你要盡人事通知佢地啲主人去 check 下…

屋企最好亦 keep 定嗰啲藥!

有咩事起上黎可以即刻食藥!

Finally, 比幾條上網 link 你去研究下 EC:

http://www.petcarevb.com/wordpress/rabbits/e-cuniculi-in-rabbits/

http://www.rabbitwelfare.co.uk/resources/content/info-sheets/ecuniculi.htm

http://www.medirabbit.com/EN/Neurology/cuniculi/pyrimethamine.htm

已有 1 人評分P 點 收起 理由
wesky + 8 贊一個!

總評分: P 點 + 8   查看全部評分

lovin_gloria 2013-1-23 10:10:50 AM
睇見都心痛, 麻糬要努力呀~!!
BonnieLee 2013-1-23 12:34:31 PM
希望麻糬早日康復啦~
Insomniahk 2013-1-23 12:52:54 PM
Hitan 發表於 2013-1-23 07:51 AM
請問醫生係咪做 blood test 確認左佢受Encephalitozoon Cuniculi (簡稱 EC) 感染?如果係既, 佢而家食緊邊兩 ...

咁大獲?

不過唔理佢係先天定後天
總要給佢開心活每一日呀!
Hitan 2013-1-23 01:25:23 PM
Insomniahk 發表於 2013-1-23 12:52 PM
咁大獲?

不過唔理佢係先天定後天

如果真係感染左 EC, 真係可以好大鑊
我早排先見過一隻感染左呢隻菌而癱左既兔兔...
搞到連廁所都去唔到...
唯有周圍就地痾...
真係好陰公
Insomniahk 2013-1-23 02:54:15 PM
Hitan 發表於 2013-1-23 01:25 PM
如果真係感染左 EC, 真係可以好大鑊
我早排先見過一隻感染左呢隻菌而癱左既兔兔...
搞到連廁所都去唔到.. ...

再講會嚇親樓主及其他竉主

不如教吓樓主有咩可以在家中幫到可憐小兔
WingBe 2013-1-23 03:27:29 PM
Hitan 發表於 2013-1-23 07:51 AM
請問醫生係咪做 blood test 確認左佢受Encephalitozoon Cuniculi (簡稱 EC) 感染?如果係既, 佢而家食緊邊兩 ...

首先好多謝各位....
麻糬好努力嘗試系籠生活..
唔知系Vetbed太軟定無cushion畀佢..正在適應中
我都好努力佈置佢籠..想佢舒服d...

2位醫生都唔建議驗血
1.要去外國驗. 2時間長. 3幫助既效用5大...
dr ma 都講過要畀時間...我已經做過reserch有心理準備長期作戰
藥我要返屋企睇1睇....印象中好似有F字頭既藥...
首先佢長期被壓既眼仔..滴左眼gel後..開始無甘紅腫..

我屋企有麻糬個親生爸系到..
馬醫生話受感染機會唔高...因為成兔抵抗力強d...
2月頭到我會再去覆診問得詳細d...好多謝你...知甘多野你好叻!

有個小問題想問大家...有咩方法清乾淨痴左上毛巾既草=.=???
喱個好困擾我
Abbie 2013-1-23 06:36:42 PM
麻糬加油
呢度好多人幫你打氣架!
Hitan 2013-1-24 09:00:14 AM
Insomniahk 發表於 2013-1-23 02:54 PM
再講會嚇親樓主及其他竉主

不如教吓樓主有咩可以在家中幫到可憐小兔

咩喎, 人地都唔係想嚇佢…

只不過呢隻野真係好惡搞…

最慘係就算醫番好都有機會復發

而且好多表面上健康正常既兔都可能係帶菌者

只係某啲兔兔扺抗力強啲, 能夠抑制住病發

而有啲兔兔就冇咁好彩

其實年老, 其他毛病, 甚至環境轉變對兔兔帶來既 stress

都可以成為 帶菌兔 突然病發既原因

所以唯有由平時生活做起

不過佢個醫生講得好啱既係

因為即使 blood test 話佢係 positive, 都只能夠代表兔兔曾經 exposeto 呢隻菌

並唔代表而家見到既側頭症一定係因為咁而黎

除左食藥之外, 有啲人會比兔兔食健康保品

例如 Echinacea (紫錐花), 雲芝,  同埋 兔協三寶 中既其中一寶 milk thistle (奶蓟草) 都有增強兔兔兔疫力既功效

至於點樣照顧可憐小兔

我諗最重要既係佢既居住環境甚至籠既牆都鋪上軟綿綿既野

咁樣萬一兔兔未習慣失平衡而跌底都冇咁易整親

不過打理/清潔呢啲用品就會變得更加花時間

其實我相信樓主應該已經周圍鋪晒毛巾

否則唔會有毛巾黏左草碎唔知點算好呢個問題

Err, 唯有幾條毛巾輪住換同洗啦

除非真係超級冇野做 + 好得閒, 佢可以試下搵膠紙慢慢黏走啲草碎嘅

不過 洗快捷方便好多

仲有如果家人同意 + 地方許可既話, 可以考慮將兔籠搬入自己間房

因為通常突然側頭又未適應既兔兔都會顯得冇心機或者驚

比佢地多啲係主人身邊會令佢地有多啲安全感!

有一點要讚下樓主既係佢能夠 keep 到日日帶麻糬番工!

因為唔係咁多人可以做到!!

加油啦!!

P.S.

再比多條 link... 可以睇下人地點照顧側頭兔兔:

http://www.mohrs.org/hrswebpg19.html

Insomniahk 2013-1-24 09:20:42 AM
咁就好你教了樓主點照顧
WingBe 2013-1-24 12:45:09 PM
Hitan 發表於 2013-1-24 09:00 AM
咩喎, 人地都唔係想嚇佢…只不過呢隻野真係好惡搞…

最慘係就算醫番好都有機會復發…而 ...

之前系袋生活既相..比較精神

喱幾日食緊既藥...睇過D單無F字頭..但有B字頭既藥...
不過D藥樽又唔見有...

好感激..我5怕知多D..畀我再個心理準備都好..
初初我5知側頭既病情會好反覆...我好慌..嚇到5知點算
好彩Dr Ma話麻糬無生命危險先安心返....

23號晚返去...佢平衡力又差左..好似蛋炒飯甘翻滾..好心痛...
無帶佢返工2日..麻糬好似好不安...眼濕濕甘..系甘要我抱...

考慮緊會5會再帶佢返工好...
OLLE 2013-1-24 10:19:09 PM
Add Oil ar 麻糬>.<
we all support you ))
u will get back very soon gar lar
Hitan 2013-1-25 12:18:14 AM
WingBe 發表於 2013-1-24 12:45 PM
之前系袋生活既相..比較精神

喱幾日食緊既藥...睇過D單無F字頭..但有B字頭既藥...

Panacur is actually a commercial name for the drug Fenbendazole, so they are basically the same...
Metacam is used as pain killer...
and both Metoclopramide and Zantac are used to stimulate gut motility...

and for the second medicine in the first picture, I couldn't figure out what that word is... but seems to me it's a chloride-containing compound, which could probably used as anti-inflammatory or as insecticide, but I'm not 100% sure for that... Is that the medicine for his eyes that you mentioned before?
beebeerabbit 2013-1-25 12:24:56 AM
你要加油呀!!!

快速發帖