最新update
http://petkd.net/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=23437&pid=248929&fromuid=13279

1月5號晚收工回家發現...大約15度

11號去睇Dr Hugh..無做特別檢查..開左抗生素同另1隻for E菌(寄生蟲)既藥
醫生話唔洗食草粉同益生菌住
頭仔30度

14號晚仲好精神..4圍走...

15號開始情況急速轉差..不停轉身再轉身..無法站立
頭仔側得勁左...
下午即刻去睇dr hugh..開左d止暈止痛..眼gel眼水甘...
"醫生話食緊藥都轉差,,好易會離開我...
當檢查完畢.畀返麻糬我抱時...麻糬第1次lam我..
好心酸..佢仲識安慰返我..."
每日都帶佢返工..餵藥餵草粉..望住佢好努力去食野飲水

19號終於有返精神..企到起身搵草食...企既時間終於多過訓..好開心

21號入元朗睇dr.ma....話頭仔90度
照x-ray...唔系先天性中耳炎...
由於同胎有2隻疑似病症逝世既兔...
e菌機會好大..亦唔排除先天性發育不全(無磁力共振可以check)
麻糬由11號開始就系外出袋生活..
dr ma建議我畀佢早d適應返側頭..唔好畀佢壓住右眼甘多...
所以放左佢入籠
DomDomPig 2013-1-25 12:33:25 AM
真係睇到心都痛,樓主你要振作呀,麻糬靠你架啦
DomDomPig 2013-1-25 07:11:59 AM
樓主,可唔可以用平紋布代替毛巾?咁咪唔痴草囉
我做garment架,經常有布,成日掉,如你有需要,我可以提供比你
Insomniahk 2013-1-25 09:25:54 AM
DomDomPig 發表於 2013-1-25 07:11 AM
樓主,可唔可以用平紋布代替毛巾?咁咪唔痴草囉
我做garment架,經常有布,成日掉,如你有需要,我 ...

好人一個
既提供方法
又提供協助
DomDomPig 2013-1-25 11:06:41 AM
Insomniahk 發表於 2013-1-25 09:25 AM
好人一個
既提供方法
又提供協助

其實我應該講清楚d, 平紋布冇毛圈, 所以唔會好似毛巾咁痴草, 但有幾條痴住都唔奇。
d布冇用, 我地會掉, 公司阿姐會拎去墊底或清潔, 反正都係掉, 不如轉讓比有需要既人, 又環保。
樓主有需要就通知我啦
WingBe 2013-1-26 03:26:53 PM
Hitan 發表於 2013-1-25 12:18 AM
Panacur is actually a commercial name for the drug Fenbendazole, so they are basically the same... ...

你好叻....
眼仔滴果D我無PO出尼....
佢宜家精神左啦...平衡就1時時..
有陣會懶訓系到食草....
轉身都少左..
之前既佈置...佢會踢到D過濾棉移哂位=3=
宜家個籠....PERFECT!
佢飲水就無甘方便..不過都飲到..

DomDomPig 2013-1-26 09:12:52 PM
WingBe 發表於 2013-1-26 03:26 PM
你好叻....

希望麻糬快d好返啦
Hitan 2013-1-28 09:29:44 AM
WingBe 發表於 2013-1-26 03:26 PM
你好叻....

嘩, 個籠佈置得好好呀!
佢而家情況點呀? 有冇好轉??
Insomniahk 2013-1-28 09:51:01 AM
係要小心佢唔好壓實一邊
養猫狗有類似問題
都要幫佢轉吓身
咪睇少幫佢轉一吓
的循環系統系統可以流通一轉
WingBe 2013-1-28 02:29:00 PM
Insomniahk 發表於 2013-1-28 09:51 AM
係要小心佢唔好壓實一邊
養猫狗有類似問題
都要幫佢轉吓身

......我餵佢食藥食草粉時會抱佢...佢就系甘轉身轉到自己舒服為止...

不過都系偏向側頭果邊...

就算攤直佢..佢都系另埋一邊..
Insomniahk 2013-1-28 05:12:52 PM
你做得好好啦!
曾幫佢轉過身。
做了你能力可做的便已足夠
WingBe 2013-2-6 11:41:30 PM
2月3號覆診了

馬醫生大讚...
佢食好多..肚仔有好多便便...眼仔定左...右眼(朝下)消紅消腫...
由0.88增加左少少到0.96 kg
可以2星期先覆診..

佢宜家好轉左好多啦...
系籠到都可以行幾步...訓少左..
就算出到籠都企到啦終於!!
但出到籠好似5多願企...手仔好似無力甘..又行5到...控制5到方向..
有d不解...
天氣開始熱...點算...怕熱親佢....

後記.麻糬情況最差時..同事話見到佢好辛苦.不如畀佢安詳離開
         但眼見佢甘攰都努力去食野飲水..所以我都5可以放棄..
         兔兔病時情緒比較差.需要主人鼓勵...開解佢..
         主人有既疑問..兔兔都會有...麻糬個病好突然..我都慌哂
         不過只系麻糬前喊過1次..因為佢比我更慌...佢自己都5知點解會甘..
         希望大家眼見兔兔有病時.5好5要佢..5理佢..更加5好自己幫佢決定打針離世

最後祝各位新年快樂..兔兔同主人都健健康康
hh0 2013-2-7 07:49:55 AM
主人既愛護同悉心照顧係患病兔兔生存既動力,佢地唔會輕易放棄自己

WingBe  讚!  2013-2-7 03:14:12 PM
Insomniahk 2013-2-7 04:47:11 PM
KARYLIN 2013-2-24 05:23:58 PM
加油!加油!
raywong521 2013-2-25 02:37:42 AM
樓主,麻糬都要加油喔~

就算有病,都可以帶病生存,努力!!!!!!!

快速發帖