昨晚毛啦啦本來好地地中槍瞓咗。
當我地熄燈,一瞓落床。
毛啦啦就發出前所未有咁大聲嘅dump地聲。
我同兔爸馬上起身,
毛啦啦好似好驚咁,行黎行去,又震震吓,
我就用布蓋所單邊籠,
佢都係好驚咁,我就熄埋抽濕機。
見佢無dump地,就打算起身返房。
一起身離開佢就dump。
我馬上坐返係到。
見佢只係聞草又唔食,我好擔心。唔知係咪唔舒服。
之後我拎咗塊草餅試吓,睇佢食唔食,佢又食wow。
跟住咬咗2吓草,又行黎行去,不過起碼願意食野就安心少少,就返房瞓。
唔夠5分鐘,又嚟過,又再睇多次。
過到去又無dump,又返房瞓。
10分鐘後再嚟,決定今次唔去睇佢。
我就一直瞓係床到聽住,擔心住。
斷斷續續,幾吓。直到4:00am終於安靜。
一早起來,馬上睇吓d草有無少到。
佢已經係到狂食草。
打算加d草俾佢,一聽到膠袋聲就興奮。
可能我拎得太慢,佢又dump一吓地。
唉....媽咪心血少呀。唔好再嚇媽咪啦~

all_loving_it 2013-1-29 09:38:52 PM
Suzanne 發表於 2013-1-29 09:28 PM
哈~~我知係邊隻呀!  笑咪咪樣o既總理,不過原來佢貢大隻架!!!????

佢個樣真係好似笑咪咪, 剛接返黎無咁重, 食得無咁多, 佢上年三月黎, 就快一年, 而家越食越多, 佢勁為食, 連出前一丁都想食, 不過, 佢好得意又聽話
all_loving_it 2013-1-29 09:40:20 PM
Suzanne 發表於 2013-1-24 01:07 PM
佢重2.7~2.8 kg,食momi . 1包2.5kg嘅草唔使3日食曬

總理話參見公主
all_loving_it 2013-1-29 09:42:44 PM
DomDomPig 發表於 2013-1-24 01:23 PM
好堅呀, 真係好堅呀!!!!
公主既身型咪好似狗仔囉? 哎呀, 好得意呀!
卒卒係1.4KG, 大定了, 唔會 ...

卒卒得登細只D, 食少D, 飲少D, 等洗費少D, 慳家D, 你睇佢幾有參孝心
Suzanne 2013-1-29 09:57:51 PM
all_loving_it 發表於 2013-1-29 09:38 PM
佢個樣真係好似笑咪咪, 剛接返黎無咁重, 食得無咁多, 佢上年三月黎, 就快一年, 而家越食越多, 佢勁為食,  ...

我都覺得佢好鬼CUTE呀!!!!  咁快一年啦?  我記得唔知係兔協既咩地方,見過佢張相同一小篇文章仔架~  公主都好大食,  佢係兔協時,已經好多人話佢係狗仔。佢今日先偷藥食呢~~~

我最近接左另一隻小可愛MARCUS回家。Very nice meeting you here!!!!!!!!!!
all_loving_it 2013-1-29 10:49:47 PM
Suzanne 發表於 2013-1-29 09:57 PM
我都覺得佢好鬼CUTE呀!!!!  咁快一年啦?  我記得唔知係兔協既咩地方,見過佢張相同一小篇文章仔架~  公主 ...

上年3月20日接佢返黎, 一d都唔怕人

我都有post過佢既野, 好鬼得意, 又鐘意睇電視
Suzanne 2013-1-29 11:31:32 PM
all_loving_it 發表於 2013-1-29 10:49 PM
上年3月20日接佢返黎, 一d都唔怕人

我都有post過佢既野, 好鬼得意, 又鐘意睇電視 ...

我果兩隻寶貝都完全唔怕人,有一隻仲行到邊跟到邊添呀。

總理一睇就知乖豬一名啦
DomDomPig 2013-1-29 11:54:57 PM
all_loving_it 發表於 2013-1-29 09:21 PM
我個總理有4.5公斤, 一個月食幾十磅草, 可以食好鬼多

不過, 佢5歲半啦, 都係兔協領養, 勁得意 ...

4.5公斤?唔係呀化?你肯定總理係兔仔 咁咪好過癮?
all_loving_it 2013-1-30 01:21:57 AM
DomDomPig 發表於 2013-1-29 11:54 PM
4.5公斤?唔係呀化?你肯定總理係兔仔 咁咪好過癮?

哈哈, 佢可能骨架大, 佢好大只, 豬碌碌咁, 真係有4.5公斤, 正常兔袋根本放佢唔落, 佢一個月要食幾十磅重, 仲日日食3/4斤菜, 佢好攪野架. 好似狗仔咁, 我返屋企, 一打開門就見到佢係門口等, 又識聽人講野, 叫佢唔好做既野, 一次就知道, 又無脾氣, 行去邊就係後面跟住, 可能佢係新品種既狗狗兔
all_loving_it 2013-1-30 01:24:42 AM
Suzanne 發表於 2013-1-29 11:31 PM
我果兩隻寶貝都完全唔怕人,有一隻仲行到邊跟到邊添呀。

總理一睇就知乖豬一名啦 ...

同總理一樣, 可能係傳說中既跟得兔兔

總理我, 兔爸, 兔婆, 見佢既人都鍚到佢不得了, 又好易同其它小動物做朋友

其它兔兔, 小天, 龍貓都好鐘意佢
Suzanne 2013-1-30 01:35:12 AM
all_loving_it 發表於 2013-1-30 01:24 AM
同總理一樣, 可能係傳說中既跟得兔兔

總理我, 兔爸, 兔婆, 見佢既人都鍚到佢不得了, 又好易同其 ...

咁先係乖孩子!!  如果我早少少同總理(前CELENE)相遇, 我地可能大家一齊競爭佢架~~
all_loving_it 2013-1-30 01:38:41 AM
Suzanne 發表於 2013-1-30 01:35 AM
咁先係乖孩子!!  如果我早少少同總理(前CELENE)相遇, 我地可能大家一齊競爭佢架~~ ...

我同總理係緣定三生
BonnieLee 2013-1-30 11:56:32 AM
Suzanne 發表於 2013-1-24 12:35 PM
問得好好呀!

其實DELLA(即公主)佢o既便便係麥提莎咁大粒,仲要係粒粒金黃,成日都落唔酊廁格,好靚架。不過 ...

毛啦啦平均d便便都一樣size,但間中有d細粒d,有時又有d超大粒,有時有d楕圓形。
我都好擔心。
Suzanne 2013-1-30 01:06:16 PM
BonnieLee 發表於 2013-1-30 11:56 AM
毛啦啦平均d便便都一樣size,但間中有d細粒d,有時又有d超大粒,有時有d楕圓形。
我都好擔心。 ...

間中有細粒好平常架咋~~~但如果無轉草,又無飲食變化,又好regular出現就要睇醫生啦!
如果係下午訓醒,便便仲會irregular shape添。因為佢地訓左, 腸蠕動無咁ACTIVE,所以先會咁。好正常!!!

唔使擔心~
BonnieLee 2013-1-30 03:15:31 PM
Suzanne 發表於 2013-1-30 01:06 PM
間中有細粒好平常架咋~~~但如果無轉草,又無飲食變化,又好regular出現就要睇醫生啦!
如果係下午訓醒,便便 ...

不過星期六去bodycheck會同dr ma講吓~
其實做bodycheck要唔要帶埋d便便去?
Suzanne 2013-1-30 03:44:40 PM
BonnieLee 發表於 2013-1-30 03:15 PM
不過星期六去bodycheck會同dr ma講吓~
其實做bodycheck要唔要帶埋d便便去?

嗯,其實dr.ma做body check果時,佢會好專業咁摸兔兔個胃,腎,睇下佢地既大小正常與否,同埋便便o既數量大小佢都可以摸得出。再黎會聽下佢腸蠕動~~~呢幾方面佢都ok可以摸到,而阿毛啦啦o既便便唔係話有咩極端樣子,就唔需要啦~

我個女女上個星期去睇佢就有拎便便,因為便便連埋一齊,勁多毛。

唉呀~~~我約左星期一,見唔到你地啦!! >.<

快速發帖