雪比豬成日都唔比我店佢...一店即踢,永遠都要著哂重裝甲同佢剪手甲..
所以我決定搵鋪頭剪..
剪開都無咩事...點知今次就出事..
一返到屋企睇下佢d手指,
其中一隻手指有血...即刻腥相+打比petpetland,個女仔就話止左血就唔洗擔心,傷口都可以唔洗理
petpetland負責任,但係我始終有d擔心..

想請教你地依家相入面個情況我可以做到d咩幫到雪比?
佢就咁外露個傷口,佢個籠入面d草,去次所個時會唔會有細菌or支草插左入去?
佢係咪已經止左血?會唔會流返?

syt174698 2013-2-3 08:49:20 PM
止左血就無事,唔放心可以用生理鹽水清洗下
雪比ma 2013-2-3 10:08:04 PM
好,唔該你
hh0 2013-2-3 11:16:01 PM
係呀,無再流血就無事,傷口會自然愈合,唔使太擔心,我自己同兔兔剪都試過失手,最緊要止到血
雪比ma 2013-2-4 01:13:39 AM
hh0 發表於 2013-2-3 11:16 PM
係呀,無再流血就無事,傷口會自然愈合,唔使太擔心,我自己同兔兔剪都試過失手,最緊要止到血 ...

佢依家好似唔開心咁,呆哂咁..比佢最中意d小食佢都唔食
Insomniahk 2013-2-4 12:17:55 PM
小小傷唧
freeling820 2013-2-4 02:18:31 PM
MO仔都試過俾人剪甲剪到流血
不過佢好快就周圍又跑又跳
雪比ma 2013-2-4 04:55:31 PM
多謝你地比咁多意見我

仍然努力哄雪比大人中..
佢當我殺父仇人咁追住我隻手黎咬...真係好憎我
all_loving_it 2013-2-4 07:40:26 PM
雪比ma 發表於 2013-2-4 04:55 PM
多謝你地比咁多意見我

仍然努力哄雪比大人中..

唔會當你殺父仇人, 搵你發洩下

佢只腳整親你仲捉住佢影相所以發下脾氣

應該遲少少無事
雪比ma 2013-2-4 11:51:23 PM
all_loving_it 發表於 2013-2-4 07:40 PM
唔會當你殺父仇人, 搵你發洩下

佢只腳整親你仲捉住佢影相所以發下脾氣

佢隻眼仔下面d毛毛濕哂既...
佢係咪唔舒服?
all_loving_it 2013-2-4 11:57:03 PM
雪比ma 發表於 2013-2-4 11:51 PM
佢隻眼仔下面d毛毛濕哂既...
佢係咪唔舒服?

幾時開始?  係流眼水定點?

有無紅之類?
雪比ma 2013-2-5 03:36:15 PM
all_loving_it 發表於 2013-2-4 11:57 PM
幾時開始?  係流眼水定點?

有無紅之類?

間中係咁..無紅..係眼水?
因為咩原因先流眼水???
流眼水有無問題??
正常兔兔唔會咁??
hh0 2013-2-5 04:36:50 PM
流眼水梗係有問題
正常兔兔唔會咁
有可能淚管閉塞
雪比ma 2013-2-5 05:45:17 PM
hh0 發表於 2013-2-5 04:36 PM
流眼水梗係有問題
正常兔兔唔會咁
有可能淚管閉塞

咁依家應該點做?
雪比ma 2013-2-5 05:51:30 PM
我睇到呢個http://blog.yahoo.com/_PRDYWIZLKICCFFJARKAYRR5DCQ/articles/693061
雪比仔係有一隻眼下面d毛係濕濕地...係咪要帶佢睇獸醫???

快速發帖