我岩岩開始養左隻賓尼兔
我餵佢食momi 囉
咁你地呢大家分享下
你地覺得邊隻好啲
siutung 2013-2-4 04:28:06 PM
我兩隻兔兔都係食momi嫁(1st cut)
idyidy 2013-2-4 05:44:27 PM
^^...細個女果陣就食MOMI (1 CUT + 2 CUT)..大過女左就鍾意食OXBOW
我而家就比OXBOW同MOMI (1 CUT)溝比佢地食囉...
BonnieLee 2013-2-4 05:48:32 PM
毛啦啦食momi-1st cut
MonicaWong 2013-2-4 06:19:21 PM
idyidy 發表於 2013-2-4 05:44 PM
^^...細個女果陣就食MOMI (1 CUT + 2 CUT)..大過女左就鍾意食OXBOW
我而家就比OXBOW同MOMI (1 CUT)溝比佢 ...

同你一樣3溝~
Suzanne 2013-2-4 06:35:20 PM
其實要比咩牌子o既草比兔仔食,我覺得要取決於你隻兔仔口味。

我兩隻兔仔都係兔協領養返黎,佢地係兔協食oxbow, 所以我最初買oxbow。食左一個月左右,女女仔仔好似又唔覺係好喜歡咁。之後我mix jojo, 好似jojo食得多過oxbow,就慢慢淘汰左OXBOW啦~~~ 食食下jojo, 又唔想佢地食死一隻,就買左momi佢地食。估唔到一食momi, 胃口開左turbo咁,便便又大粒又金黃。慢慢地我就唔要jojo啦~~~ 其實apd我都買過,又唔係外間評價咁高, 兔兔都麻麻地。

所以呢,
最好開頭買d唔同牌子佢地試下, 可以買細包少少, 邊隻食得最多,咪邊隻做主打囉~~
WingBe 2013-2-4 08:14:52 PM
Suzanne 發表於 2013-2-4 06:35 PM
其實要比咩牌子o既草比兔仔食,我覺得要取決於你隻兔仔口味。

我兩隻兔仔都係兔協領養返黎,佢地係兔協食oxb ...

我都好似你甘做=.=結果愈食愈少...

本身又5系食得多..難服侍到死...

朋友畀我時..b仔原來食緊mountain grass...

之後換apd 1st...食淨好多枝...養埋麻糬時就轉平d 食oxbow..b仔又清哂d草草...

但第2個月時...b仔又5中2食啦...食淨得仲多過apd....

宜家就momi 2cut..反應麻麻...諗緊轉5轉返apd好
warm_warm 2013-2-4 08:23:03 PM
阿仔試左好多隻草
最後都只係肯食APD 2cut
Suzanne 2013-2-4 08:39:22 PM
WingBe 發表於 2013-2-4 08:14 PM
我都好似你甘做=.=結果愈食愈少...

本身又5系食得多..難服侍到死...

D草唔靚咪唔多食...

有無試過JOJO?
2nd cut is no way for me 架啦!  咁相對於1st cut,兔仔當然會揀2nd cut啦…

好彩我一對仔女都唔算難服伺,食量驚人!!
Pancake323 2013-2-4 08:52:32 PM
我兩隻兔兔最初個陣係食oxbow草,但發現啲草品質越嚟越差咁,掉多過食,所以都轉咗Momi 1st cut到而家,起碼啲草質都穩定啲,而兩隻兔兔都鐘意食枝枝!
chingling1203 2013-2-4 09:01:27 PM
Lafite就鍾意食momi 2nd cut
但係我有陣時會逼佢食momi 1st cut同oxbow!
至於牛牛呢,就係食momi 1st cut同oxbow
雪比ma 2013-2-4 11:30:58 PM
momi 1st cut..由細食到大無得佢簡
hh0 2013-2-4 11:53:58 PM
俾得太多佢地試就會揀食
我地主食momi 1 cut,好間中會俾下少少燕麥草,果樹草,
Bube 2013-2-5 09:19:52 AM
Momi  1 cut  為主
Oxbow 為副
以前有買  Dr.   不過太細包  已停吃
K 牌 太碎兼唔夠乾身   仲要搞到我d仔打乞痴  (紅牌出局)
WingBe 2013-2-5 04:06:42 PM
Suzanne 發表於 2013-2-4 08:39 PM
D草唔靚咪唔多食...

有無試過JOJO?

MAYBE 下個月可試下JOJO...

麻糬就好乖既..食咩都清...食好多既...

畀2CUT 系佢宜家側頭怕D枝太硬整親眼仔...

快速發帖