去廁所問題

water12 發表於 2013-02-05 10:41|來自手機|只看該作者|倒序瀏覽|打印
1P 幣
我家Lego自從上個月睇完腳枕要搽藥膏,再加上換左Oxbow草,就開始飲好多水,由兩日一支變到而家半日一支,半日就疴到個廁所濕哂,lee幾日仲係個籠到四圍疴,抽到啲草又濕,張vetbed又要日日換!今日仲搞到腳仔都濕埋,有咩放法可以改善呀??p.s.佢個廁所係正方形,一日換兩次。
wesky 2013-2-5 11:15:51 AM
成個籠鋪尿墊〜 如果佢唔咬
Suzanne 2013-2-5 11:29:40 AM
唔知我講o既資料有無錯。

如果兩日一支變成半日一支,呢個sudden change太誇張。我諗你首先要檢查下個水樽係咪漏水或者係出水量太大先。我之前同你一樣一模CASE, 籠仲濕濕地,。我仲一直誤會左我隻兔仔一下子飲好多水,或者係玩水。後來我趴係度望住佢飲水,我先發現出水量太多,佢根本飲唔多,水自己漏曬出黎。

又假設我以上情況唔係你的情況,
對於你家兔仔突然飲太多水,呢個情況真係要觀察佢身體!
water12 2013-2-5 12:09:52 PM 來自手機
佢個籠底放哂carefresh 啦。。仲有我見到佢飲水個個位就唔係好濕,應該就冇漏水!其實佢係夜晚飲多左好多水,唔知同佢lam左腳仔啲藥膏有冇關?因為我朝早比支新嘅佢,夜晚返去都仲有3/4支。
Insomniahk 2013-2-5 12:41:25 PM
water12 發表於 2013-2-5 12:09 PM
佢個籠底放哂carefresh 啦。。仲有我見到佢飲水個個位就唔係好濕,應該就冇漏水!其實佢係夜晚飲多左好多水 ...

咁同草有無闗係呢?
Oxbow係比較乾
water12 2013-2-5 03:15:46 PM 來自手機
Insomniahk 發表於 2013-2-5 12:41 PM
咁同草有無闗係呢?
Oxbow係比較乾

我都唔清楚呀。。唔知有冇人試過?因為藥膏琴晚都冇搽啦,而家為有轉返momi 睇吓會唔會有改善啦!

快速發帖