請問, 帶兔兔去街有乜嘢又安全,又易去,又唔會俾人趕的好地方呢?

帶兔兔去一般的山邊又得唔得呢? 因為冇農薬, 又冇保安員~
去馬騮山又得唔得呢? 馬騮唔會傷害兔兔呱?

其實兔兔又可唔可以食山邊果D野草呢???

WingBe 2013-2-6 11:25:47 PM
最多去公園仔....

山邊要睇地點..

馬騮山絕對5可以!!!

意外既野想像5到...你5會控制到隻馬騮..

到時你或兔受傷都5好...

兔地有時未免會偷食野草...

但最好防止...始終5系for食用...污糟食多有菌
wesky 2013-2-6 11:43:14 PM

馬騮山諗都唔好諗.... 無人知馬騮會做咩...
要小心有冇貓或狗,  野草食少少無問題 (只限草, 不等於所有植物), 最好避免啦
迪欣湖算比較安全, 只要唔係太多人, 未必會趕
去戶外最好滴 Revolution, 帶兔繩
Insomniahk 2013-2-7 04:52:54 PM
先選就近地點
習慣了
先去遠啲
camus 2013-2-7 07:21:54 PM
我家兔兔在家中是放養的, 但佢會返籠內廁所大小便. 試過因為外出看獸醫, 結果由出門口至回到家中四小時內不吃、不喝、不疴, 直至歸家後才大解放.

問題1: 如果帶佢出街玩, 我怕佢又會不吃、不喝、不疴直至回家, 那豈不是要佢活受罪? 請問有何辦法?

問題2: 假如當佢習慣咗出街時放膽大小便, 會否從此在家都會隨處解決, 唔會再用廁所?

謝謝各位解答.

Hitan 2013-2-7 11:19:14 PM
camus 發表於 2013-2-7 07:21 PM
我家兔兔在家中是放養的, 但佢會返籠內廁所大小便. 試過因為外出看獸醫, 結果由出門口至回到家中四小時內不 ...

我屋企隻兔都係咁,每次出街就唔食唔飲唔痾屎
痾尿都要忍到佢頂唔順先肯喺出街袋痾
已經兩年幾,兼且佢成日出街
仲要搭過飛機,昇降都試過六次喇
所以個出街袋佢應該係十分適應架嘞
但仍然都係咁,出到街就死忍
兔仔係超硬頸動物,似乎佢地決定左係咁就係咁

我既解決方法:
我發現,只要出到街
佢長期停留喺某個位
當佢發現 ok 冇危險,就會肯食野
但當然,只肯食佢好喜歡既嘢
例如新鮮菜, oxbow organic medaow hay,同兔糧...
於是乎,我同佢出街就會準備呢啲野
而且萬一都唔食,我就會 mark 定時間,每 2-3 個鐘即場喺街用針筒餵草粉
我地已經 practice 到坐緊車都用到針筒餵
所以食野方面冇問題
至於飲水,我會帶備水兜,甚至用針筒餵佢飲水
但,痾屎呢個問題仍然解決唔到...
如果有人可以解決我呢個問題我會萬分感激!
因為我遲啲會同佢番香港
但嗰程機,因為香港既管制,衰仔唔可以再同我一齊坐機倉嘞!

你第二個問題,我諗兔兔就算 practice 到肯出街痾,佢地都唔會隨處大小便

camus 2013-2-8 11:28:10 AM
好的, 等我多啲帶佢出街, 希望唔會再咁怕陌生人. 謝謝你!

不過, 要同佢帶上行街繩, 應該會有一場惡戰...

wmkcnw 2013-2-21 02:16:04 PM
我兩隻兔都唔鍾意出街, 所以我無逼佢地. 如果佢唔開心, 無謂帶佢地出去.

快速發帖