1P 幣

如題,請問兔兔在進食果陣係咪一定會排便?例如佢食緊T草(唔係一條半條,係KEEP住食左一段時間),係咪點都會有一堆便便?

肥肥係24小時放養,今天買左一個盤係籠外放左大堆T草入去,等佢唔洗下下走番籠咁辛苦。
但我發現個盤入面一粒大便都無,但佢食左起碼3分2,但我回望個籠入面又有好多便便(籠同個盤都各有一樣份量既T草,但只有籠入面有便便)!

肥肥會唔會只係當籠入面先能夠大小二便?而籠出面就唔會,EVEN食緊野都照忍??(咁佢忍會唔會好辛苦?)
定還是佢有咩身體問題?

狀況:同平時一樣異常活躍,沒任何問題。(只不過係因為見到個盤一粒便便都無所以發問)

請各位師兄姐指教。萬分感激
syt174698 2013-2-8 08:07:21 AM
肥肥好乖,識得自己返入厠所便便,睇嚟佢有潔癖。一般嚟講,兔兔佢會一路食,一路便便,只不過佢哋會忍住直到有厠所。放心啦,肥肥係一隻超級乖既兔兔,相比我果D就.....唉…總之日日做係做兔奴,我比佢哋玩死。
Hitan 2013-2-8 09:57:22 AM
呢種情況, 你唯一要擔心既係佢出左街幾個鐘都要忍住啲屎尿直到有廁所為止...
除此之外, 絕對冇問題, 而且你會煩少好多...
唔駛下下擔心會唔會梳化底收埋左一堆屎

所以你應該贊下佢乖呀!
freeling820 2013-2-8 10:40:01 AM
好叻女呀肥肥
我mo仔平時乖乖地就識去廁所方便
但係一發脾氣就會周圍去
俾佢激死
Abbie 2013-2-8 11:29:15 AM
我奶茶都係大部份時間都係喺廁所便便
我用籠養的。。。
只係有少少便便喺籠度!
DomDomPig 2013-2-8 02:36:06 PM
你唔洗擔心喎, 肥肥係乖豬黎架, 佢只不過係鐘意返廁所痾便便之嘛
卒卒出黎玩時, 玩玩下都會返入籠去廁所, 去完又出返黎玩
反而我同意樓上既HITAN所講, 卒卒出街時唔食唔飲唔痾, 死忍返到屋企先痾
Insomniahk 2013-2-8 02:37:35 PM
好特別的問題
kazas 2013-2-8 03:35:52 PM
Hitan 發表於 2013-2-8 09:57 AM
呢種情況, 你唯一要擔心既係佢出左街幾個鐘都要忍住啲屎尿直到有廁所為止...
除此之外, 絕對冇問題, 而且你 ...

但肥肥出街個籃又會有大小便咖WOR
係屋企先係咁
kazas 2013-2-8 03:36:40 PM
原來如此.....虛驚一場
麻煩哂咁多位
BeBePig 2013-2-8 09:24:36 PM
放心,肥肥好乖乖識知道要返籠去廁所。
我家大少姐都係24小時自由行。
都係籠出面有個位食草,佢都係會食完返入籬到先去廁所。
係之前買左 隻first cut草,佢唔中意食。就係廳到發脾4小便。
家下轉左Momi 一級,佢好中意食。其實她食開oxbow家下多埋momi,
係Dr. Ma提議加埋first cut 俾佢
對她D牙仔好D。不過,她又懶得行返入去,
係廳到放下幾粒便便就閃左去以為冇人知!一
kazas 2013-2-9 01:20:35 AM
BeBePig 發表於 2013-2-8 09:24 PM
放心,肥肥好乖乖識知道要返籠去廁所。
我家大少姐都係24小時自由行。
都係籠出面有個位食草,佢都係會食完 ...

肥肥係食緊OXBOW既T草...
佢需要加MOMI既1ST CUT嗎??@@
all_loving_it 2013-2-9 01:20:36 AM
唔一定, 要視乎兔兔既習慣, 有d兔兔係會邊食邊去, 但有某d兔兔食野既時候就只會食, 食完之後就去便便

例如我既 :
- 豬腳薑同小填格格就係食野既時候就只會食, 食完先至便便, 佢籠內籠外照去

- 侏老板同長公主邊食邊去

- 總理佢就係只會係廁所大小異便, 就算出黎休息緊, 玩, 食野都好, 佢如果要尿尿便便佢好似變左小飛兔, 9秒9沖入廁所去
WingBe 2013-2-9 01:32:09 PM
all_loving_it 發表於 2013-2-9 01:20 AM
唔一定, 要視乎兔兔既習慣, 有d兔兔係會邊食邊去, 但有某d兔兔食野既時候就只會食, 食完之後就去便便

例如 ...

正丫總理...

肥肥乖呀....系籃仔屙咪5洗驚佢忍出病咯
BeBePig 2013-2-9 11:06:00 PM
因為First cut 係"枝"多"葉"小,second cut係葉多枝小。
BeBe姐食Oxbow,佢選擇食葉懶用牙咬枝,攪到有"倒及牙"。
見到Dr. Ma,磨左牙之後叫我俾First Cut,希望佢牙仔可以keep住,
避免再倒及牙。所以家下mix左2種草給她。
oxbow因為冇分一級二級草。而你只要留意肥肥會否唔多食枝。
如果冇就不用太擔心。
kazas 2013-2-10 07:04:53 PM
BeBePig 發表於 2013-2-9 11:06 PM
因為First cut 係"枝"多"葉"小,second cut係葉多枝小。
BeBe姐食Oxbow,佢選擇食葉懶用牙咬枝,攪到有"倒及 ...

佢會食支咖,但一時時,有時第二朝會剩好多支係度
但之前睇DR. MA話肥肥牙仔好健康...

快速發帖