天氣開始潮濕同熱,請問各位開始開油濕或冷氣, 或其他防潮防熱處理?  我尋晚同而開住細風風扇,因為我要返工,所以教左時間制熄, 等空氣流通d.
Insomniahk 2013-2-19 10:58:20 AM
係呀!
我地日間有開少少窗隙
晩間會開抽潮
不過抽濕機昨日壞了
siudao0831 2013-2-19 05:23:43 PM
風扇只可以幫助空氣流通,加上對幫兔兔散熱無太大幫助,同埋佢哋唔可以直接吹風扇。如果真係太熱,就試下放冰種入籠比兔兔啦~ (兔協website有介紹冰種使用方法: http://www.hkrabbit.org/knowledge7_ch.php),或日間時份開冷氣。

春天太潮濕,開冷氣同抽濕機就一定要啦~ 依幾日我都係返工開冷氣,晚上開抽濕機。
Suzanne 2013-2-19 06:56:56 PM
完全同意樓上豆媽所講。風扇只助空氣流通, 於降溫完全無用,兔仔亦不可直接吹風扇, 開冷氣係必然的事了。

同時都要留意, 草同兔糧的儲存, 要zip好zip實,避免吸左空氣中的濕氣啊~~
hh0 2013-2-19 10:57:29 PM
乍暖還寒,開少少窗又唔覺太濕或熱,一切如常,未有特別處理
all_loving_it 2013-2-20 10:09:00 PM
我自己屋企係輪流開3部冷氣同2部抽濕機, 兩樣都較左時間制, 不過, 如果只開風扇基本上解決唔到兔兔熱同濕既問題

另天氣又熱又濕真係要注意糧草方面既保存, 每次開袋之後, 記得要將袋內既空氣壓出先閂埋, 避免糧草受潮!
花芝媽 2013-2-20 10:43:12 PM
夏天我係屋企會放個風扇+冰種係到    佢自己會行埋去風扇底下面吹  0..0   我試過將佢夾係床   跟住佢又係風扇下面訓教         
raywong521 2013-2-21 02:54:43 PM
其實而家既天氣,若果你屋企夠通風,應該連風扇都唔使開,我要室內夠通爽,習慣開門窗,濕就開抽濕機,夏天就用冰種,風扇,冷氣,視乎溫度再決定,最熱的時候,會幫兔兔剪毛,dr ma仲話剪得好有層次添,實情係剪到唔多好睇

通爽最緊要,皮膚病,虱,寄生蟲,都很喜歡濕度高又悶熱的地方

快速發帖