大家好...
又有野要麻煩大家啦....
事緣係咁....
牛牛同lafite都有腳枕.....
睇完醫生話問題唔大.....唔駛搽藥膏....
醫生話最好由環境著手.....例如鋪careflash係籠底....
咁我就有幾個問題想問大家....

1.如果我鋪左carefresh係籠底,佢會唔會變左唔識去厠所,四周圍痾?
2.如果我鋪左carefresh係籠底,我怕佢地會咬同食....有冇方法可以避免呢?
3.我時不時會放佢地出黎行,咁我有試過鋪ABC膠,但係佢地又咬...可以點好呢?

麻煩哂大家啦....我成日都咁多問題問...真係唔好意思....
siudao0831 2013-2-20 11:14:46 PM
你好呀, 我囡囡之前都grade 2 腳枕,所以我依家都係佢起居生活方面入手改善。 我兔兔一返屋企都係用carefresh墊籠底, 的確佢真係係籠周圍vv。食carefresh,有機會出現, 但之前聽過食咗極少量係無問題的。 依家我用布墊鋪籠底比兔兔嘅,你可以考慮一下可行與否。

另外,我囡囡都超愛咬膠,重食過落肚,所以屋企又係鋪布墊比佢

其實我都係初學者,希望可以幫到你啦^^
DomDomPig 2013-2-20 11:43:24 PM
siudao0831 發表於 2013-2-20 11:14 PM
你好呀, 我囡囡之前都grade 2 腳枕,所以我依家都係佢起居生活方面入手改善。 我兔兔一返屋企都係用carefr ...

原來小豆都有曵曵豬既一面既,好可愛
chingling1203 2013-2-21 12:13:48 AM
siudao0831 發表於 2013-2-20 11:14 PM
你好呀, 我囡囡之前都grade 2 腳枕,所以我依家都係佢起居生活方面入手改善。 我兔兔一返屋企都係用carefr ...

多謝你先....
咁小豆而家會唔會去厠所vv呀?定係抑或係四周痾?
咁而家你係唔係仲有鋪carefresh?小豆仲會唔會食?
如果你鋪布墊,未都會好薄?
siudao0831 2013-2-21 09:37:44 AM
chingling1203 發表於 2013-2-21 12:13 AM
多謝你先....
咁小豆而家會唔會去厠所vv呀?定係抑或係四周痾?
咁而家你係唔係仲有鋪carefresh?小豆仲會唔 ...

其實小豆返咗屋企3個星期左右已經識去廁所vv啦~ 加上我留意佢會係carefresh上vv都無再用。但屋企都有一小包carefresh備用嘅,以便萬一(touch wood)佢病病唔舒服時,可以有得用。

我會比有少少厚度嘅布墊,太厚會令兔兔覺得熱^^
Insomniahk 2013-2-22 04:05:07 PM
發問係優點!
不用太擔心
照顧小朋友都係學一步試一步
祝好
kazas 2013-2-22 06:40:56 PM
你好,我係新手,以下係我小小心得,分享一下,希望幫到你。

我養左一隻大品種既垂耳兔,而家6個月有成4。幾KG

上個月帶左去DR。MA果度睇醫生,醫生話佢腳板毛好厚,全腳搵唔到腳倉同腳枕,屬佢見過數一數二既美腿。

肥肥係放養既,屋企廳有張大地毯,佢平時都會係張SOFA上面睇電視同玩。
有時都會跳上個兔籠頂到企下,但為免佢腳仔辛苦就鋪左兩塊大毛布係籠頂再磅實兩條毛巾。(注意我係鋪兩條,唔係一左一右,係因為兩條加埋先夠厚,我用普通沖涼果D大毛巾,超級市場7X$條)

佢既籠都係KING SIZE既兔籠黎,入面都有廁所,但係由於佢太大隻,成日柯出界,咁我唯有鋪多D CAREFRESH,但係發現鋪太少佢會踢到周圍都係,踢到散哂又柯完尿自己踩番,
跟住試過鋪尿毯,但係佢又會咬黎食,跟住最後就唯有將成個籠鋪哂CAREFRESH,鋪到大約3-4CM厚度,
咁樣佢就無咁易踢到周圍散哂。佢係廳出面都有多一個盆用黎放草俾佢食,等佢唔洗下下番籠。
但佢自己會番籠到大小便,佢而家已經當左成個籠係廁所,但廳既任何位置都唔會有大小便。

咁清潔方便我自己會每日清咁小小CAREFRESH,因為由於鋪3-4CM厚要好多,會用哂一包大既CAREFRESH,
$130包日日換會好貴,咁我自己會清左面頭果D有草或便便痴住果D,廁所就照早晚清潔一次。
兩星期左右再全部倒哂,再熱水洗個籠。
(唯樓主要考慮價錢問題,我咁樣做大約一個月用3包-4包大包裝既CAREFRESH)
我有上網睇過價錢比門市買會平好多,但有D國內網唔太放心。所以我會一次過買10包咁樣放屋企,咁樣會比散買平D

另外最後就係除左價錢問題外亦有個大缺點既,就係因為肥肥係放養既,佢除左食糧同大小便番籠外大部份時間都係出面,咁佢一出一入個身會痴到好多CAREFRESH,有時個廳同SOFA地毯周圍都係一粒粒白色既CAREFRESH,我自己住就無問題,如果同家人住呢點要留意了。

最後覆番你幾個問題:
1:)唔會變左唔識係廁所柯,但要留意佢有可能會係開頭誤會左係D有CAREFRESH既新角落度柯下

2:)肥肥最初都會有食,但我問過醫生,醫生話果D係"千維"黎,食小小都唔大影響。肥肥食左小小後就無食。

3:)呢D一定會有發生既事,你可以放出黎果時望實佢,(我自己本身未養過兔,我睇D兔仔書跟住咁教左一段時間有D成效)
而家佢知道我大聲叫NO佢就會停低,如果最初叫完NO都唔理你,你就用拖鞋大力拍地下整D聲出黎,再叫NO。但千萬唔好叫佢名再叫NO,例如:肥肥,NO。
因為咁樣佢會當左自己個名係等如唔得或者俾人鬧。我咁樣KEEP住訓練左大半個月,我坐係廳有時佢跑入房,因為我哮喘唔俾佢房既,佢係走廊跑緊時我大叫NO,佢會停低回頭望我,跟住唔敢再向前行。

如果無咁多時間去教或訓練,你可以噴D香水係D佢會成日咬既野上面,咁佢就唔會再咬。
(書教係因為香水佢唔鐘意隻味,會行開)
肥肥成日咬爛我書櫃D書,我自己噴完之後發現佢真係唔咬,但大約1星期左右佢又咬番,跟住再噴D書,佢又唔咬。

以上既野除左鋪3-4CM既CAREFRESH係本人自己亂黎之外,其他都係醫生或者書籍上教既。
希望幫到你
已有 1 人評分P 點 P 幣 收起 理由
Admin + 5 + 20 贊一個!

總評分: P 點 + 5  P 幣 + 20   查看全部評分

raywong521 2013-2-26 02:32:14 PM
我自己用布墊,污糟就洗,最少一日洗一次,carefresh白色係經過漂白既~個人都唔建議噴香水,若果想防止兔地咬書,就真係好有用,但係兔地若果聞得太多化學野而敏感,咁就得不嘗失.........香水裡面有好多化學成份,我自己都好鐘睇書,我情願將所有書升高,兔兔無機會咬

初時兔地可能會食小小carefresh,之後應該都唔想食,兔地會知道carefresh無味,唔好味既.......

我會將舖abc膠既地方,舖布墊

快速發帖