1P 幣

其實兔仔係咪一定要絕育呢?

我隻兔兔(男)都九個月大 十一月既時候去過做 body check
Tiger 話男仔可以唔洗 因為絕左育兔仔都未必變乖
就算養一仔一女 都係隻兔女去絕育

而兔仔係咪唔一定去絕育呢?
d人話絕左育會長命d 咁相反冇做既話係咪又冇咁長命呢?
syt174698 2013-2-21 11:30:57 PM
唔絕育有機會患癌症,尤其是兔女。
ching` 2013-2-21 11:58:06 PM
我養的是兔仔..其實唔知有冇幫助但係兔兔係UM OR 噴尿的情況我從未看過..但比人話寄養時對住人噴.....-_-

不過行為H9確沒有很乖,但對於我來說,好像會比教放心一點...
樓主可以多看看別兔友的意見
Insomniahk 2013-2-22 10:39:04 AM
唔一定要
Yuki78 2013-2-22 04:53:30 PM
我這隻一歲多是男仔,我都沒有打算帶佢去絕育,因都想他有下一代!
Hitan 2013-2-23 07:01:29 AM
其實並唔係未絕育既兔女先高風險有 cancer...
未絕育既男仔兔都一樣...
你去睇下呢篇野啦: http://petkd.net/article-163-1.html
yancyan520 2013-2-23 02:31:35 PM
我上去兔協o個時o的職員同我講過
兔兔無論男與女絕育後都可以減低佢有cancer既風險
價錢就千鬆o的王二千蚊不等,真係錫自己既兔兔就襯早去做個預防措施
因為第時兔兔真係有事,真係後悔都太遲
raywong521 2013-2-24 03:34:09 PM
我都讚成絕育....

其實兔兔本來巳經係好脆弱既動物,如果兔地年紀大時,還要去捱一刀,萬一頂唔住........就無架喇........

快速發帖