係愛協啲職工真係唔易做
又收兔
又準備
又介紹
又照顧
又要放兔
又要分析講解比領養人仕
而且佢地有要見咁多兔兔離離去去
還要保持呢份熱誠

在此致謝!
Suzanne 2013-2-22 04:10:00 PM
我以下發言并不是針對你而反對而反對之言,勿見怪。

愛協之工作範圍并不只包括兔仔。
老老實實,
你以上所說的每一個point,我只想到兔協。

愛協每間center所收的兔仔好少超過兩隻,
職員對於兔仔之飼養知識,
我見識過了, 還是有限, 始終兔仔不是major,
難聽講句,
我覺得佢地好求其,問親乜都答唔到兩句。

我問過職員,
佢地話只在清潔兔仔住o既籠時先會抱下佢地落地下,
也不存在放兔之一說。

當然,
對於真心愛小動物的人,
又幫助小動物的人,
我還是予以尊敬。
raywong521 2013-2-22 04:37:08 PM
我都唔覺得愛協既職員有咩咁好,上樑不正下樑歪,只能夠講,好似個社會咁,有好人,有壞人,佢地既透明度好低~佢地既醫生水平,真係好難講~有某部份護士仲大鼻過醫生

兔協教既飼養知識專業好多,樓主,我都有睇你個兔籠設計,跟本唔係愛兔既設計囉~希望你巳經聽別人既建議去改善,否則,你的兔兔就每天都生活在陷阱裡
Hitan 2013-2-23 07:08:52 AM
其他野我唔敢講, 但係愛協係用報紙墊佢地既兔仔籠, 搞到兔兔啲手腳成日污污糟糟... 食左報紙落肚都唔知...
仲有, 佢地所有待領養既兔仔年齡/出生日期全部都係老作架, 有冇咁既必要呢?
Suzanne 2013-2-23 11:08:24 AM
Hitan 發表於 2013-2-23 07:08 AM
其他野我唔敢講, 但係愛協係用報紙墊佢地既兔仔籠, 搞到兔兔啲手腳成日污污糟糟... 食左報紙落肚都唔知...
...

同意, 我見就咁用報紙鋪,兔兔腳仔同肚仔勁污糟, 上次唔明白點解兔仔咁污糟, 我問佢地,佢地理所當然答我話:報紙呀嘛。 不過, 呢位兔媽你要知道, 相比起樓主佢為佢兔仔DIY的"兔籠",報紙鋪底係安全又舒適!的!!

不過我相信愛協類似老作出生日期, 唔收健康有小小問題(拎去人道毀滅)既小動作, 諸如此類的問題, 可能只係佢地既內部政策, 同職員無關的。

但係有一點我好想講, 上次去旺角center, 入邊兩位職員的工作態度,我全然搵唔到樓主所說的熱忱同埋咩講解咩照料……
yancyan520 2013-2-23 02:20:49 PM
沒有最好 只有更好
就算愛協十個有九個衰,至少有一個用心工作,都是值得加許的
當然我個人都覺得好似形容緊兔友協會的職員及無私的義工
他們的用心 每次帶八妹去剪毛都會感受到

Insomniahk  我都係咁話 批評人地真係好易,能夠欣讚別人或者用心的人不易。  2013-2-25 09:32:18 AM
DomDomPig 2013-2-23 11:01:28 PM
其實樓主係未打錯字 應該係表揚兔拹唔係愛拹呀?

Insomniahk  小朋友 都鍾恴講笑 學習欣賞及接納別人  2013-2-25 09:33:32 AM
Suzanne 2013-2-24 12:30:36 AM
DomDomPig 發表於 2013-2-23 11:01 PM
其實樓主係未打錯字 應該係表揚兔拹唔係愛拹呀?

我本人推斷佢可能真係講愛協, 佢屋企3隻兔都係愛協領養WOR!!!!!!!

Insomniahk  唔好亂講  2013-2-25 09:34:52 AM
Hitan 2013-2-24 09:14:44 AM
Suzanne 發表於 2013-2-23 11:08 AM
同意, 我見就咁用報紙鋪,兔兔腳仔同肚仔勁污糟, 上次唔明白點解兔仔咁污糟, 我問佢地,佢地理所當然答我話 ...

哈哈哈, 我知呀... 我見你地話左佢好多次, 每次佢個答案都係 "唉......", 然後就冇左下文...

Insomniahk  唔好亂應聲  2013-2-25 09:35:28 AM
Insomniahk 2014-9-2 03:12:30 PM
世界很大
要多見識呀

快速發帖