免仔的便便變小粒及黑了, 要不要看醫生?
我在精華區番查資料, 可能是毛球症。我家有木瓜丸,俾咗好幾日, 但都冇改善~
之前我有POST過一個"兔仔甩毛", 我在想是不是真的有毛球症。
但因為農曆新年剛過,家比較嘈,我想會不會是兔仔有壓力而成
想問睇一睇醫生約多少錢(我住九龍)
Suzanne 2013-2-24 12:24:50 PM
我個女女上個月先睇完初期腸蠕動不健康問題

兩隻兔兔都試過餵草粉啊~
我都係用醫生比我既細針筒餵佢地咋 ( D姑娘仲比左3ML針筒比我, 但馬醫生叫我一日餵100ML!!!!!!!!!)

馬醫生教o既,如果你隻兔兔飲水比較少,(佢話通常腸慢都會飲水比較少),咁就開稀少少草粉餵,如果飲水正常,咁就開到好似糊仔咁。仔仔第一次餵佢,佢真係擰轉面, 我要抱起佢, hold實佢, 之後對支針筒入佢個口。兩次之後,佢好似知道草粉好味, 次次自己走過黎食。

你試下呀...force feed, 真係要force 佢地食... 不如庶試下用個細碟開少少, 之後擺係度睇下佢自己會唔會去聞下食下。

講起針筒,
因為女女同仔仔都唔細隻,我地要餵o既草粉量唔少。上次我同兔爸去藥房買左支50ml既針筒,無針頭WOR....
raywong521 2013-2-24 12:42:02 PM
logyout 發表於 2013-2-24 09:21 AM
想請教吓一杯菜有幾多?
這裡是2棵菜心, 夠一杯?少於一杯?

樓主可以睇返兔兔既飲食禁忌,有d菜兔兔唔食得既,清楚d兔兔都會健康d~

一杯250左右,以一般菜心(不是很巨的那種)siza計,大約5棵,每種菜開始食既時候都要由小量開始比,等兔兔適應~

最好一日有幾款菜,但自問我自己就做唔到,可以每日都比唔同既菜,等兔兔營養均衡d

logyout 2013-2-24 12:43:26 PM
Suzanne 發表於 2013-2-24 12:24 PM
我個女女上個月先睇完初期腸蠕動不健康問題

兩隻兔兔都試過餵草粉啊~

謝謝
我果隻都要鍡成75ML一日, 但可分4餐
我再行多幾間藥房啦~
dongdong 2013-2-24 09:55:05 PM
兔子這兩天有眼水和有少少瞇,係咪發炎?
Hitan 2013-2-25 07:51:38 AM
logyout 發表於 2013-2-24 12:07 PM
謝謝
另外想問吓你
你有冇試過鍡隻兔仔食草粉?

其實我唔太建議人地用大針筒去餵草粉
一黎大針筒唔會代表佢抽野個咀會大啲...
二黎, 好難控制你每一啖究竟比兔兔食幾多...
雖然話就話一餐要餵 15-20 ml, 但唔代表你一次過要抽晒 15-20 ml 入去針筒
加上, 粗針筒好難放入兔兔口...
再者, 如果你噤得多入佢咀咀, 兔兔又吞唔切, 好易喰親...
萬一你一個唔覺意大力得吱左入佢氣管, 兔兔分分鐘冇命
所以都係唔好為左貪一時方便用大針筒嘞!
我個人喜好用 1 ml 針筒, 雖然要抽好多次先食到一餐, 但起碼比較安全同易控制...
另外, 所謂 force-feed 唔係真係要暴力架
咁樣會令病病既小兔更加 stress...
你都唔會想每次餵佢都好以打杖咁架...
我之前拍左個 video 教入用針筒餵草粉架...
雖然好長好悶, 但應該可以解答你地抽唔起草粉既問題...

raywong521 2013-2-25 01:55:46 PM
食草粉用1ml<<唔熟手用最適合,3ml<<適合比較熟手,食草粉好易整到好污糟,唔好貪支針筒大,......若果兔兔肯食,用碟比兔地自己黏仲方便~

覺得吸唔到d草粉,可以加多小小水,草粉會越來越杰,杰左就逐小加返小小水,就會抽得返起

logyout 2013-3-6 07:54:18 AM
Hitan 發表於 2013-2-25 07:51 AM
其實我唔太建議人地用大針筒去餵草粉
一黎大針筒唔會代表佢抽野個咀會大啲...
二黎, 好難控制你每一啖究竟 ...

噢,我今日先睇到你個VIDEO, 原來要剪針筒個頭..... 蠢咗......
我鍡食藥同草粉的時候真的和兔仔開戰咁款

BTW, 你隻好仔好靜好乖呀......
Hitan 2013-3-6 09:25:54 AM
logyout 發表於 2013-3-6 07:54 AM
噢,我今日先睇到你個VIDEO, 原來要剪針筒個頭..... 蠢咗......
我鍡食藥同草粉的時候真的和兔仔 ...

HaHaHa, 想當年我第一次餵草粉就係唔知頭唔知路, 死吸爛吸都吸唔起啲草粉...
最後嬲嬲地一野剪左個咀, 結果發現原來容易好多...

至於開戰, 其實開頭我都係好踢腳架...
後黎先發現原來唔需要大力捉住個頭...
因為捉得越大力佢就越反抗...
相反, 細細力扶住個頭, 最好掌心遮埋佢雙眼, 咁佢反而 ok...
人地話兔兔有時好蠢, 只要佢睇唔到就當自己好安全...
原來係真架!
你下次不防試下啦  

快速發帖