生bb了

才來我家2星期  
今日下午發現籠裡有bb  @@
莫名其妙當外公外婆了  

Insomniahk  世事難料  2013-2-25 04:25:04 PM
Bube 2013-3-27 01:27:48 PM
idyidy 發表於 2013-3-27 12:30 PM
希望妹妹快D好番啦...唔好咁辛苦就好啦...
兔媽辛苦你啦...妹妹同兔B都一定會好快好番既..
加油呀..... ...

Dr. Ma 話妹妹好堅強
打針針都乖乖比醫生拮拮
希望妹妹快d好返啦
Bube 2013-3-27 01:33:28 PM
unik 發表於 2013-3-27 12:33 PM
兔B已經肯定帶菌?
如果有,  理論上佢地要同妹妹一齊醫防止交叉感染,  唔知會唔會太細個所以唔醫住
Dr. Ma ...

因為兔B係食妹妹既奶奶大
Dr. Ma 已經同我講左佢地已帶菌
如果兔B 身體強壯就唔會發出黎
但係萬一免疫力一弱就會好似 妹妹咁
依家佢地冇病發  亦健康
所以 Dr. Ma 冇得同佢地醫
尋日我都有帶兔B 一齊去睇架~

至於代乳  依家佢地可以食 A + T草  (即斷奶 所以唔食都得)
依家妹妹同兔B  已經完全分籠
兔B 成日搵妹妹- -"

MonicaWong 2013-3-27 02:25:15 PM
Bube 發表於 2013-3-27 01:33 PM

我想問有乜病徵 ?
unik 2013-3-27 03:09:37 PM
Bube 發表於 2013-3-27 01:33 PM

http://wildpro.twycrosszoo.org/S ... ema_Inf_Rabbits.htm
呢篇資料更多,  不過有D散,  要睇可能要花多D時間

唔知有冇理解錯,  如果一隻兔仔有病,  其餘有接觸既兔仔無論有冇發病都醫左先,  外國好似會咁做
只係如果未發病就冇得醫連預防都做唔到又真係冇辨法...

其實係有D擔心兔B會做左隱型炸彈,  因為唔肯定兔B冇發病係咪就等於唔會傳染其他兔...
希望係我多舊魚
raywong521 2013-3-27 03:15:26 PM
兔媽同妹妹都要加油啊~希望兔兔早日康復~
DomDomPig 2013-3-27 06:59:21 PM
Bube 發表於 2013-3-27 11:34 AM
卒卒媽
去我個FB鬧好d
呢度好多人睇架

哎呀,比你笑屎呀,仲識講笑。
不過好彩你咁開朗,加油呀,妹妹靠你啦
ching` 2013-3-27 07:18:36 PM
睇完嚇左嚇..係LOR 有冇D咩病徵..?
加油啊~兔兔同主人都係!!!><
Bube 2013-3-28 12:03:05 AM
MonicaWong 發表於 2013-3-27 02:25 PM
我想問有乜病徵 ?

會爛鼻 / 咀 / 眼 / 性器官
尤其性器會有一粒粒"肉粒" 圍住
嚴重者 就好似成棵椰菜花咁

Bube 2013-3-28 12:09:52 AM
unik 發表於 2013-3-27 03:09 PM
http://wildpro.twycrosszoo.org/S/00dis/Bacterial/Treponema_Inf_Rabbits.htm
呢篇資料更多,  不過有D ...

外國同香港設備 / 預防針 有唔同
好似外國已經有動物微創手術喇  (絕育都有微創)
而大陸亦有唔少 "預防針 / 药" 可以打= =

其實由兔兔繁殖場開始  直至兔地響我地手中
佢地可能已經帶左菌
只差在發唔發 (好似 cancer)
身體強就冇事咁囉~

其實你呢個問題 我都有諗過

Bube 2013-3-28 12:12:00 AM
raywong521 發表於 2013-3-27 03:15 PM
兔媽同妹妹都要加油啊~希望兔兔早日康復~

Dr. Ma 話唔少兔兔有呢個病
佢二天到就會接觸到呢個症
佢話好小事
而我緊係覺得好大件事- -
Bube 2013-3-28 12:15:07 AM
DomDomPig 發表於 2013-3-27 06:59 PM
哎呀,比你笑屎呀,仲識講笑。
不過好彩你咁開朗,加油呀,妹妹靠你啦

我個人其實都算樂天派架

笑多d好呀
人都青春d~

Bube 2013-3-28 12:28:32 AM

當老豆冇到
爬上老豆度玩
仲要咬左老豆耳仔一啖
真係叻叻

idyidy 2013-3-28 03:35:26 PM
..BB好可愛好活潑呀...希望佢地強強壯壯..健健康康...
而妹妹早日好番可以同BB一齊玩啦...
兔媽講得岩..要抱住開朗既心情..兔兔見到我地開心..我諗佢地都會一樣開心既...
ching` 2013-3-28 08:02:34 PM
XD DR MA 真係講到好小事...但係我就咁睇都覺得好大件事XD

快D好番AR !!><
小穎穎 2013-3-29 12:23:21 PM
加油!妹妹一定無事,
兔媽咁用心照顧佢,
妹妹一定感受得到;而且佢咁乖乖肯俾打針,
一定都係想快D好番。

一定好快會無事,加油XD!

快速發帖