1P 幣
QQ訓緊果度係條毛巾...因為我怕佢凍...
另外廁所就放左係放草同水樽果度,,,因為佢係邊食就係邊柯..
個底就放左紙砂...
我發現自從我放左毛巾入去之後...佢好小係毛巾果邊臭臭同尿尿!!
廁所入面我只係放左一張抹手紙...因為我每日都會同佢清理廁所2次..
同埋紙砂對我黎講
真係幾貴...
所以我將D紙砂分左2邊...毛巾果邊只係間唔中先發現幾粒臭臭..
而放草果邊就日日都一大堆
唔知我咁放D野有冇問題呢??
有冇D野係要加OR減架??
只要大家比意見我,,,我都會接受!!
我只希望QQ有個舒服嘅家....

另外大家可唔可以介紹D又平又抵用嘅墊材比我,,,
我依家用緊果隻紙砂成100蚊先得10L...
我3~4日已經冇左大半包啦...
希望大家幫幫我啦,,,再係咁我破產啦
rannes.qq 2013-3-1 09:37:23 PM
smallsuishan 發表於 2013-3-1 12:48 PM
首先,個廁所你可以買狗狗尿片鋪底,我買個隻就$100 50塊(可以一開4用)
另外貓砂你買大大包就夠用,其實 ...

但我發現我放開左個廁所佢就唔會係廁所臭臭同尿尿啦...
佢真係係邊食就係邊柯...
rannes.qq 2013-3-1 09:42:32 PM
raywong521 發表於 2013-3-1 01:43 PM
若果兔兔學識去廁所,廁所外邊唔用墊材都得,我係個廁所裡面放木粒,阿囡d尿尿都幾臭下 ...

希望佢快D識啦...佢識左我就可以放地毯啦
rannes.qq 2013-3-1 09:44:21 PM
Bube 發表於 2013-3-1 03:39 PM
carefresh 白色都抵用呀  
$118 就有 50L
我屋企6隻b 都可以用到2個月~

咁平...我真係要去搵下先得啦
hh0 2013-3-1 10:32:28 PM
care fresh 用起來一D都唔平架,除非只舖係角落,但你情況唔同
rannes.qq 2013-3-1 11:03:13 PM
hh0 發表於 2013-3-1 10:32 PM
care fresh 用起來一D都唔平架,除非只舖係角落,但你情況唔同

我岩岩試下將QQ食野果邊先放紙砂...另外果邊就只係放毛巾..
如果QQ依幾日都乖乖只係係食野果邊柯嘅,,,我就試下轉尿片!!
MonicaWong 2013-3-1 11:08:52 PM
rannes.qq 發表於 2013-3-1 09:22 PM
因為佢仲未係好識去廁所呀....
所以次次換都換好多呀...
真係好貴.....

建議你用尿布,最初佢地唔識去尿尿就日日換,你將佢有尿過的地方剪出黎,放去廁所盆,佢地之後會習慣去有尿味嘅地方尿尿架啦。籠底就用白醋抺下,抺走d 尿味。最初係煩d,但佢學識左去廁所,腳仔都乾淨晒。
rannes.qq 2013-3-1 11:16:30 PM
MonicaWong 發表於 2013-3-1 11:08 PM
建議你用尿布,最初佢地唔識去尿尿就日日換,你將佢有尿過的地方剪出黎,放去廁所盆,佢地之後會習慣去有 ...

我明白啦...等我聽日去搵下有冇D平D架先
Bube 2013-3-2 01:22:41 AM
hh0 發表於 2013-3-1 10:32 PM

佢話 佢包野三四日已經用左大半包丫嘛
如果尿片 同 carefresh  比起黎咪平好多囉~
呵呵~
Suzanne 2013-3-2 01:42:44 AM
我提供唔到好實際的幫助比你,但可以同你講,
初初係比較chaotic, 同埋係會比較用多少少錢。
但都是過程, 會慢慢摸到門路。

我地初初用木粒同木糠, 鋪籠底。
係用得勁快勁快,又唔便宜。

後來兔兔識去廁所,
我地係第2、3個月已經唔需要鋪呢d野,
只需要放木粒係廁所。

到而家慢慢演變,
我家兔兔只需要係廁所放尿片,
一日換兩次,好快好方便。
而且,$88就有100塊!!!!!!!!
一包幾乎就可以用一個月~~~

而籠底,
我自己去買左一d好細塊既墊鋪,$29一塊,
我買左兩塊輪流用。

希望你唔好灰心,
加油啊!!
rannes.qq 2013-3-2 02:06:39 AM
Suzanne 發表於 2013-3-2 01:42 AM
我提供唔到好實際的幫助比你,但可以同你講,
初初係比較chaotic, 同埋係會比較用多少少錢。
但都是過程, 會 ...

我明白啦..我會努力訓練QQ去廁所..
我相信只要我比多D愛心同時間...QQ好快就會學識架啦
kwan104kwan 2013-3-3 01:33:29 AM
唔好意思…

我想問:個廁所白色板係咪要取走?

另上面三角型係什麼?有咩用?

你俾既糧…是否太多,通常成兔都係早晚各一外賣匙羹糧!

兔協教我可將草直接放係籠內,咁兔兔可多吃點草!

個籠幾大!QQ一定好開心!

rannes.qq 2013-3-3 03:20:42 AM
kwan104kwan 發表於 2013-3-3 01:33 AM
唔好意思…

我想問:個廁所白色板係咪要取走?

廁所個白色板係等佢唔好踩到D臭臭同尿尿架...
不過如果佢長期踩住係唔好架...
每日都要同佢清理個廁所!!!

D糧睇落好似好多...其實都係一匙羹分量黎架!!!
個籠係幾大...但唔係放得好多野..
我諗住等QQ學識去廁所就比佢長期出黎架啦
kwan104kwan 2013-3-3 09:42:48 AM
rannes.qq 發表於 2013-3-3 03:20 AM
廁所個白色板係等佢唔好踩到D臭臭同尿尿架...
不過如果佢長期踩住係唔好架...
每日都要同佢清理個廁所!!! ...

加油呀!

toughmathew 2014-6-18 10:08:07 AM
Bube 發表於 2013-3-1 03:39 PM
carefresh 白色都抵用呀  
$118 就有 50L
我屋企6隻b 都可以用到2個月~

50l use 2 month.......so dirty

快速發帖