1P 幣
妹妹剛加入這個兔兔大家庭,有一事想問問,兔媽打算5月帶妹妹由加拿大返香港長住,兔媽已去過漁農署和在加國的獸醫診所問了資料,也打聽國泰運竉物比較好,但運送過程中竉物不會給食物, 只給水,想問下有冇兔友層經幫兔兔搞過移民呢?

Hitan 2013-3-11 12:30:31 AM
WingBe 發表於 2013-3-10 03:14 PM
兔兔24個鍾5食草....5系會令健康有問題咩???

HITAN...我見過你一張相兔兔坐你隔離....那不是飛機內嗎 ...

絕對會有問題! 所以唯一方法係放其他野比佢地食...

係呀, 兔兔有試過同我一齊坐機倉...
但 airlines 比唔比佢地同你一齊坐, 係完全取決於到達國家既條例...
好似我同佢由香港飛美國, 因為美國冇管制, 所以佢先可以同我一齊坐...
但如果我同佢由美國番香港, 就因為香港寵物入口一定要經 cargo 形式運送...
於是乎佢就唔可以坐我隔離, 唯有自己一隻兔去飛機貨倉位
Hitan 2013-3-11 12:34:36 AM
muimuisze 發表於 2013-3-10 11:14 AM
查詢過香港國泰竉物上機時只可給水放在籠內, 不能給食物, 不過我會返到加拿大後再問清楚兔仔可否帶點乾糧 ...

番到加拿大先問會唔會太遲?
定你打算買單程機票去, 去到再買單程機票番?

其實要知加拿大寵物上機可唔可以比食物, 不如你直接打電話去當地既 office 問啦
muimuisze 2013-3-11 11:22:25 AM
Hitan 發表於 2013-3-11 12:34 AM
番到加拿大先問會唔會太遲?
定你打算買單程機票去, 去到再買單程機票番?

己問了加拿大那邊, 是不可以帶食物的,
Hitan 2013-3-11 11:44:44 AM
muimuisze 發表於 2013-3-11 11:22 AM
己問了加拿大那邊, 是不可以帶食物的,

咁你打算點做?
有冇再問下其他 airlines 可唔可以放食物??
muimuisze 2013-3-11 12:33:55 PM
Hitan 發表於 2013-3-11 11:44 AM
咁你打算點做?
有冇再問下其他 airlines 可唔可以放食物??

昨日同一位做空運的朋友談過, 佢話妹妹的情況都系乘國泰比較好,日航運竉物最好, 但要在温哥華上機, 問題要轉三次機, 咁仲麻煩,我打算買一個草球給妹妹放在籠內, 當系玩具, 咁咪有嘢食囉!
WingBe 2013-3-12 02:22:36 PM
你好叻AH!!!草球都諗過....

你整D 草粉粘上去得5得...哈哈

草磚算5算食物??
muimuisze 2013-3-12 11:20:09 PM
WingBe 發表於 2013-3-12 02:22 PM
你好叻AH!!!草球都諗過....

你整D 草粉粘上去得5得...哈哈

諗系咁諗, 唔知行唔行得通, 希望航空公司比我騙到啦
muimuisze 2013-5-18 12:09:04 AM
Hitan 發表於 2013-3-8 07:40 AM
其實每間航空公司都唔同
Cathay 唔比擺野食, 你不如再問下其他 airlines...
我今個月尾都會同我隻兔喺美國 ...

一切手續搞掂,國泰系可以帶食物, 終可安心了, 你和兔兔已到了香港吧? 過兩日妹妹和我一齊飛返香港
Hitan 2013-5-19 08:00:33 PM
muimuisze 發表於 2013-5-18 12:09 AM
一切手續搞掂,國泰系可以帶食物, 終可安心了, 你和兔兔已到了香港吧? 過兩日妹妹和我一齊飛返香港 ...

希望到時你地一切順利啦!!!

快速發帖