1P 幣
妹妹剛加入這個兔兔大家庭,有一事想問問,兔媽打算5月帶妹妹由加拿大返香港長住,兔媽已去過漁農署和在加國的獸醫診所問了資料,也打聽國泰運竉物比較好,但運送過程中竉物不會給食物, 只給水,想問下有冇兔友層經幫兔兔搞過移民呢?

Hitan 2013-3-8 07:40:39 AM
其實每間航空公司都唔同
Cathay 唔比擺野食, 你不如再問下其他 airlines...
我今個月尾都會同我隻兔喺美國番香港...
會坐 United Airlines...
佢地冇話唔準放野食...
加上, 你住緊個 city 喺咪冇直機番香港, 所以先要飛 24 小時?
香港寵物入口好似規定一定要最快最直接既機程...
我住緊個 city 都冇 direct flight 番香港...
而且因為喺美國東岸, 所以就算去到最近有直機番香港既 city, 都要 17 個鐘...
加上, 要起飛前 3 個鐘 drop 底佢喺 cargo facility...
所以前後計埋攞完行李先接佢...
起碼要加 5 個鐘!
於是乎, 最後我決定同佢一齊飛去 San Francisco 先送佢上 cargo...
Total 14 小時機程
雖然咁樣會洗多好多錢, 但我實在唔想佢自己一隻兔捱咁耐...
你如果錫你既兔兔, 不防考慮一下飛美國再飛香港...
美國對寵物免冇入口管制, 所以絕對冇問題!

仲有最後一點, 你隻兔幾大?
太細個其實根本唔適宜 travel...
你平時有冇同佢 long distance travel 過???
muimuisze 2013-3-8 09:45:57 AM
Hitan 發表於 2013-3-8 07:40 AM
其實每間航空公司都唔同
Cathay 唔比擺野食, 你不如再問下其他 airlines...
我今個月尾都會同我隻兔喺美國 ...

妹妹未試過出門,佢現在差不多3歲,我住montreal,打算開車6小時到多倫多機場,這樣就可以直航到香港,和妹妹一同坐機15小時, 連同早幾小時check in和到香港辨好手續, 差不多24小時, 當然不計6小時車程啦, 不過這6小時是和我一起, 應該冇問題, 只要上機前給她食飽飽就好些吧?
仲有另一行程和妹妹一齊飛去温哥華轉機飛香港!因為我現在在香港, 也是香港出票, 所以同妹妹回來是回程票,我要決定好就出票返加拿大, 打算4月中回去, 5月尾帶妹妹回香港。
Hitan 2013-3-8 10:07:19 AM
muimuisze 發表於 2013-3-8 09:45 AM
妹妹未試過出門,佢現在差不多3歲,我住montreal,打算開車6小時到多倫多機場,這樣就可以直航到香港,和 ...

Hmm... 如果佢從來未出過門, 你不如試下帶佢出街幾個鐘試下佢會唔會食野先啦...
因為唔係隻隻兔都會喺出街時食野...
萬一佢真係唔食, 咁即使有 6 個鐘既車程同你一齊都冇用...
除非, 你可以喺街上面用針筒餵草粉...

如果你想同佢一齊飛 domestic flight, 你有冇 check 過邊間 airlines 可以比你帶 in-cabin pets 架? 因為以我所知唔係間間 airlines 都 accept 架喎...
Insomniahk 2013-3-8 04:52:33 PM
放心啦!你有心為佢安排
一定順利
DomDomPig 2013-3-9 04:47:24 PM
你隻兔兔好可愛,吹波波(≧∇≦)
祝一切順利,平安回港(^o^)/
muimuisze 2013-3-10 12:41:14 AM
Hitan 發表於 2013-3-8 10:07 AM
Hmm... 如果佢從來未出過門, 你不如試下帶佢出街幾個鐘試下佢會唔會食野先啦...
因為唔係隻隻兔都會喺出 ...

多謝你的意見, 我要小心處理這些問題,也許要帶她去下街街適應下先
muimuisze 2013-3-10 12:43:03 AM
Insomniahk 發表於 2013-3-8 04:52 PM
放心啦!你有心為佢安排
一定順利

怕只怕我是一個粗心大意的媽媽,安排得唔好

Insomniahk  Positive or negative person is your choice. I prefer positive so that I can have more energy to deal with problem.  2013-3-11 10:13:34 AM
muimuisze 2013-3-10 12:45:25 AM
DomDomPig 發表於 2013-3-9 04:47 PM
你隻兔兔好可愛,吹波波(≧∇≦)
祝一切順利,平安回港(^o^)/

妹妹好頑皮, 希望佢能夠適應到24小時的航程啦
cc227 2013-3-10 02:26:18 AM
一同坐機15小時, 連同早幾小時check in和到香港辨好手續,
<<差不多24小時>> 兔兔真的可以無野食嗎?
但運送過程中竉物不會給食物  <---- 是否說明他們不幫忙餵食?
放一大堆草當墊料, 是可以嗎 ?
cc227 2013-3-10 02:43:33 AM
P.S. 我在曾經香港帶狗狗上機, 費用祇是以重量計 (寵物+水樽+順手放埋他的玩具)  
所以如果可以放草的話, 飛機箱買大一點點, 放多點草
Hitan 2013-3-10 07:39:24 AM
cc227 發表於 2013-3-10 02:26 AM
一同坐機15小時, 連同早幾小時check in和到香港辨好手續,
  兔兔真的可以無野食嗎?
但運送過程中竉物不會 ...

樓主講得冇錯, 的確係唔比放草...
因為好多國家都對 hay 有入口管制, 驚死 import 左其他 pests...
就算我今個月尾同我隻兔兔坐 United Airlines 番香港, 佢地都話唔準放草
但就可以放其他食物代替...
所以樓主一定要搵一間可以放食物既 airlines...
如果 Cathay 講到明乜都唔比放, 咁就完全唔需要考慮 Cathay!

& then 由於香港對寵物入口既管制, 所以兔兔必定要喺飛機貨倉位...
換句話說, 就當然係唔會有人幫手餵佢地...
正因為咁, 所以我先話樓主一定要碓保佢隻兔會出街食野...
而且要事前同佢隻兔出多啲街, 等佢習慣!
我之前起碼同我隻兔坐過幾次 domestic flight...
雖然佢成日出街...
但第一次起飛既時候佢都驚到震晒...
第二次好啲啲...
第三次先真正開始唔驚同會周圍八卦...
所以, practice long hour travel 好緊要...否則唔係講笑, 一黎就 24 小時真係兇多吉少
muimuisze 2013-3-10 11:04:24 AM
cc227 發表於 2013-3-10 02:43 AM
P.S. 我在曾經香港帶狗狗上機, 費用祇是以重量計 (寵物+水樽+順手放埋他的玩具)  
所以如果可以放草的話,  ...

多謝你提醒,我要問清楚可唔哥以給妹妹草草吃
muimuisze 2013-3-10 11:14:30 AM
cc227 發表於 2013-3-10 02:26 AM
  兔兔真的可以無野食嗎?
但運送過程中竉物不會 ...

查詢過香港國泰竉物上機時只可給水放在籠內, 不能給食物, 不過我會返到加拿大後再問清楚兔仔可否帶點乾糧!
WingBe 2013-3-10 03:14:46 PM
兔兔24個鍾5食草....5系會令健康有問題咩???

HITAN...我見過你一張相兔兔坐你隔離....那不是飛機內嗎

快速發帖