朱朱以前識去廁所柯尿唔知點解上年就開始周圍柯尿(剩係在籠中會這樣,大細籠都會)

所以我開始買尿片,鋪係乘個細籠到(但大籠剩係鋪一半,因為佢剩係柯係我鋪既一半到)

但係佢又識去廁所喎
時間一日一日咁過去  始終都係咁= =!!
我問過醫生 醫生話可能係天氣既轉變
所以我就冇理到啦

到到今日我帶朱朱去兔協剪指甲 義工見到朱朱生腳蒼 於是叫我鋪VETBED
然後再鋪張尿片 令到佢行得舒服D

SO..岩岩我打理兔籠既時候 將義工所講既野做好曬
點知..整好果陣  朱朱竟然柯落個VETBED到= =!!(好采聽左義工話鋪左張尿片姐)
如果唔係就...

問題係佢之前係唔會柯落VETBED到..而且佢係唔會柯落我鋪VETBED既範圍(姐係我冇鋪尿片果一半)

我想問下點解會咁T_T
係咪因為VETBED上面有尿片  所以佢先會咁做- -??

仲有點樣先令到佢變返以前咁 識去廁所到柯尿呀~~
而唔係一時柯係籠到  
一時柯係廁所到

最後我想問下 我打哩篇野你地睇唔睇得明
因為我唔係好識點表達 AND 形容
SO  打出黎D野都...= =''
all_loving_it 2013-3-18 04:48:16 AM

如果兔兔本身一直識去廁所, 突然有所改變有好多原因, 有可能係受到健康或心理因素影響

健康因素 :

骨骼問題, 因為骨質老化, 如骨折, 骨刺, 骨骼疏鬆, 腳倉問題, 因為上廁所辛苦再加上個廁所隔網令腳仔唔舒服

泌尿系統 (如尿道感染), 腎病, 腎石 : 佢係趕唔切去廁所, 即係我地經常講既賴尿, 失禁...... 等等

外在因素 :

天氣熱 - 兔兔覺得好熱, 所以會係某d地方尿尿, 想用黎下降溫

心理因素 - 外在環境改變, 如新環境, 有新成員, 同伴既離去, 安全感不足, 發情, 抑鬱, 情緒不滿, 個廁所唔舒服等等

兔兔既行為突然有所改變, 一定有原因, 好地地唔會咁樣, 因為兔兔本身唔識講野, 佢地有咩事同訴求(包括 : 心事)都無辦法直接同我地講, 所以佢地會透過一d行為黎表示, 希望我地可以關注

如果係上述提到既健康問題, 除左會係廁所以外地方尿尿之外, 仲會有其它表現症狀

若係心理因素, 可以同兔兔安排傳心術了解佢既原因

而家佢既情況都無辦法, 想佢完全用返廁所, 你只可以用百分之二百既耐心重新訓練同了解佢突然改變既真正原因
WingBe 2013-3-18 06:02:47 PM

我隻兔都系甘...

你可以試下cut 張vetbed舖落廁所...

因為佢腳仔痛所以先5肯去廁所///

甘當然廁所出面你都要舖返野..令佢腳仔舒服

快速發帖