....我養左我家大小姐都成年幾..二同三小姐都差唔多一年啦....
但係唔知點解..佢地好驚同好緊張我抱佢地...我已經聽兔協d義工教抱抱既正確姿勢..
首先令佢地冇咁驚..之後先開始抱佢...不過我試左一次.....失敗左...佢掙扎得好勁..之後逃脫..
自此之後...我一行過去想慢慢試下抱佢地...佢地就好似知道咁...死都唔出籠..
連用菜菜子引佢都唔出....唉...有冇人可以教下我點做佢地先冇咁驚呀...
其實我想抱佢地..都係因為想幫佢地梳毛梳得好d...唔好等佢地咁熱者....
有冇人可以教下我呀....
BeBePig 2013-3-21 07:41:02 PM
我只會用兔糧哄我家小姐梳毛,又會對住佢講梳毛毛有野食。每次梳完毛都請佢食幾粒。可能習慣左,知道每次肯乖乖俾我梳完毛都有野食。佢就會自動獻身坐係特定位置俾我梳。我都抱唔到佢架。佢都會好驚,所以冇迫佢了
hh0 2013-3-22 12:35:06 AM

幾隻都唔俾抱,咁摸唔摸得?
raywong521 2013-3-22 01:12:57 AM
開始果陣阿囡都唔鐘我抱,之後就慢慢培養感情,日日摸頭仔,而家我就日日都抱佢,而家想唔抱都唔得,dr.ma叫我日日幫阿囡滴眼藥水,而家抱佢,阿囡都無反抗,一日最小抱兩次,想唔慣都難.....

阿仔都係一日最小抱兩次

開始果陣,可以試下摸下先,日日摸,同兔兔傾計,邊摸邊傾計,同埋可以試坐多d地下,有時唔好下下捉兔兔,可以係兔兔自己過黎,兔地有時都會好奇,由得兔兔自由發揮,比兔兔試下聞下你~
idyidy 2013-3-22 10:37:56 AM
...其實我日日都摸佢地...陪佢地傾計..玩..坐同瞓架啦...大妹都有好乖坐係度比我梳毛...但係梳極都係面果D...我見兔協D義工抱起兔兔坐係佢大比一層層咁梳..真係梳左好多死毛出黎...兔兔會服務D架...所以我都想可以自己幫佢整..唔洗成日要等到去兔協先同到佢地梳同剪甲甲囉......我而家試緊慢慢黎.....首先試抱5秒...下次再試10秒...希望佢地唔好成日同無影腳逃脫啦.....
LouisaIvy 2013-3-22 03:44:04 PM
我隻兔初時返黎都唔比抱,後來用條毛巾舖喺佢背脊上,
再順手包雉佢黎抱,慢慢佢習慣左比我抱,
而且包左毛巾又唔怕佢對我出無影腳,
而家唔駃舖毛巾都抱到,
反轉肚抱都仲得~
wmkcnw 2013-3-22 03:45:15 PM
我用零食引兔出籠, 之後關門唔俾佢地返入去, 佢地唔會鍾意人抱, 更加討厭梳毛同剪甲, 一定會爭扎. 要我夾住佢地係大脾LAR. 所以佢地鍾意爸爸多D, 因為ONLY派零食. 見到我就會咬我或者好驚.
idyidy 2013-3-22 05:21:42 PM
LouisaIvy...你隻兔兔好似我隻大妹呀.....hehe....
謝謝教路...等我都試下用毛巾先....抱下佢..等佢習慣下先...
其實我都有用佢至愛既菜菜子引佢出籠.....不過佢好醒..唔中計..
LouisaIvy 2013-3-22 07:12:40 PM
毛巾抱抱法係我帶佢去剪甲時問PET SHOP姐姐架
點知真係好有效
你都試下
同佢生活有時都真係會想抱下攬下
大家感情都好D架!

加油呀~~
WingBe 2013-3-23 05:31:44 PM
我都想知....我大仔好乖甘畀剪甲姐姐抱...但.我放佢上大脾都5得...
LoWingTung 2013-4-2 06:37:27 PM
我隻兔都係感
LoWingTung 2013-4-2 06:38:54 PM
只要努力一定可以
Yuki78 2013-4-3 04:52:53 PM
我隻兔都不肯,一抱佢便逃跑及放尿!之前佢見到欄邊有毛巾,便不停抓及向毛巾頼尿,如用毛巾包住佢不知會如何

快速發帖