好耐無發貼    估唔到發貼係因為花生病左

前幾日忽然好熱    點知前日又開始又涼又凍
可能因為忽冷忽熱   搞到花生26號 下午5點開始 忽然開始唔食野  又唔飲水  耳仔又涼  靜係掛住訓 好攰好攰咁
27號半夜2點落街買左D菜  整左幾塊迫佢食   
草粉岩岩好過左期1個月 ....   只好搞爛D菜加D水頂住先同按摩肚仔     
見佢好眼訓比佢訓......       到左27號早上10點就馬上去搵DR.MA

DR.MA話 好多兔仔 因為天氣轉變搞到絕食  一日有成5~6隻黎睇醫生     所以大家要小心D  
做好保暖      人都易感冒  何況兔仔呢

DR.MA話花生   因為天氣轉  可能就少飲水   搞到腸入面水份少  身體入面D便便乾身左   
搞到身體唔舒服  所以搞到埋少食野
E加吸收返多D水份就OK ~~~~~~       身體其他地方都好好

如果屋企無草粉 ... DR.MA話係可以搞爛D菜+水比兔仔頂住先        
食草做主既動物   龍貓呀 兔仔呀  天足鼠個類       如果無草粉 可以用依個方法頂住一晚先      好過睇醫生前乜都無食過

埋單 878元        入面有   細草粉一包 150元         屋企有就唔洗比多150 @@
DR話  藥大部分兔仔都會愛食  都會開甜D既藥比花生         
但好可惜我花生靜係肯食止痛    其他都要塞佢食  搞到下巴好污穢  
連香蕉平果草粉  一索到就那埋塊面

wesky 2013-3-27 01:55:39 AM
天氣轉真係要小心啲, 希望花生早日康復

如果兔兔肯食菜, 就直接俾菜佢食, 有時兔兔連攪爛既菜都唔食就要針筒餵 (無草粉的話)
當然屋企有草粉就最好啦, 餵草粉之餘, 肯食埋菜就最好
因腸停兔兔會脫水, 食菜既可以補充水份 (腸要有水先郁得到) 又可以吸收纖維, 推動腸蠕動~
花芝媽 2013-3-27 02:19:32 AM
wesky 發表於 2013-3-27 01:55 AM
天氣轉真係要小心啲, 希望花生早日康復

如果兔兔肯食菜, 就直接俾菜佢食, 有時兔兔連攪爛既菜都唔食就要針 ...

要塞佢食  ..     食幾塊就停口           搞到我個晚都係用菜+水 頂住先   

聽日再比菜佢食
all_loving_it 2013-3-27 06:12:15 AM
花芝媽 發表於 2013-3-27 02:19 AM
要塞佢食  ..     食幾塊就停口           搞到我個晚都係用菜+水 頂住先   

聽日再比菜佢食 ...

花生而家情況點呀?  有無好d?

飲食正常返未?

平日兔兔唔舒服無胃口,  我除左餵草粉之外, 都會用菜+水+草碎攪成糊狀比佢食

而藥有d佢地好抗拒食, 好似侏老板同有只小天好硬頸, 會將個口合到實一實, 就算強行餵到都會唔吞, 會係咀角到流返晒出黎, 所以, 我都會佢地最鐘意食既蔬菜同香草渣汁, 再攪埋d藥用針筒餵佢地食, 佢地就會肯食

天氣唔好, 兔兔飲食會有影響, 飲水量可能唔夠, 就會引起後面一連串既問題, 所以, 都要留意下兔兔既飲水量係咪足夠

不過, 草粉都一定要有包睇門口, 反正都過左期, 都係要買, 有兔友既朋友兔兔最近走左, 我都同佢買左4包大,  都係蘋果香蕉味, 佢收好平, $100一包, 大包診所賣緊$280

話時話你唔係比開草粉糧佢地食咩?
Suzanne 2013-3-27 10:26:14 AM
祝花生早日康復!!!!

話說我女女上上個星期都因為天氣轉而感冒,
馬醫生見佢半年內感冒兩次,所以話好心幫佢轉一隻藥力比較強的抗生素。
點知....

女女食左一次, 0.9ML ONLY,就見到佢勁暈,完全失去活動能力,幾乎唔食o野, 搞到腸停咁制!!

我第二日早上,我拿拿臨帶女女又去見馬醫生,
馬醫生開左一個星期治療腸胃o既藥俾女女。
佢話先搞掂個腸胃,一星期後再覆診,再開藥治感冒。

馬醫生話20隻兔仔會有一個對隻藥反應敏感,
誰知我家女女就係那20分之1........

一星期後,
再睇馬醫生,佢話女女奇蹟地自己感冒好返....
雖然0.9ML爭少少攞佢命,
不過, 就醫好左佢o既感冒。
WingBe 2013-3-27 12:19:54 PM
哇!甘我要叫b仔飲多啲水啦
idyidy 2013-3-27 12:21:00 PM
希望花生早日康復啦....
raywong521 2013-3-27 04:37:47 PM
而家d天氣真係好麻煩,一日好熱,一日好凍,好難預計到邊日熱,邊日凍..........而家我就日頭開門窗,夜晚就要閂返細d,始終夜晚d風寒d,圍欄近門窗當風果面,都會用毛巾遮一遮,就算返風都唔會吹到正......

希望花生早日康復~

各位兔爸,兔媽,都要小心著涼呢~
靜妍媽 2013-3-27 04:37:51 PM
花芝媽~~你要加油好好照顧佢呀~~
靜賢仔最近都成日捕雞仔,不過我見佢有食野....
BTW,如果你下次會帶花生去覆診,可唔可以幫我搭單買包草粉呀?
靜賢仔果包食哂喇~~T^T
THANK YOU!!
DomDomPig 2013-3-28 12:38:15 AM
祝花生早日康復
Bube 2013-3-28 12:38:44 AM
花生芝麻))))))))))))))))))))
我係妹妹媽咪呀
原來呢個係你~
嘻~

小穎穎 2013-3-29 12:28:18 PM
我有個朋友隻兔兔都係咁既情況,
近來天氣轉變大,
我都有點不舒服,何況兔兔(汗)。
我朋友隻兔兔都係前日晚上開始絕食,而且仲要發呆。
琴日先介紹完佢去睇毛國界。

快速發帖