就系尼段新聞 話最新既沙士連兔仔都會傳染到 令到男朋友既爸爸話堅決吾養 我吾想放棄養佢 吾想將佢放系動物酒店 令佢無自由無人陪甘 我地雖然只系養左短短7個月 但我地仲想同兔仔一直過到生命結束 所以我想搵一個一樣甘鐘意兔仔既人幫我地養住 寄養期至少一個月 寄養期間兔仔所用既費用我都會負責    兔仔名:白雪 品種:獅子兔 一歲 十分健康

ching` 2013-3-30 10:38:37 PM
我覺得呢..其實搵人幫真的有點難道..唔係話呢度D人唔好...而係好多案例都係咁最後不了了之
MIA 2013-3-30 10:41:19 PM
其實我都想深入了解清楚最新既沙士連兔仔都會傳染到!
我唔想因為呢件事令到人類對兔仔有偏見!兔兔好無辜!
siuki1005 2013-3-30 11:02:33 PM
ching` 發表於 2013-3-30 10:38 PM
我覺得呢..其實搵人幫真的有點難道..唔係話呢度D人唔好...而係好多案例都係咁最後不了了之 ...

我真心想搵個有心 我都希望1-2星期探一次 都吾想成日麻煩到幫我地既主人 其實最小都只系養30日 因為等我考完試 我都會同我爸爸講養兔仔 只要佢應承我就會接兔仔返屋企
ching` 2013-3-30 11:04:44 PM
我睇佢就寫話多種動物,只係寫左其中幾種..但人傳人下就係兔仔會傅SARS..
siuki1005 2013-3-30 11:06:42 PM
MIA 發表於 2013-3-30 10:41 PM
我唔想因為呢件事令到人類對兔仔有偏見!兔兔好無辜 ...

系!!就系只系佢一句話兔仔都感染到就令到我隻兔仔搞到甘 又吾講清楚傳播途徑 而且講到好似養兔仔就會染到甘 又吾會講下話注意多d環境衛生就可以果d避免方法
siuki1005 2013-3-30 11:07:03 PM
MIA 發表於 2013-3-30 10:41 PM
我唔想因為呢件事令到人類對兔仔有偏見!兔兔好無辜 ...

系!!就系只系佢一句話兔仔都感染到就令到我隻兔仔搞到甘 又吾講清楚傳播途徑 而且講到好似養兔仔就會染到甘 又吾會講下話注意多d環境衛生就可以果d避免方法
siuki1005 2013-3-30 11:10:00 PM
ching` 發表於 2013-3-30 11:04 PM
我睇佢就寫話多種動物,只係寫左其中幾種..但人傳人下就係兔仔會傅SARS..

仲要登系頭條 講到好恐怖甘
wesky 2013-3-30 11:23:22 PM
我屋企人都有提
只有野生嘅兔仔先有機會感染,新聞講
如果屋企果隻有,而佢又無出過街同野生動物接觸,唯一傳播途徑就係你自己或屋企人....
unik 2013-3-30 11:23:44 PM
siuki1005 發表於 2013-3-30 11:02 PM
我真心想搵個有心 我都希望1-2星期探一次 都吾想成日麻煩到幫我地既主人 其實最小都只系養30日 因為等我 ...

唔好怪我多口,  但若然你爸爸到最後都唔應承,  你有乜打算?
斑斑媽 2013-3-30 11:24:12 PM
睇過段片....佢有提醒人唔好食野味......都冇話接觸就會有........唔食咪唔會有囉
wesky 2013-3-30 11:27:22 PM
有啲報章無寫清楚,好易引起遺棄潮....
siuki1005 2013-3-30 11:33:08 PM
wesky 發表於 2013-3-30 11:23 PM
我屋企人都有提
只有野生嘅兔仔先有機會感染,新聞講
如果屋企果隻有,而佢又無出過街同野生動物接觸,唯一 ...

真的?系邊度既新聞?我要快d搵比佢睇^^
siuki1005 2013-3-30 11:40:15 PM
unik 發表於 2013-3-30 11:23 PM
唔好怪我多口,  但若然你爸爸到最後都唔應承,  你有乜打算?

吾緊要 我都有諗過 我爸爸有話過考完試可以比我養狗 當然我會將狗轉做這隻兔仔 只系未知我爸爸對兔仔既感覺如何 如果佢真系吾比 我會考慮送比個真系鐘意兔仔既主人
siuki1005 2013-3-30 11:43:25 PM
斑斑媽 發表於 2013-3-30 11:24 PM
睇過段片....佢有提醒人唔好食野味......都冇話接觸就會有........唔食咪唔會有囉 ...

佢爸爸系怕兔仔會自己病之後就造左d沙士病毒傳播比家人 報紙真系講d吾講d

快速發帖