又有人棄兔啦!  人係最多細菌,不如醫好自己先, 腦賤!
佢又唔出街,兔兔如果真係帶菌,咪都係人帶返屋企,問心有無做好清潔???

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=18218512&category_guid=4104&category=daily&issue=2013040
wesky 2013-4-6 09:58:53 AM
兔仔唔會突然有果隻菌啦... 唉
kee0405 2013-4-6 10:43:07 AM
查實做咩最初兔協唔收? 果D人咪又會去第二度掉左佢......V_V"

就算唔養, 都上網搵下有冇人收養先啦, 遺棄真係好衰
4A-GZE 2013-4-6 11:29:50 AM
生死有命,係要死,食粒飯都可以死,做好主人責任,無得驚咁多,要驚,不如驚一下水草草靚唔靚仲好
Suzanne 2013-4-6 12:55:20 PM 來自手機
kee0405 發表於 2013-4-6 10:43 AM
查實做咩最初兔協唔收? 果D人咪又會去第二度掉左佢......V_V"

就算唔養, 都上網搵下有冇人收養先啦, 遺棄 ...

報導對兔協不公平呢~

其實兔協一定唔係唔收,我深信人哋係話收棄兔係有程序,要填表要排期,唔係話你拎兔仔上去人哋就即場收。兔協工作一直好systematic同organized ,如果人人都貿貿然就咁拎兔上去,再多資源都唔夠,棄兔也變得好簡單。

其實咁多人忿忿不平話兔仔咁可愛,點忍心之類說話,要知道,對兔仔今日搞成咁,就係因為佢哋可愛。佢哋唔係因為咁可愛,點會有咁多人想都無想過就買嚟養?
raywong521 2013-4-6 12:56:50 PM

說話就唔係咁講喇~兔栛係會接收棄兔,但唔係就咁拎上去就咁收囉~若果你有去過兔協,果度巳經有好多兔兔,空間就係咁大,都會額滿~棄兔係要排隊既,就係因為有太多人唔要兔兔,先至會攪到條龍咁長

兔協唔同愛協,佢地會帶兔兔睇醫生,唔會話幾多日無人要就要人道毀滅

根本就係果d主人自私,遺棄兔兔,動物先係最慘

raywong521 2013-4-6 01:03:38 PM
果d棄兔既人,其實只係借題發揮o者~根本就係佢地唔愛兔兔,當佢地係玩具,玩完就唔想要

生死有命,該死就唔使病啦~

DomDomPig 2013-4-6 03:05:45 PM
不負責任既情侶,今日棄兔,他朝必被人所棄
hh0 2013-4-6 11:42:27 PM
陰公,2隻棄兔咁可愛
all_loving_it 2013-4-7 12:01:14 AM

對於你既所講既野, 我實在非常唔認同, 我唔知你對兔協認識有幾深, 你有無去理解佢地既難處

香港一日有幾多人棄兔, 每日有幾多人向兔協申請棄養, 而且, 兔協既地方有限, 絕對無法一棄即收, 佢地協會亦要了解清楚棄兔所有既情況先可以接收, 最起碼要知道兔兔既健康情況, 有無傳染病, 如果有既話, 對兔協既寄養同中途寄居既兔兔有無影響

咩都好, 凡事都要講過理字, 唔可以將個責任推到兔協點解當初唔收既身上, 事實引發依d問題就係不知所謂既人

香港一日有幾多人就咁棄養動物, 唔講其它人, 我屋企好多只仔女, 都係街到帶返黎, 仲有好多本身係有病

其中有兩只小天有一只係半身不遂, 仲有龍貓, 兔兔都係有事, 豬腳薑有埋bb比人掉出公園, 其間仲比前主人又打又鬧, 佢又生左幾只bb, 連兔協領養既侏老板只眼整傷比人就咁掉係山邊

錯係不知所謂自私自利既人
wmkcnw 2013-4-8 04:26:08 PM
呢排話兔仔會傳染沙士, D人咪驚LOR.
其實自己養開, 又無帶佢出街, 何來感染?

快速發帖