1P 幣
頭先我爭d俾tommy咬.....
我頭先想叫佢出個籠玩,所以我伸隻手入籠推下佢petpet
佢唔想出來,我就用手掃下佢頭仔(伸手入籠)
然後佢突然發出「合」一聲,個口撲過來我隻手度想大啖咬
點解呀?

定係我隻手有味
LouisaIvy 2013-4-6 03:28:46 PM
慢慢黎啦~
伸手入免籠,好多兔兔都唔like的,以為人地攪佢地盤,尤其係未熟悉大家既時候。

試下打開籠門傾下計先,再摸下頭仔,抱兔時兔兔最好唔好面向你,咁佢都無咁易咬到你,
唔駛灰心,我隻衰仔dumpy都領左返堅企成個月成比我抱架~
DomDomPig 2013-4-6 04:00:13 PM
咬咬下就慣架啦,個個兔奴都有比自己隻寶賽咬過架啦
樓主,你要比d時間tommy同你培養感情同埋信任架嘛
即係好似男女相識都要了解先拍拖結婚生仔啦
慢慢黎啦,欲速則不達
raywong521 2013-4-6 04:14:16 PM
兔兔呢兩日先跟你返屋企.......你咁樣兔兔一定好大反應

剛被領養既兔兔係乜野安全感都無,最有安全感就係個籠裡面,係佢既地盆,佢攻擊你都係好正常,就算養左好耐,都仲咬,都大把.......

若果你想兔兔出黎玩,你可以把開個籠門,咁當然你要係附近啦~佢想出既時候自然會出

Bo_Bo 2013-4-6 04:38:08 PM
可能大家未熟以為你想侵佔佢地盤姐,慢慢黎同佢互動多D
開住門,佢想出黎就會自己出黎嫁喇!
到時佢唔肯入返籠丫
warm_warm 2013-4-6 05:27:23 PM
唔使擔心,呢個係好自然既自我保護反應

我早兩日抱住阿仔準備洗耳仔時都比佢咬左一啖,流左少少血
saisaili 2013-4-6 11:48:17 PM
我隻豬潤遲放出黎一陣佢都會扮高竇唔肯出籠,要出籠自然會出架啦。
呢個世界無唔食魚0既貓,亦無唔出籠0既兔
wmkcnw 2013-4-8 04:21:11 PM
我會用零食引佢地出黎. 我試過俾佢咬甩指甲連肉, 成個月先好番.

慢慢教佢:  當佢想咬主人時, 你大聲SAY NO, 同埋絶左育會好D.

不過你要同佢相處幾個月, 佢地先會認得你, 無咁怕你.
lazybunny 2013-4-8 08:35:49 PM
兔兔HA一聲?
我都想聽下 >.<
fluffy 2013-4-15 07:59:05 AM
其實兔兔嘅火氣都大... 好鐘意出口傷人

快速發帖