我家兔兔4/4絕育,一直有帶頭套,傷口都無事..11/4除左個頭套,佢都無特別搞個傷口,到夜晚就發現佢個傷口有一點血(好小好小血,似係滲出黎),傷口無爆,咁個頭套仲要帶幾耐..??因此佢帶住個頭套食唔到盲腸便,佢會踩到成個地下都係..好怕佢會細菌感染...
深紅蒼月 2013-4-12 12:36:58 AM

有可能是在你無為意之下她咬到傷口要BOOK返醫生了 我細女就是在我無為意之下咬傷口 情況同你說的差不多 有小許血水幸好她是輕輕咬 沒爆 開了一些藥水/藥膏 強制唔準除頭套多1星期 如果傷口爆了要重做.......

深紅蒼月 2013-4-12 12:40:59 AM
所以除頭套真的一秒都唔可以唔望
如果再有下次寧願她發多一星期脾氣好過 加監多一星期
HAMM 2013-4-12 09:47:52 AM
咁就慘喇...跟住果幾日要返工,,,D時間夾唔到睇E生-33-
HAMM 2013-4-12 09:49:17 AM
想問下醫生係咪開平時動物洗傷口果D架JA??因為之前我隻小刺受左傷仲有D藥水同藥膏係到...
freeling820 2013-4-12 02:47:58 PM

傷口未埋口千祈唔好除頭罩
佢地食草盲腸便係會麻煩d
我之前就會攞木快子夾住盲腸便俾佢食(係有d核突,唔好介意)
我mo仔(兔女)絕育後帶左足足5日頭罩
頭幾日係有發下小姐脾氣
不過之後都開始習慣
所以傷口埋得好好
仲俾dr.ma讚佢叻叻添
raywong521 2013-4-12 03:05:50 PM
就算用筷子夾都唔係好噁心.....我試過用手拿...當然之後要洗乾淨隻手

若果係用圍欄養,個空間夠大,兔兔轉身容易,會自己汁返黎食,但係空間太細,就好有可能踩到四圍都係
深紅蒼月 2013-4-12 11:09:22 PM
HAMM 發表於 2013-4-12 09:49 AM
想問下醫生係咪開平時動物洗傷口果D架JA??因為之前我隻小刺受左傷仲有D藥水同藥膏係到... ...

答你唔到 我唔係醫生
HAMM 2013-4-13 07:59:35 PM
佢都帶左5日架喇...第6日先除黎俾佢清潔下自己...之後就搞成咁喇...
我有執返俾佢食呀..用D草夾起D屎..

快速發帖