1P 幣
我隻兔兔16/4絕育,已經兩日仍然唔食嘢!強迫性餛草粉又全部整番出嚟!今朝已經去覆診,醫生話要繼續餵草粉,但佢死都唔肯食!點算好?
wesky 2013-4-18 09:45:01 PM
草粉有擠到入口嗎?
如果有食開菜,可以俾埋菜佢食
raywong521 2013-4-18 10:31:55 PM
其實都係要比草粉兔兔食,若果兔兔有食開菜,食菜都得,同埋要哄兔兔食草,搵d草了下兔兔,我果陣兔兔唔食草,我就搵草了兔兔個口,兔兔唔耐煩都會食幾啖,果陣我維持左成個星期,兔兔之後先肯食返草~

唔可以由得兔兔唔飲,唔食,確保個針口隊左入兔兔個口裡面,之後就慢慢o即比兔兔食
Insomniahk 2013-4-19 04:37:09 PM
無咁易,你望唔到時,佢應該有食少少
相信慢慢餵口會好
shan489473 2013-4-20 01:12:56 AM
唔該哂各位!我會嘗試!
Bo_Bo 2013-4-21 10:15:17 AM
佢肯自己食野未呀?餵佢食成功嗎?
BECKYLOVEKING 2013-4-23 01:10:22 AM
我隻兔兔絕完育之後2日都唔育食野...餵草粉佢都唔肯食....抱住佢餵..佢唔肯食都夾硬餵佢食少少...針筒放係佢咀邊角落放入去..係咀角唧支針筒...佢濕濕地個咀自然會舐...不過自己個身同佢個身都預左會DIRTY..餵完先慢慢清潔...佢自然會食...不過慢慢餵...小心咽親佢...之後放D菜同草係佢個籠度...除左餵水同草粉外...其他時間盡量少D騷擾佢...第3日左右佢會自己食菜同草...慢慢會恢復胃口...另外驚佢唔食野會腸停既話...餵D益生菌水/膏比佢食...獸醫/寵物店有售...不過如果佢肯食草粉/餵到草粉比佢食...都已經OK...最緊要睇佢有冇便便....我隻兔仔成9個鐘先便便1-2粒...又唔肯食野2日...我初初都好擔心...之後見佢慢慢自己食返菜同草...比DD耐性...佢3-4日會恢復胃口...
BECKYLOVEKING 2013-4-23 01:14:25 AM
有D人話草粉D味好難食...佢地會抗拒...可以整少少新鮮菠蘿汁開草粉比佢地食...易D接受!餵到2-3支已經OK...可以分幾餐餵佢地...我都係餵2-3支...唔肯食過一陣再餵過...同埋放D香D既草同香D既菜比佢地...我發覺佢地好中意食西芹...西芹又香佢地又中意食...可以試下用D西芹引佢食...
MIA 2013-4-24 01:16:01 AM
前排牙Dee腸停,都唔願食野,要食草粉(之前係九龍動物醫院買佐包香蕉味草粉,因為Dr.Betty話兔仔會鐘意食呢隻味多啲)之後牙Dee都好鐘意食
不過之後帶牙Dee去睇梟史丹尼獸醫診所Dr.Hugh's,之後都係要食草粉,醫生話每一日要餵兔兔食60或70枝草粉,分三餐餵,姐係每餐餵二十枝(因為醫生話唔知牙Dee幾時會肯食草同食佐幾多草,所以就算佢有食草都要餵佢食草粉)(因為牙Dee當時已經有體重下降即像)
同埋草粉(醫生見議食原味,因為其他味嘅草粉加有香精!唔係咁健康)
現在我牙Dee情況轉好了,可慢慢減少草粉份量,用四天時間去減,第五天完全停草份!因為醫生話要慢慢停草粉,等佢適應到!
MIA 2013-4-24 01:18:00 AM
你記得要打電話去診所講返兔兔嘅情況,俾醫生知道

快速發帖