1P 幣
我已成日摸兔兔,幫牠梳毛及餵牠食嘢,但牠成日都無端端追住我隻腳來咬,是咬到出血!所以請問有沒有人知道牠發生了什麼事嗎?為何會這樣?
lucass 2013-4-19 02:14:28 AM
我隻都係咁,佢想同你玩吧
firen_freeze 2013-4-19 12:59:21 PM
你睇下有冇做啲佢唔鐘意的事,例如梳毛佢有冇唔鐘意想走、但你又捉返佢....

或者佢係咪發情...

如果佢想同你玩,但咬你,你就要教育下佢了。以前教兔我會輕輕打佢頭仔話唔準,慢慢MAX就唔咬人了。
Yuki78 2013-4-19 01:57:03 PM
平時他一見我坐在地上,牠便會走在我側邊,我摸牠2下,牠便會好舒服的臥在地上,頭貼地下,我便一邊摸牠一邊梳毛,但有時會無端端彈起跑去咬我腳。有時我在牠側邊行過,牠會看我去那,之後跟住跑入去,一到走廊位,不知是否暗暗地不太光,牠又無端端咬我,有時更瘋狂的像捕獵我腳那樣,叫牠停都已失控無用,要找東西攔住牠。.        平時我會同牠玩波,牠都不會咬那波
Insomniahk 2013-4-19 04:35:23 PM
一定要比佢知
唔可以咬人
手或腳都唔得
Yuki78 2013-4-19 06:53:17 PM
Insomniahk 發表於 2013-4-19 04:35 PM
一定要比佢知
唔可以咬人
手或腳都唔得

請問你平時是點教牠們?我試過大聲喝牠"no,唔準",又試過用手或紙筒拍牠的頭,但牠都不怕我!他只怕我老公,只會蝦我,都不知是否同性相吸,異性相距
花芝媽 2013-4-19 07:54:11 PM
可能想同你玩.. 但係用口咬= = |    有D狗狗都同人玩玩到咬爛哂D野 ~   又咬手咬腳~           要慢慢教   
Yuki78 2013-4-19 09:04:24 PM
咬爛晒D野,那我的手腳咪好危險
DomDomPig 2013-4-20 12:10:40 AM
Yuki78 發表於 2013-4-19 09:04 PM
咬爛晒D野,那我的手腳咪好危險

比你笑屎啦
通常我隻卒卒咬完我老公後會笠水縮埋一邊,我就會輕輕力彈下佢個鼻仔同佢講咬爸爸係唔啱架。
raywong521 2013-4-20 12:14:23 AM
我阿囡都會咬我褲腳,佢通常嫌我阻住佢行,就會咬褲腳
Yuki78 2013-4-20 12:46:50 AM
佢間中都會咬我褲腳或裙腳,咬了一會便不停爪,之後便賴尿

快速發帖