1P 幣

1366376711392.jpg 我隻雪條今日唔知做咩有時抽搐左幾下(好似人打C益咁)好大聲嫁   

仲有佢成日打噴嚏同埋D便便又變到好似松果咁既樣

唔知有咩事呢?我係咪帶佢去睇睇醫生好呢?佢2個月多大,岩岩買反黎4日

PLEASE幫幫我><
Suzanne 2013-4-19 08:46:05 PM

兔仔的確係會打"C Egg",唔使怕,你摸下佢就會停架啦!

至於你話便便好似松果咁,我估你講o既可能係兔仔的營養便。一般兔仔都會自己食返,如果你見到你隻兔仔成日都無食返, 可能佢營養太多,你要控制下佢飲食,唔好比太多零食比佢。但,你最好都係影一影相upload比大家睇,再confirm係咪營養便。

最後一樣,打乞痴。如果兔仔個鼻食草果時比草吉親,或者有D草o既粉末走左入鼻都會打乞痴o既。你睇下你隻兔仔鼻仔有無好濕,甚至有鼻水鼻涕。有就要帶去睇下醫生,感冒可大可小。

不過,
通常新養的兔仔最好都係book 一book獸醫body check. 唔會好貴200幾~300蚊左右, 買個安心自己又可以學到o野。
wingwa87 2013-4-19 08:57:49 PM
Suzanne 發表於 2013-4-19 08:46 PM
兔仔的確係會打"C Egg",唔使怕,你摸下佢就會停架啦!

至於你話便便好似松果咁,我估你講o既可能係兔仔的營養 ...

好唔該^^咁我就聽日BOOK個醫生check下啦 便便圖稍後upload,同埋呢佢冇鼻水但係成日都打噴嚏WO(唔止食草果陣,平時都有打)咁姐係點呢?
Suzanne 2013-4-19 10:05:58 PM
wingwa87 發表於 2013-4-19 08:57 PM
好唔該^^咁我就聽日BOOK個醫生check下啦 便便圖稍後upload,同埋呢佢冇鼻水但係成日都打噴嚏WO(唔止食草 ...

屋企會唔會好大塵呀?

如果都係唔係的話,真係要睇醫生啦......
syt174698 2013-4-19 10:22:13 PM
樓主一可以爬下寶典,識睇兔既獸醫唔多,大部份去睇Dr. Ma,呢度有好多兔知識比你參考。
wingwa87 2013-4-19 10:45:10 PM
Suzanne 發表於 2013-4-19 10:05 PM
屋企會唔會好大塵呀?

如果都係唔係的話,真係要睇醫生啦......

冇塵嫁我屋企,睇既話屯門有邊間係好嫁?
Suzanne 2013-4-19 11:00:28 PM
wingwa87 發表於 2013-4-19 10:45 PM

ERRRRRRRRRRRRRRR.............

其實我唔係每個獸醫都睇曬,所以唔可以以自身的經驗話你知邊個好邊個唔好。但係....

綜合兔友的意見,大家多數都係睇
Dr.Ma, Dr. Hugh或者係Dr.Tiger.

我就睇開Dr.Ma, 我住洪水橋的,出去大角咀睇dr.ma都好方便。
我情願出去搵好的睇兔仔的醫生,也不願浪費時間在離我近但無REPUTATION的獸醫身上。
wesky 2013-4-19 11:54:05 PM
wingwa87 發表於 2013-4-19 10:45 PM

一般問題, 又唔想出咁遠, 屯門 維多利 Dr Gerry 都okay~
如腸胃問題都係出去出面睇
wingwa87 2013-4-20 10:24:55 AM

咁我今日book dr.Gerry 同佢睇下啦,咁睇果陣會唔會做埋body check?body check洗唔洗另外再比錢?
同埋果到check一次要幾錢?
syt174698 2013-4-20 12:17:32 PM
Dr. Gerry無咁細心,我對佢印象唔係咁好
lovin_gloria 2013-4-22 09:40:28 AM
打乞痴好多原因喎..有可能係敏感, 天氣轉變, 多塵, 傷風, 或者係多碎等等, 你唔放心既可以book個vet.睇睇, 順便做過body check為求安心

但vet.方面, 以個人經驗, 我唔會揀dr.Gerry, 我會想搵個細心一點既vet., 錢係一個point, 但身體最緊要, 等如人睇醫生你都想搵個專業d既, 你可以睇下其他post, 多數兔友都揀dr.ma同dr.tiger, 仲有dr.hugh, 我寧願坐遠少少車去搵dr.ma

都係o個句...睇過dr.ma就知點解唔會揀dr.gerry(我兩個都睇過)

快速發帖