如題……
我有時刀會帶兔去樓下d草地(冇老鼠葯、殺蚊蟲既葯)但要好夜(因為要避開放狗)同放既時候要實佢5俾佢亂食野放完又要同佢抹腳……但係見到佢既兔仔舞幾辛苦刀值得
之前見有兔友係迪欣湖放兔,如是者去左2次其實個環境好岩放兔又冇人趕,第一次刀玩得好開心但第二次竟然有個高層既人話5俾放兔又話驚兔帶細菌入黎,我以後刀5敢再帶佢去
想問各位邊到放兔5會俾人趕同安全?幾遠刀得,最好九龍
DomDomPig 2013-5-11 01:37:29 AM
我今日打去康文署問:
康文署提議屯門海珠路寵物公園,即係屯門泳池隔離,豐景園輕鐵站,有少量草地。我以前住豐景園架,成日見公園有人放狗,所以唔建議大家去果度放兔。如果放兔都要小心d
我問屯門公園呢?我見有好幾片大草地,好多外藉傭工都起草地上野餐,即係可以踩草地啦,咁可以放兔嗎?職員話公園講明唔比帶狗入公園,但冇註明唔比兔仔入。但如兔仔損毀公園設施,管理員可以趕走兔仔離開公園。我覺得屯門公園博得過,可以試下放兔。
職員又提議荔枝角公園第一期係寵物公園。我今日放工同同事去睇過,個寵物公園係石屎地,有狗糞池,完全唔啱我地放兔。反而公園既另外一邊,有好多靚草地,同樣註明唔比帶狗入,而且好多管理員巡邏,所以唔知可唔可以放兔
最後,我順路搭西鐵去埋荃灣西公園,有兔仔圖案既寵物公園,其實亦有貓狗圖案裝飾,實際都係石屎地比狗仔玩多。不過公園內都有幾片小草地,但果度太多人放狗啦,我覺得有d危險。

其實永文署仲有好多公園,但我冇逐個去問。其他兔友有冇好地方介紹?
hh0 2013-5-11 08:40:22 AM
其實好多所謂寵物公園,係開放俾所有寵物,但係佔大部份係狗,咁多自由行狗既地方根本唔適合放兔,只有一些禁止狗隻進入既公園,先有機會放下兔,康文署有時會隻眼開隻眠閉,事實上只寫明禁止狗隻,即狗以外既寵物係不受限制,這個是爭議點,所以樓上提到某D公園草地係可以的,不過要自律。

其他公園寫明禁止寵物既就一定不可以。
DomDomPig 2013-5-11 04:19:46 PM
hh0 發表於 2013-5-11 08:40 AM
其實好多所謂寵物公園,係開放俾所有寵物,但係佔大部份係狗,咁多自由行狗既地方根本唔適合放兔,只有一些 ...

冇錯冇錯,係有灰色地帶。我地放兔都要愛護公物,帶定私房菜比兔兔食
freeling820 2013-5-13 04:39:49 PM
DomDomPig 發表於 2013-5-11 01:37 AM
我今日打去康文署問:
康文署提議屯門海珠路寵物公園,即係屯門泳池隔離,豐景園輕鐵站,有少量 ...

俾個你先...特登打電話去問
其實之前有兔友提過數碼港
唔知嗰度又適唔適合放兔呢?
wesky 2013-5-13 06:55:22 PM
freeling820 發表於 2013-5-13 04:39 PM
俾個你先...特登打電話去問
其實之前有兔友提過數碼港
唔知嗰度又適唔適合放兔呢? ...

數碼港果度好大,搵個角位玩唔難
小心狗走近就okay

快速發帖