新成員21/4正式黎到我屋企啦

呢個係肉肉 3個月大

呢個係飛機頭 4個月大

兩個都係仔仔黎架~~

因為出面既籠我都覺得太細啦  通常都係岩倉鼠用

所以! 經過我幾個星期既研究! 睇左好多外國既forum

決定參考D外國人咁自製屋企比佢地^_^ 希望佢地住得開心D健康D啦 :-*

係金魚街同書局買晒材料之後 就番屋企起屋啦!~

外圍用膠板砌好~ 因為屋企冇小朋友又冇其他動物~ 所以冇裝頂

砌到我同我男朋友身水身汗  不過好成功 8)

因為2隻鼠係唔同地方黎~ 咁頭2個星期你地就隔開住住先啦

放好左D傢俱~~ 而家已經改良左2個大少都有草架用啦
遲d就會大d架啦 頭2個星期而家將就下啦大少們

回家夜晚第一餐飯係菜心 肉肉一番黎頭幾個鐘都唔肯出黎

我唯有比張被被佢哩埋~~ 熄晒屋企D燈出去食個飯~~

番到黎佢即刻成個生猛晒!!! 仲主動出黎八卦人添!

成功第一次餵飯^_^ 仲食晒2塊菜葉仲有玉豆添呀 ;D

佢地一番到黎真係好餓

應該係比寵物店餓親啦陰公豬T_T

順帶一提 我2隻鼠一番黎 肉肉重344gram  飛機頭就451gram

問個2間店員2個都分別話3個月大
2隻都3個月大? 得344gram? 咁咪好瘦?

咁問2隻鼠鼠食開咩草啦~~ 2間既店員都大大聲話"食Timothy囉!佢地係食呢隻架啦"
咁我就問"下小鼠得個3個月唔係要食Alfalfa咩!"
佢就答"當零食好啦"
我就好懷疑我2隻鼠究竟係幾大... 一隻而家16cm 一隻18cm
究竟有冇過瘦呢

番到去係咁手餵佢地食A草都唔肯食 餵慣左timothy
而家唯有比多d有營養既蔬菜佢食啦

小姬 2013-4-30 01:13:03 AM
好可愛
linda114 2013-5-3 11:05:46 PM
你係邊度買架??
freebii 2013-5-8 02:39:03 AM
肉肉係係紅蘿蔔買既~
飛機頭都係紅蘿蔔同一集團既寵物店買
都係係金魚街:>
Insomniahk 2013-5-8 11:53:17 AM
慢慢來
開心便好
fluffy 2013-5-24 03:17:04 PM
so cute
Kcm216 2015-10-30 06:33:04 PM
GOOD!!!!!!!!
Kcm216 2015-10-30 06:34:18 PM
good!!!!!!

快速發帖