鈣尿問題

MIA 發表於 2013-04-26 01:12|只看該作者|倒序瀏覽|打印
20130425_212243_副本.jpg 20130425_212413_副本.jpg
兩日都見到囡囡痾呢d尿,想問問大家呢d係咪鈣尿?
wesky 2013-4-26 04:42:29 PM
咁樣好難睇到,兔尿有鈣好正常,只要成兔唔係長期食A草或高鈣嘅蔬菜,就無需擔心
MIA 2013-4-26 04:50:46 PM
wesky 發表於 2013-4-26 04:42 PM
咁樣好難睇到,兔尿有鈣好正常,只要成兔唔係長期食A草或高鈣嘅蔬菜,就無需擔心 ...

已經連續三日都有,佢平時食T草同食菜心
wesky 2013-4-26 05:21:00 PM
唔好長期食菜心,鈣含量都幾高,長期食怕生腎石
http://www3.ha.org.hk/dic/sdn_01_05.html

一杯加鈣豆奶=275毫克鈣        

150克菜心(熟)=208毫克鈣        

一碗150克白菜(熟)=150毫克鈣        

180克豆泡=183毫克鈣        

150克菠菜(熟)=225毫克鈣
MIA 2013-4-26 05:25:13 PM
wesky 發表於 2013-4-26 05:21 PM
唔好長期食菜心,鈣含量都幾高
http://www3.ha.org.hk/dic/sdn_01_05.html

咁應該長期食咩菜先至無咁高鈣
Suzanne 2013-4-26 05:30:42 PM
MIA 發表於 2013-4-26 05:25 PM
咁應該長期食咩菜先至無咁高鈣

正常來說,兔仔唔應該長期只食一種菜。

如果做唔到一日餵3種菜,
都可以一星期3種菜。

可以油麥菜、菜心、小唐菜、羅馬菜、唐生菜etc....
不過唔係隻隻兔仔都受得起每種菜,
你開頭試下比少少佢食,
觀察下有無軟便。
之後可放心比佢地食用。

如果你隻兔只食T草都有鈣尿,
唔好係論壇問我地點好,
去睇醫生吧!
MIA 2013-4-26 05:43:16 PM
Suzanne 發表於 2013-4-26 05:30 PM
正常來說,兔仔唔應該長期只食一種菜。

如果做唔到一日餵3種菜,

我已經問過醫生,佢話兔兔本身都會痾鈣尿正係常嘅!如果擔心,可以嘗試轉食其他菜,例如油麥菜,芥蘭,小唐菜之類,初頭轉菜要慢慢轉,小小小小咁轉!
all_loving_it 2013-4-26 09:01:47 PM
MIA 發表於 2013-4-26 04:50 PM
已經連續三日都有,佢平時食T草同食菜心

你有無比兔糧?  如有, 你每日比幾多?

菜心方面, 你每日餵幾多?

另有無比其它零食?  香草之類?
MIA 2013-4-27 03:52:17 AM
all_loving_it 發表於 2013-4-26 09:01 PM

APD成兔糧每日早睌一匙半(用外賣膠匙)
菜就逢晚上先餵每日5,6塊左右(因為啲葉好大片)
我無俾零食佢食,囡囡都係平時食T草momi
MIA 2013-4-27 04:02:01 AM
all_loving_it 發表於 2013-4-26 09:01 PM

其實醫生建議兔糧每日早晚各一匙半或兩匙,不過我就選擇了每日早晚各一匙半
MIA 2013-4-27 04:06:04 AM
醫生話體重適中可以再肥多少少,不過我就覺得囡囡已經夠肥了,pat pat很大

快速發帖