本來我係有兩隻兔兔,叫冬冬同樂樂

冬冬係上年十一月,因為突發事件而離去..

因此,我將所有既心機同時間都放落樂樂身上

樂樂,剛剛兩歲生日,算係後生既兔兔..
正常係呢個年紀既兔兔身體機能各方面都發展都好好..

係二月頭,新年前夕,樂樂忽然間食小左野.. 但係依然好有精神,有便便..由於係新年,所以無醫生睇.所以我都係用屋企看門口既藥黎餵佢,當作一般腸慢腸停既情況處理..  

到左年初二,因為診所開門,所以我都立即帶左樂樂去睇醫生.. 情況就如我所料,係腸慢. 只要食返藥一星期後覆診就可以… ( 當時體重大約2.1kg )

一星期後覆診,醫生話已經無事.  但係因為樂樂既體重係可以再重d,所以就食南瓜蓉增肥.無事都唔洗再黎見醫生  (  當時體重大約2.06kg  )

係呢一個星期面,樂樂開始唔食草.. 不停等食南瓜蓉,同埋只係食返自己既便便..精神一直都好好,非常精神! 由於佢唔食草,只係等野食..所以我都幫佢停左南瓜蓉,同時亦都約左再返診所

過左幾日後,同返醫生講呢個情況.. 磅重後發現樂樂既體重只得返1.89kg,輕得太多,所以要驗血.. 驗血結果發現有小許既肝同腎既指數有小小偏高..可能係因為肝病所以唔食草,亦都可以係因為唔食草而有肝病.. 因為只係好輕微既肝病,所以只係食肝藥就得.

兩星期後覆診,體重再下降,趺到1.73kg. 而肝指數上升左一倍,亦都發現有貧血.. 打左肥仔針同一支補血既針.. 因為樂樂keep住食肝藥但係體重同肝指數都無受到控制,實在唔尋常..   所以醫生提議如果下次覆診,肝指數再升高就要照埋x-ray,檢查下肝臟出現咩問題.  醫生亦都叫樂樂要開始食三寶.

三星期後覆診,體重無下降.醫生話樂樂比起上次覆診時無咁瘦,仲話樂樂牙仔,腸聲同毛色都好! 到左驗血部份,發現肝指數又上升!由三星期前既157上升到263!! 貧血又降低,由26.6下降至25.5. 因此要照x-ray

x-ray顯示出,樂樂肝入面有點黑左,係gas.. 應該係有寄生蟲入左肝臟而引致.. 成因有可能係食左有機菜入面既寄生蟲, 亦都有可能係自身問題.. (我每次比菜兔兔食都一定會用生同熟水浸,前前後後都一定有一小時以上既浸菜時間)

宜家呢個情況,醫生會加強肝藥,同埋食其他藥黎對抗寄生蟲,希望食藥可以令到佢消失.. 如果之後仲有gas 或者情況再差,就要做手術..而因為肝臟有大量血液在內,要幫兔兔開肚切除有寄生蟲的肝葉是非常危險同大既手術.所以盡可能都唔會做手術.今次加多左好多藥,亦都打左肥仔針都補血針..

兩星期後的覆診,體重依然keep住. 不過今次無驗血同照x-ray. 因為醫生話藥物唔會咁快發揮到明顯既效用. 但係照宜家既觀察,宜家比起上次覆診都好左.. 各方面既情況都有所改善.  要再觀察,兩星期後再覆診..

其實呢個病主要既病因係咩,真係唔知.. 不過醫生就叫過我盡量唔好比有機菜.即使係普通既菜,最好落小小鹽落去浸菜,之後再用返食水黎過一過水. 確保安全.
有人會用專門洗菜既清潔液,呢樣我都問過醫生. 因為清潔液入面有好多化學物質,所以都唔建議用.

今次打呢篇分享主要係想各位兔媽兔爸多加注意自己小朋友既健康..好彩樂樂呢個病發現得早,可以及時醫治. 其實樂樂呢個病係非常十分之罕見, 據醫生所說,係香港只有兩三個兔兔有過呢個病.. 所以藥物對樂樂有無幫助,都係未知之數....
Suzanne 2013-4-26 05:38:03 PM
Oh my god,
really thanks for your sharing!!

希望樂樂可早日康復!!
raywong521 2013-4-26 06:58:51 PM
希望兔兔早日康復~

其實,呢d病一路都有,我諗由其係生活係大自然既兔兔,我其中一隻兔兔領養後回家,頭兩天我發現兔兔既屎蛋有蟲,大慨係兔兔之前到未洗乾淨既菜,有蟲卵,不過,算係好采,d蟲無走去其它地方,經由大便排出

我有時睇新聞都會話有蟲去左內臟或上左腦.........好無奈,好采既一世都唔會有呢d事發生,唔好采就會中左........
MIA 2013-4-26 07:58:11 PM
多謝你嘅分享
亦都同時祝樂樂快啲好返!
花芝媽 2013-4-26 08:06:55 PM
原來要落小小鹽!!  3Q!! 下次會落黎浸

希望樂樂快D好返啦!!! 加油
warm_warm 2013-4-27 05:12:42 PM
祝樂樂早日康復!!!!!!
我地以後洗菜都會小心D
加油!!!!!!
Kayi 2013-4-27 07:59:07 PM
raywong521 發表於 2013-4-26 06:58 PM
希望兔兔早日康復~

其實,呢d病一路都有,我諗由其係生活係大自然既兔兔,我其中一隻兔兔領養後回家,頭兩天我 ...

其實係因為菜問題定係其他問題引起都唔知..
患上呢個病既機率我諗唔高,因為話哂都算小兔有呢個病..

不過好彩既,係發現到. 因為如果你唔去留意兔兔既變化,都唔會察覺得出佢病
raywong521 2013-4-27 10:09:25 PM
Kayi 發表於 2013-4-27 07:59 PM
其實係因為菜問題定係其他問題引起都唔知..
患上呢個病既機率我諗唔高,因為話哂都算小兔有呢個病..

我諗患病既機率高唔高,唔係重點,最緊要係隻兔兔能夠好返,有得醫
DomDomPig 2013-4-27 10:59:40 PM
希望樂樂快d好返,身體健康
Kayi 2013-4-28 01:20:04 AM
raywong521 發表於 2013-4-27 10:09 PM
我諗患病既機率高唔高,唔係重點,最緊要係隻兔兔能夠好返,有得醫

其實醫唔醫得好..真係未知之數..
因為醫生話,之前既病例,兔兔們都離開了....
始終呢個係罕見同大病,而且又唔清楚病因係咩.. 所以醫唔醫得好,要醫幾耐,會唔會覆發等等既問題都唔清楚
raywong521 2013-4-28 01:37:37 AM
Kayi 發表於 2013-4-28 01:20 AM
其實醫唔醫得好..真係未知之數..
因為醫生話,之前既病例,兔兔們都離開了....
始終呢個係罕見同大病,而且 ...

你而家睇緊邊個醫生啊?可以睇埋其它醫生,可能會有唔同既意見
Kayi 2013-4-28 01:41:28 AM
raywong521 發表於 2013-4-28 01:37 AM
你而家睇緊邊個醫生啊?可以睇埋其它醫生,可能會有唔同既意見

Dr Ma阿..
因為我相信Dr Ma既醫術,所以我都無諗過轉醫生..
raywong521 2013-4-28 01:51:35 AM
Kayi 發表於 2013-4-28 01:41 AM
Dr Ma阿..
因為我相信Dr Ma既醫術,所以我都無諗過轉醫生..

你講到係罕有既大病喎~咁緊係要睇多個醫生,問下有無得醫,定係點醫都好~始終問多個意見無壞

唔係要轉醫生,係問意見,唔同既獸醫,睇法都有可能唔同

我覺得tiger都唔錯,不過佢仲難約過Dr Ma

兩個醫生我都有帶兔兔睇過,各有各好
Kayi 2013-4-28 02:04:24 AM
raywong521 發表於 2013-4-28 01:51 AM
你講到係罕有既大病喎~咁緊係要睇多個醫生,問下有無得醫,定係點醫都好~始終問多個意見無壞

唔係要轉醫生 ...

我無睇過老虎,我起初都有諗過睇佢,但聽講已經唔收新症,加上之前除左betty外就係馬醫生跟開樂樂,所以我都唔知睇邊個醫生好。
freeling820 2013-4-29 01:57:17 PM
希望樂樂快d好番
亦好多謝你既分享

快速發帖