大家好!我是新手兔媽,近幾日我的囡囡(3個月大)排的便便與以往的不一樣。

她的便便是軟身的(她有時會不小心踩到便便,便便就扁了黏住籠底),有點臭,形狀不規則,大小不一,較以前的便便細粒

我初初以為她是食得太多A草所以排軟便,但停了A草只給T草和幼兔糧她吃後,便便還沒有改善
剛剛還發現有些便便附著黏液...

請問各位兔爸兔媽,我的囡囡是生病了嗎?她其他一切如常的,還是和以往一樣吃得多、喝得多

wesky 2013-4-27 11:41:57 AM
daibobo 2013-4-27 01:36:34 PM
好大機會係  過多GE 盲腸便, 試下比少D糧佢, 可能佢汲取過多carbohydrate: http://www.americananimalcare.com/caring_rabbit_intermittent.html
不過去睇下醫生會穩陣D
freeling820 2013-4-29 01:46:46 PM
睇左醫生未?
sweet0122 2013-4-30 12:42:40 AM
謝謝各位兔爸兔媽^^

帶左囡囡睇醫生了,dr. ma話佢係因為換毛期成日lam自己d毛毛清潔所以食左d毛塞住d腸,開左d草粉、纖維膏、益生茵,叫我多d同佢梳下毛,等佢唔洗食咁多落肚

佢食左藥排左好多便便,雖然d便便都仲係尖尖地、大小粒夾雜,但明顯多左好多大大粒的

本來佢精神好左,但今日下晝又見佢好累咁成日孵蛋,無乜點食草兼好少便便,夜晚餵佢食完藥佢過左陣就開始多便便同有番胃口

最驚嚇係見到佢食carefresh!!!其實之前都見過佢個頭仔翁落堆carefresh度,但以為佢係lam番d草碎食就無理佢,但今晚見佢真係成舊carefresh紙碎咬入口嚼嚼(今次無睇錯,因為o岩o岩清完籠,無草碎o係籠的)我即時掃走晒d carefresh......

所以我懷疑其實佢係因為食左carefresh先塞住腸胃
Bube 2013-5-1 02:21:00 AM
個為食豬咁為食呀{:soso_e134:}
咁你要諗下計仔幫下佢喇

或者買一個用膠網底既廁所
再唔係用尿片改善下啦~
{:soso_e154:} 仲要提醒下佢 叫佢唔好食墊材丫
raywong521 2013-5-1 02:26:02 AM
咁真係要認真留意下兔兔,兔兔要再教育,墊材係用黎吸尿尿,唔係食既
sweet0122 2013-5-1 02:58:10 AM
Bube 發表於 2013-5-1 02:21 AM
個為食豬咁為食呀
咁你要諗下計仔幫下佢喇

佢真係好為食,成日聽到膠袋聲就以為有野食每次俾糧同A草佢都餓鬼投胎咁,T草就第一時間揀晒d穗穗黎食,食到個肚仔脹卜卜就倒地覺覺不過真係估唔到連carefresh都食,照計應該唔好味嘛

其實係我之前佈置個籠唔好,佢未學識去廁所,成日o係籠邊尿尿,所以我用carefresh攝籠邊吸尿(見下圖),點知隻曳曳豬就拎黎食

試過就咁用尿片,佢又發狂咁咬條邊,仲吞左少少膠落肚....所以而家d尿片拎黎鋪底盤...= =lll

sweet0122 2013-5-1 03:03:50 AM
raywong521 發表於 2013-5-1 02:26 AM
咁真係要認真留意下兔兔,兔兔要再教育,墊材係用黎吸尿尿,唔係食既

佢好似仲未識聽我講野咁,有時佢做錯野,我大聲叫"NO",佢會定一下,跟住繼續做....我打佢個pat pat仔,佢又好似唔知我做咩打佢咁,牛咁眼咁望住我,跟住又再繼續做....我都無晒佢符
Bube 2013-5-1 11:22:58 AM
睇到你個籠既佈置
邊邊位唔用 carefresh 都得呀
怕尿漬可以用少少白醋去清洗  (要過水)
平時可以係用毛巾抹走d污糟野
{:soso_e120:} D毛色好令
raywong521 2013-5-1 12:57:47 PM
好鐘意你兔兔既色啊~我巳前都有一隻咁樣色既兔兔,係一隻大家兔

其實而家咁樣放carefresh,唔放都得,放多d兔兔出黎玩,可以既話換過d底板,兔兔企走平平既地面會唔舒服,同埋易有腳枕~
sweet0122 2013-5-2 08:50:08 PM
Bube 發表於 2013-5-1 11:22 AM
睇到你個籠既佈置
邊邊位唔用 carefresh 都得呀
怕尿漬可以用少少白醋去清洗  (要過水)

衰豬好鐘意o係籠邊尿尿,有時見到佢想尿時拍佢pat pat,佢會識去廁所尿。但我見唔到果時,佢就成時偷偷o係籠邊尿,通常朝早起身同埋夜晚返屋企就會見到籠邊濕晒

呢個搗蛋鬼試過幾次跳入草架尿尿,我已經換第四個草架了。由最初既Jusco $12 鐵籃到之後既月餅盒同膠籃,總之佢pat pat坐得落既佢都會跳入去尿尿卒之要買個扁身既佢個pat pat唔夠位塞落去既陶瓷草架先解決到個問題

我日日清籠都有用白醋抹佢尿尿過既地方(除左廁所),但就無過水,唔知係咪就係漏左呢個步驟所以佢仲聞到味,又o係果d地方尿番呢

我都好少見呢隻色既兔兔,但買佢果陣最吸引我既係佢既大眼睛同長長睫毛,好羨慕
sweet0122 2013-5-2 09:05:03 PM
raywong521 發表於 2013-5-1 12:57 PM
好鐘意你兔兔既色啊~我巳前都有一隻咁樣色既兔兔,係一隻大家兔

其實而家咁樣放carefresh,唔放都得,放多d兔 ...

嘻,通常少有d既色都好受歡迎

而家無放carefresh o係籠邊了,但每日清籠都用多好多廁紙抹佢d尿,日日d尿都多到水浸咁,流唔到落底盤既就留曬o係籠邊條隙,臭bun bun我物色緊個平底既新籠,暫時加左塊雲石板同草席等佢訓得舒服d先

raywong521 2013-5-2 09:39:41 PM
在家既時候放兔兔出黎玩多d啊~兔兔會好開心架,仲有可能會跳舞添
sweet0122 2013-5-2 09:57:03 PM
raywong521 發表於 2013-5-2 09:39 PM
在家既時候放兔兔出黎玩多d啊~兔兔會好開心架,仲有可能會跳舞添

有啊,每日都會放佢出黎一陣,第一次放佢出黎佢就跳兔仔舞,好可愛
而家佢慣左出來玩,日日一到咁上下時間就咬籠門,嘈住要出黎,以前佢好乖乖唔會咬籠的
raywong521 2013-5-2 10:09:59 PM
sweet0122 發表於 2013-5-2 09:57 PM
有啊,每日都會放佢出黎一陣,第一次放佢出黎佢就跳兔仔舞,好可愛
而家佢慣左出來玩,日日一到 ...

兔兔悶啊嘛~咁樣係活潑既表現,我每日返到屋企,兔兔就可以自由行架喇~郁動多d,健康啊~

快速發帖